Ekonomi “ticaretin kadınları” ile güçlenecek
Türkiye’de 1 milyon 246 bin civarında girişimci var. Kadın girişimcilerin sayısı ise 134 bin. Dünya genelinde kamu alımlarında kadın girişimcilerin payı yüzde 1’lerde. Türkiye'de de kadın girişimcilerin kamu alımlarındaki oranı çok yetersiz.
KAGİDER bir süredir "Kadından almalı, memleket kazanmalı" sloganı ile kamu ve özel sektör alımlarında girişimci kadınları öne çıkartmak için çalışıyor. Derneğin geçtiğimiz sene Avrupa Birliği Ortak Ağlar Hibe Programı kapsamında almayı başardığı 500 bin euroluk fon, bu çalışmaları güçlendirmek açısından önemli bir adım. Bu program sayesinde kamu alımlarında kadın girişimcilere daha eşitlikçi bir anlayışla yaklaşılmasının sağlanması hedefliyor.
KAGİDER Başkanı Emine Erdem’in verdiği bilgilere göre, KAGİDER koordinatörlüğünde, KAİSDER ve BUİKAD paydaşlığında yürütülen İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı projesi, kadınların iş dünyasında gerekli bilgilere ve iş pazarlarına ulaşmaları için etkin bir iletişim ağı içerisinde olmaları hedefiyle küçük ve orta ölçekli kadın girişimcileri bir araya getiriyor.
Proje kapsamında Samsun, Van, Kayseri, Denizli, Gaziantep, İzmir, Diyarbakır ve Antalya olmak üzere 8 il belirlenmiş. Gaziantep ve Samsun’da gerçekleşen iki istişare toplantısının ardından, üçüncü toplantı ay sonuna doğru İzmir’de yapılacak.
Kadın girişimcilerin katma değerli üretim ve ihracat artışının öncüsü olmaları görüşüyle yola çıkan iki yıllık program, katılımcı sivil toplum kuruluşlarının ve kadınların hizmet ve danışmanlık almalarını, demokratik katılım yoluyla sivil toplumun gelişimini hedefliyor.
Emine Erdem, “Programın hedefi kadın girişimcilerin bir arada olmalarını, ortak ağlar zemininde işbirliklerini geliştirmelerini sağlamak; çünkü kadın ne kadar güçlenirse, ülkemiz de o kadar kalkınır” diyor. Erdem’in altını çizdiği en önemli konu, kadınların cesaret edebilmek için “rol modellere” ihtiyaç duymaları, ve birbirlerinden ilham almaları…
Yasa önerisi hazırlanacak
İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı projesinin hayata geçirilmesinde ilk adım olarak kurulan www.ticaretinkadinlari.com, Türkiye’deki tüm girişimci kadın STK’larını ve kadın girişimcilerini tek bir çatı altında toplamayı hedefliyor.
44 farklı ilden 700 kadın girişimciyi temsil eden 56 sivil toplum kuruluşu portala kayıtlı durumda. Ayrıca 50 kadın girişimci bireysel olarak portala kayıt olmuş. Emine Erdem, bu sayının hızla artmasını hedeflediklerini söylüyor.
Kadınların kamu ve özel sektörün mal ve hizmet satın almak için düzenlediği ihaleler alanında başarılı olabilmeleri, gerekli bilgilere ve pazarlara ulaşabilmeleri için güçlü bir araç niteliğinde olması planlanan portalda, hem girişimci kadınlar birbirlerini destekleme ve ortak iş yapma imkanı bulacak; hem de girişimci kadınlar ile iş yapmak isteyen kurumlar bir araya gelecek.
Ocak 2021’de tamamlanacak programın sonunda ise kamu alımlarında kadın girişimcilerin payının yükselmesi için TBMM’ye bir yasa önerisi sunulması hedefleniyor.
“4T” stratejisi
KAGİDER’in yeni dönemine “4T stratejisi” rehberlik ediyor. Emine Erdem , “Tarım, Teknoloji, Ticaret, Toplum” kelimelerinin baş harflerinden oluşan 4T stratejisini şöyle anlatıyor: “Kadınların ekonomiye daha çok katılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için dört strateji oluşturduk. 4T stratejisini teknoloji, tarım, ticaret ve toplum ayakları oluşturuyor. Kadınların dijitalleşme, bilim ve teknolojide güçlenmesi için çalışmak, STEM konularına ilgi duymalarını sağlamak büyük önem taşıyor. Ayrıca toplumda güçlenmek için Anadolu’ya açılıp, daha fazla kadın girişimciye ulaşmayı hedefliyoruz. Stratejimizin ticaret ayağında kamu ve özel sektörde satın almalarda daha fazla kadının tedarikçiler arasına girmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Tarım istihdamı çok önemli ve tarımda kadınların emeği çok değerli. Kırsalda gıda, tarım, hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık gibi farklı alanlarda işveren olarak faaliyet gösteren kadın girişimcilerin işlerinin büyümesini hedefliyoruz. İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı bu hedefimize güç katacak.”