Diyarbakır OSB’de şimdilik üretimde aksama yok

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan

Diyarbakır OSB 4 etaptan oluşuyor, ilk arsa tahsisine 1996 yılında başlanmış. Toplam alanı 915.8 hektar. Eklenen 4 etapta (2’nci ilave) OSB alanına yönelik parselasyon ve alt yapı çalışmaları devam ediyor. 1’inci, 2’nci ve 3’üncü etapta tahsisi yapılmış 277 firma bulunuyor. Bu firmalardan 200’ü üretim aşamasında, 33 firma inşaat aşamasında, 34 firma proje aşamasında ve 10 firma ise kapalı durumda. Doluluk oranı yüzde 83.60. Proje aşamasındaki firmaların üretime geçmesi durumunda ise yüzde 95.82 doluluk oranına ulaşılacak. Sektörel dağılımda ilk sırada yüzde 21 ile gıda, yüzde 12 ile metal, yüzde 12 ile plastik, yüzde 12 ile mobilya, yüzde 12 ile tekstil, yüzde 7 ile inşaat malzemeleri geliyor. 4’üncü etabın faaliyete geçmesi durumunda öngörülen istidam toplam 15 bin kişi.

Dünya olarak zor günler yaşıyoruz elbette. Yaşanan bu sıkıntıların üretimin ve istihdamın Diyarbakır’daki merkezi olan OSB’ye yansımalarını Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı ile değerlendirdik. Aziz Odabaşı, her gün sahada olduklarını ve günde en az 5 tesis ziyaret ettiklerini ifade ederek sözlerine başlıyor. Diyarbakır OSB’de tesisler sürekli dezenfekte ediliyor. Ve Diyarbakırlı sanayicinin, özellikle OSB’de üretim yapan sanayicinin üretimini durdurmak istemediğini ve bütün tesislerin üretime devam ettiğini öğreniyoruz Aziz Odabaşı’ndan. Sanayicilerin kesinlikle üretimi durdurma gibi bir düşüncesinin olmadığına değinen Odabaşı, “tabi zorunlu bir müdahale olmadığı sürece” diye ekliyor. Diyarbakır OSB’de toplam 16 tekstil firmasının üretim yaptığına değinen Odabaşı, önümüzdeki hafta içerisinde yaşanacak gelişmelere paralel olarak, özellikle fason çalışan tekstil firmalarından birkaç tanesinin üretimlerine ara verebileceklerini ekliyor.

Salgın konusunda tesislerin kendi içlerinde ileri düzeyde tedbir aldıklarına değinen Aziz Odabaşı, özelikle servis konusunda sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekliyor ve servis konusunda ilgili kurumlardan destek beklediklerinin altını çiziyor. İnsan sağlığının ve insan yaşamının kendileri için çok çok önemli olduğuna değinen Odabaşı, tüm işletmelerin bu duyarlılık ve hassasiyette olduğunun altını çiziyor.

İşsizliğin ve genç nüfusun çok yoğun olduğu Diyarbakır’da yaklaşık 8 bin kişi istihdam eden Organize Sanayi Bölgesi’nden de umarım üretim sesleri hep gelir ve umarım fabrika bacaları hep tüter. Çünkü en ufak bir işletmenin bile kapanması ve üretimini durdurması böylesi bir süreçte kente çok zarar verir. Kaldı ki işletmelerin belki yüzde 90’ı kredilerle ayakta duran ve kredilerle iş yapan firmalar. Ayrıca devlet desteklerinden yaralanan firmalar. Dünyanın alarmda olduğu bir dönemde umarım ki her şekli ile az zarar ve hasarla bu süreci atlatırız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Halka ekmek üretmek 08 Temmuz 2024
Halka ekmek üretmek 04 Temmuz 2024