Değişen risk ortamı kurumsal raporlamayı dönüştürüyor mu?
Pandemi krizi ile birlikte 2020’de istisnai bir deneyim yaşıyoruz. Bu kriz ile birlikte çok şey öğrendiğimiz açık ama öğrendiklerimizden yola çıkarak geleceğimizi nelerin, nasıl etkileyeceğini gerçekten biliyor muyuz? Sorumlu bir birey, yönetici ya da politika yapıcı olarak gerekli değişim ve dönüşüm için harekete geçmeye istekli miyiz; yoksa sadece sorunları tartışmaya devam etmeyi mi tercih edeceğiz? Bu konuları tartışmanın yanı sıra artık daha çok geleceğe yönelik çözümleri ve iyi uygulamaları duymayı bekliyoruz.
Raporlama çerçevesi yeniden şekilleniyor
Geçtiğimiz günlerde Türkiye bu anlamda örnek gelişmelerden birisine ev sahipliği yaptı. Yürütme Kurulu Başkanı olduğum Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA), Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesinin Revizyonu için görüş vermek üzere Bölgesel Odak Grup toplantısına ev sahibi oldu. Gelişen ve değişen paydaş beklentilerine ve piyasalara yanıt verecek, finansal istikrar ve sürdürülebilir kalkınmanın daha geniş hedeflerine ulaşmayı amaçlayan bir raporlama yapısının tasarımı sürecinde Türkiye önemli bir sorumluluk aldı. Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi işbirliği ile gerçekleştirilen toplantı, tüm dünyadan konunun önde gelen isimlerini ve uzmanlarını bir araya getirdi. Düzenleyiciler, yatırımcılar, şirketler, standart belirleyiciler, meslek örgütleri, akademi ve STK’lardan oluşan grup ile kurumsal raporlamanın gelişiminde bir sonraki adımın ne olması gerektiği konusunu tartıştık.
Kurumsal raporların uyumlaştırılması mümkün ama kolay değil
Toplantının açılış konuşmasını yapan, kurumsal yönetim ve entegre raporlamanın duayeni Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Mervyn King, “coronomics” olarak adlandırdığı içerisinde bulunduğumuz küresel pandemi krizi döneminde entegre düşüncenin ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın çok kritik hale geldiğini vurgularken, IIRC’nin önceki dönem CEO’su Paul Druckman konuşmasında tüm paydaşlarla şeffaf bilgi paylaşımının en önemli aracı olan kurumsal raporların bir çerçeve içerisinde uyumlaştırılmasının mümkün olduğunu ancak kolay olmadığını belirtti.
Küresel fikir birliği oluşturmaya yönelik önemli adımlar Finansal ve finansal olmayan raporların entegrasyonunu sağlayacak bir küresel standartlar sistemi uzun süredir konuşulan bir konu olmakla birlikte, son günlerde konu ile ilgili gündem oldukça sıcak ve standart ve çerçeve belirleyiciler arasında çok önemli görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler ve karşılıklı yapılan açıklamalar, COVID-19 ile birlikte dünyanın risk profilinin nasıl değiştiğini bir kez daha ortaya koyarken, sınırlı kaynakların etkin kullanımı, insanın önemi, kurumların tüm paydaları için değer yaratmayı ve topluma katkının önemini daha çok fark ettirdi.
Geleceğe dokunma gücü
Kurumsal raporlamanın baştan aşağı gözden geçirilmesini sağlayan bu süreçte, raporlama sistemi için küresel fikir birliği oluşturmaya yönelik atılacak adımları merakla bekliyoruz. Zira ortaya çıkacak sonuç bundan sonra dünyada kurumların daha etkin ve nitelikli bilgi paylaşımlarında temel alacakları çerçeveyi oluşturacak. Bu önemli süreçte Türkiye üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirerek geleceğe dokunabilme gücünü ve etkisini ortaya koydu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.