Defansif stratejiler düşünülebilir

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS

Yılbaşından beri içeride ve dışarıda yoğun bir haber akışı var. 2020’ye ABD-İran gerilimiyle başladık. Piyasalar 1-2 gün sallandı. Türkiye açısından kritik bir gösterge olan Brent petrolün fiyatı 72 dolara kadar yükseldi. Sonra dünya piyasalarına iyimserlik geri döndü. Borsa endeksleri rekorlar kırdı. Ardından Çin’de korona virüsü ortaya çıktı. Dünyanın en önemli endeksi S&P 500’deki düşüş, zirveden yüzde 2.5 oldu. BİST 100 endeksi yüzde 3’lük bir düşüş yaşadı. Esas dalgalanma enerji fiyatlarında gözlendi. Brent petrolün fiyatı 19 günde yüzde 25 geriledi. Çin’in petrol talebinin yüzde 20 düşmesi, Brent petrol fiyatını çökertti.

2020’ye girerken, Çin ekonomisi için beklentiler yukarı yönlü revize ediliyordu. Hesaplar değişiyor. SARS virüsü 2003’te Çin’in büyümesinden yüzde 1 götürdü. Çin o dönemde dünyanın en büyük altıncı ekonomisine sahipti. Dünya ekonomisinin yüzde 4.2’sini oluşturuyordu. 2020 başlarken, Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip. Dünya ekonomisinin yüzde 16.2’sini oluşturuyor. Çin’in bugünkü ekonomisinin her açıdan başka bir düzlemde olduğu söylenebilir. Sadece SARS’ın 2003’te büyüme rakamı üzerindeki etkisini alsak, büyüme yüzde 1 düşer. Çin için büyüme tahminlerinin virüs öncesinde yüzde 6 civarında olduğunu belirteyim. Çin Merkez Bankası (PBoC), ilk etapta 175 milyar dolar vererek piyasaları sakinleştirdi. Bankalar, Hubei bölgesinde verilen kredilerin vadelerini uzattı. Hisse senetlerindeki oynaklığı düşürmek için, vadeli işlemler piyasasındaki akşam işlemleri durduruldu. Hisselerde açığa satış işlemleri yasaklandı. Başta Şangay endeksi olmak üzere, Asya endekslerinde dün olumlu bir hava vardı. Hava tekrar bozulursa, Çin Merkez Bankası likidite enjeksiyonuna devam eder.

Geçen haftaki yazıda ABD’deki bazı büyük fonların S&P 500’deki pozisyonlarından bahsetmiştim. Boğalarla ayılar arasında büyük bir savaş yaşanıyor. Boğalar, “Bu düzeltme hareketi alım fırsatıdır” diyor. Ayılar, “Biraz kâr alıp nakde dönelim” diye düşünüyor. Grafiksel açıdan, endeksin gün içinde gördüğü en düşük seviyenin giderek daha aşağıda oluşması, alım pozisyonlarını kapatanların (kâr alanların) biraz önde olduğunu gösteriyor. Dünya piyasaları için genel olarak iyimserim. Ancak Çin’in açıkladığı piyasa önlemleri, portföy riskini düşürme operasyonlarını sonlandırmaz. Süreci sadece yavaşlatır. Tedavinin bulunması veya virüsün kontrol altına alınması gibi iyi bir haber gelene kadar, güçlü hisselerdeki pozisyonların korunması, riskli hisselerdeki pozisyonların azaltılması gibi savunma ağırlıklı bir strateji izlenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Trump yüzde 64 23 Ekim 2024
Çin denkleme girerse 25 Eylül 2024
Zor günler yaklaşıyor 11 Eylül 2024