COVID-19’un dijital dönüşüme etkileri
Bilindiği gibi dijital dönüşüm; bilgi teknolojilerinin yoğun kullanımı ile iş süreçlerinin ve bilgilerin hızlı, para ve zaman tasarrufu sağlayarak elektronik ortama taşınması olarak tanımlanmakta. Dijital dönüşüm olarak adlandırılmakta.
Örneğin, internet bankacılığını kullanmak, kullananlar için bankacılık sürecinde bir dijital dönüşümdür. Şirketlerin büyükçe bölümü de, yeniden yapılandırma çalışmalarını tamamlamalarından sonra iş süreçlerini yazılım şirketleri aracılığı ile elektronik ortamlara taşıyarak süreçlerini dijitalleştirdiler.
Çoğunlukla üretim alanında faaliyet gösteren şirketler üretim hatlarında; toplam kalite, yalın üretim ve kaizen iyileştirme gibi sistemlerinin gereği robotik sistemler, yapay zeka ve IoT gibi yeni teknolojiler ile akıllı cihazlardan bilgi aktarım olanağı sayesinde önemli ölçüde dijital dönüşüm sağlanarak, şirketlere büyük ölçüde katma değer yaratılabilinmekte.
COVİD-19 salgının yayılmasıyla birlikte iş, okul, eğlence ve günlük hayat konusunda insanların yaşamlarında değişim süreci başladı...
Karantina günleri, kısıtlı yaşamlar, alışveriş merkezlerinin ve birçok sektörün iş yerlerini kapatması ile birlikte alış-verişler durma noktasına geldi.
İnsanlar bu koşullarda ihtiyaçlarını karşılamak için dijital ortamlara yönelmek zorunda kaldılar.
Örneğin, internet üzerinden yapılan market alışverişlerinde inanılmaz büyük bir artış oldu, bu anlamda e- ticaret olarak tanımlanan alışverişlerde, ürünlerin teslim sürecinde, lojistik ve kargo- kurye hizmetlerinde büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandı.
Okullar ve üniversiteler sanal öğrenme seçeneklerine yönelmeye başladı.
Birçok üniversite, dönemin geri kalanını virüsün yayılmasını kontrol altına almak için sadece çevrim içi öğrenime geçmeye karar verdi.
İş ve eğitim yerlerinin dijital dönüşümü zorunluluk haline geldi.
Oluşturulan platformlarda çocuklarımız evlerimizde çevrimiçi eğitimlerine devam edebiliyorlar.
Evden çalışma yöntemi ile çalışanlar evlerinde kalarak işlerini ofisteymiş gibi uzaktan yapabildiler.
İşlemlerde elektronik imzalarını kullanarak düzenledikleri belgelere resmiyet kazandırdılar.
Seyahat yasakları, büyük gruplar halinde toplanamama, virüsün yayılmasını sınırlamak için diğer insanlardan uzak durma zorunluluğu dünya çapında iptal edilen konferansların bazıları sanal etkinlikler olarak yer değiştirdi.
Bu bağlamda görsel ve sesli video konferansı ile çevrimiçi saatlik toplantılar düzenlemekte bir dijital dönüşümdür.
Dünyada sağlık alanında teknoloji sayesinde insan-insan teması olmadan birçok tanı ve takip yapılabilir durumdadır.
Hastanelerin yükünün azaltılması, aynı anda birçok kişiye ulaşma noktasında uzaktan sağlık uygulamaları da birçok geleneksel yöntem üzerinde yıkıcı bir etkisi olacaktır.
Türkiye’de de bu konuda sağlık siteminde yeni uygulamalar günden güne yaşamımıza girmekte olduğu bilgisi de çok önemli.
Evde kal çağrılarına uyan insanlar bu dönemde zamanının önemli bir kısmını başta internet olmak üzere, Youtube, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal paylaşım ağlarıyla geçiriyor.
Açık kaynaklardan derlediğim verilere göre” insanların 30 Aralık 2019-5 Ocak 2020 ve 16 Mart- 22 Mart tarihleri arasında dijital dünyadaki haber izleme ve takip etme oranları yüzde 50 arttı.
İnternet siteleri ve mobil uygulamalardan haber takip oranları Fransa’da yüzde 21, Almanya yüzde 34, İspanya’da yüzde 47 ve İngiltere’de yüzde 39 oranında arttı.
COVID-19’un sarstığı ülkelerin başında gelen İtalya’da haberleri dijital dünyadan takip etme oranı yüzde 90 artış gösterdi.” bilgisini paylaşmak isterim.
Ülkemiz ekonomisinde COVID-19 salgınından en çok etkilenen sektör turizm-seyahat, en çok değer kazanan ise e-ticaret oldu.
Ticaret bakanı Ruhsar Pekcan, önceki gün e- ticaret ile "Bu senenin ilk 5 ayında, özellikle de COVID-19 salgını sürecinde e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 63,3 milyar lira olarak gerçekleşti. İlk 5 ayda, kartlı işlemlerde en fazla artış gösteren sektörler, yüzde 75 artışla beyaz eşya ve ev aletleri, yüzde 43 artışla giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 53 artışla elektronik sektörü, yüzde 95 artışla yazılım sektörü, yüzde 400'ün üzerinde artışla gıda-süpermarket gibi sektörler dikkati çekti. Buna karşın ilk 5 ayda, araç kiralama (yüzde 8), hava yolları (yüzde 40), seyahat-taşımacılık (yüzde 47) ve eğlence-sanat (yüzde 16) gibi sektörlerde geçen sene ilk 5 aya göre düşüş göze çarptı.
Özellikle COVID-19sürecini kapsayan mart-nisan-mayıs aylarının toplamına bakıldığı zaman, geçen seneye göre e-ticaret kanalıyla gıda-süpermarket harcamalarında 6 kattan fazla, kimyasallarda 2,5 kat, beyaz eşyada 2 kat, bebek bakım harcamalarında 2 kat artış yaşandı. Söz konusu 3 ayda konaklamada yüzde 80, seyahat-taşımacılıkta yüzde 77, hava yollarında yüzde 75 düşüş görüldü" bilgisini verdi
Dijital dönüşüme dönersek sonuç olarak,
COVİD-19 sonrası dijital dünyada birçok şey değişecek.
Yaşamın her alanında, ticari faaliyetlerde, iş alışkanlıklarından alışveriş yöntemlerimize kadar tüm etkinlikler/ aktiviteler yeniden şekillenecek.
Dijital dönüşüme ayak uyduramayanlar kaybedeceklerinin bilincinde olmalılar.