“Dijital çağ tam anlamıyla başladı”

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Bilişimin tüm sektörlerin ortak buluşma alanı olarak sanayi ve ticaretin gelişiminde katalizör ve hızlandırıcı bir rol üstlendiğini söyleyen TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca, krizlerden en hızlı etkilenen sektörler arasında yer aldıklarına dikkat çekiyor.

COVID-19 salgını, teknolojinin her alanda öne çıkmasına yol açtı. Gerek işlerin, gerekse iletişimin sürdürülebilirliği açısından dijital dönüşümün önemini bir kez daha anladık.

Bilgi teknolojileri, telekomünikasyon, yeni medya, internet ve tüketici elektroniği alanlarında faaliyet gösteren 200’e yakın kurumsal üyesiyle sektörün yüzde 95’ini temsil eden Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği- TÜBİSAD, bugün 140 milyar TL’nin üzerinde bir hacimle, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün Türkiye’nin geleceği için stratejik önemini ortaya koymayı hedefliyor. Türkiye’de dijital ekonomiye dönüşüm sürecini hızlandırmak için birçok alanda çalışmalar yapan dernek, yakın zamanda ise her yayınlanacak ‘Dijital Dönüşüm Endeksi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Sektörün gelişimini sorduğumuz TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı K. Erman Karaca, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) sektörünün son beş yılda, ülke ekonomisinin büyümesinin üstünde, yılda ortalama yüzde 17 oranında büyüme kaydettiğini söylüyor.

Bilişim sektörünün, tüm sektörlerin ortak buluşma alanı olarak sanayi ve ticaretin gelişiminde katalizör ve hızlandırıcı bir rol üstlendiğini söyleyen Karaca, çoğunlukla yatırım ağırlıklı olmakla birlikte, krizlerden en hızlı etkilenen sektörler arasında yer aldığına da dikkat çekiyor. Karaca, içinde bulunduğumuz ‘yoğun dijitalleşme’ sürecini şöyle değerlendiriyor:

Geleceğin çalışma modeline geçiş beş yıl hızlandı

“Koronavirüs süreci bittiğinde kuşkusuz hiçbirimiz kaldığımız yerden devam edemeyeceğiz. Bu noktada dünyada siyasi, ekonomik ve sosyal hayatta dengelerin değiştiği; dijital çağın tam anlamıyla başladığı, sürdürülebilirliğe yönelik çalışmaların hız kazandığı bir dönemin bizleri beklediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu pandemi tüm dünyada teknoloji farkındalığı artarken, dijital dönüşüm sürecini de hızlandırdı. Biz bu değişimi önümüzdeki 5-10 yılda bekliyorduk; ama bilişim sektörü ürün ve çözümlerinin salgına karşı etkili kullanımı sayesinde, geleceğin çalışma modeline geçiş ortalama 5 yıl hızlandı.”

Geleneksel eğitim tarih olacak

“Eğitim sektöründe, büyük kampüs binalarına artık ihtiyaç olmadığı gibi, önceden belirlenmiş müfredata da artık ihtiyaç olmayacak. Yılın belli dönemlerinde eğitim yerine, çevrimiçi eğitimler ile zamansız ve mekânsız eğitimler tercih edilecek. Böylece elektrikten, ısınmadan, bakımdan, güvenlikten tasarruf edilecek. Çevrimiçi eğitimlerle herkes eşit bilgiye, her zaman her yerden erişebiliyor olacak. Öğrenciler artık bir okuldan ve belli eğitimcilerden değil, birçok okuldan dilediği eğitimciden ders alabilecekler. Standart olarak bildiğimiz geleneksel eğitim artık tarih olacak.”

Hız, kalite, fiyat ise eskisinden çok daha iyi olacak

“Dijitalleşme, işe gidip gelmek için oluşan trafikler ve karbon salımı gibi unsurların tümüne etki ediyor. Fiziki toplantıların yerini sanal gerçeklik ile yapılan toplantılar alıyor. Hatta yakında, AR gözlüklerle sanal ortamlarda yapılacak toplantılarda karşımızdaki hangi dili kullanırsa kullansın biz kendi dilimizde anlayabileceğiz. AVM’ler yerlerini 7/24 hizmet veren online alışveriş sitelerine bırakacak. Lojistik firmaları otonom araçlar, drone’lar olmak üzere yenilikçi çözümler sunacak. Hız, kalite, fiyat ise eskisinden çok daha iyi olacak.”

Yazılım ve bilişim sektörü de desteklenmeli

“Yaşadığımız bu olağanüstü durum hangi sektörleri temelden olumsuz etkilediyse, o sektöre hizmet veren yerli yazılım ve bilişim şirketlerini de aynı boyutta olumsuz etkiledi ve yakın gelecekte de etkilemeye devam edecek. Bu nedenle, yazılım ve bilişim sektörünün de ülkemizin olumsuz etkilenen diğer sektörlere uygulayacağı tüm desteklerden yararlandırılması yaşamsal önem taşıyor”.

Sağlık ordumuzun ardındaki görünmeyen kahramanlar

“COVID-19 virüsüne göğsünü siper eden sağlık ordumuzun arkasında pek çok sektörden görünmeyen kahramanlar olduğu gibi bilişim sektöründen de kahramanlar yer alıyor. Bu süreçte her şeyin dijital olarak kontrol edildiğini düşünürsek, bugün IT çalışanları olmasa ambulanslar yönünü bulamayabilir ya da yönlendirilemeyebilir, hastanelerimizde pek çok cihaz çalışmayabilirdi. Ayrıca yapay zekâ hayatımızın her alanında olduğu gibi sağlıkta da devrim yaratıyor. Yapay zekâ, algoritmalar, makine öğrenmesi tıpta her alanda doktorların yardımcısı oldu.”

2023 yatırım hedefi 5 milyar TL

“TÜBİSAD’ın 2018 yılı bilgi ve iletişim teknolojileri sektör büyüklüğü raporuna göre sektör yüzde 15’lik büyüme ile 131,7 milyar TL’lik hacme ulaştı. Bilgi teknolojileri yüzde 15,2’lik büyüme ile 44,7 milyar TL’ye, iletişim teknolojileri ise yüzde 14,9’luk büyüme ile 86,9 milyar TL’ye ulaştı. Sektörün ihracat performansı TL bazında yüzde 14’lük büyüme ile 4.9 milyar oldu. İhracatı 1 milyar doları, istihdamı 139 bini aşan ve son yirmi yılda 16 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çeken bir sektörümüz var. Sanayi ve Teknoloji stratejisi 2023 dokümanına göre teknoloji tabanlı yatırımların büyüklüğü 2018 yılında 60 milyon dolar oldu. 2023 hedefi ise 5 milyar Türk Lirası olarak belirlendi.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar