COVID-19 seyahati kısıtladı, Invento ile iş hayatına geri döndü

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

Mehmet Nalbantoğlu, KoçSistem’in Genel Müdürlüğü görevi sırasında 2012 yılında yeni ofis düzeni planladı:

- Çalışma arkadaşlarımızın yüzde 70’inin her gün ofise gelmesine gerek yok. Sadece toplantılar için ofise gelmeleri yeterli. Artık işlerini evden yapabilirler.

Çalışma arkadaşlarından itiraz geldi:

- Ofiste çalışmak aynı zamanda sosyalleşmenin bir parçası. Biz ofiste çalışmayı sürdürmek istiyoruz.

Nalbantoğlu, direnmedi:

- Tamam, “uzaktan çalışma” planımızı rafa kaldırıyoruz.

Nalbantoğlu, COVID-19 sürecinin ilk günlerinde birçok şirketin beyaz yakalı ekiplerinin evden çalışmaya geçtiğini görünce KoçSistem’deki planını anımsadı:

- 8 yıl önce evden çalışmayı başlatabilecek durumdaydık. COVID-19 süreci uzaktan, evden çalışmanın hızla devreye girmesini sağladı. Şimdi gördüğüm kadarıyla, “Ofiste çalışmak sosyalleşmenin bir parçası” itirazları söz konusu değil.

Geçenlerde Mehmet Nalbantoğlu ile karşılaştım, neler yaptığını merak ettim, anlattı:

- Aslında son 2-3 yıldır seyahat ediyordum. Ancak, COVID-19 süreci seyahati önce frenledi. Sonra da kısıtlı seyahat söz konusu oldu. Bende enerji var. Yarı maraton koşuyorum. Haftada 40 kilometrenin altına düşmüyorum.

Enerjisini ve tecrübesini çalışma hayatında değerlendirmeyi düşündüğünü vurguladı:

- Invento Teknoloji ve Bilgi Hizmetleri, girişimci hissedarlardan oluşan bir şirket. Siber güvenlik ana işlerinden biri. Şirketi büyütme planı çerçevesinde görüştük. Ben de ortakları arasına katıldım.

Invento’yu bir platform gibi düşündüğünü kaydetti:

- O platform etrafında küçük şirketler oluşturabiliriz.

Ekol Lojistik’te görev yaptığı günlere döndü:

- Ekol Lojistik’te yeni mezun gençlere dönük bir program başlatmıştık. O dönemde 12 endüstri mühendisini işe başlatmış, uçtan uca lojistik yönetimi konusunda çalışmalarını sağlamıştık.

Invento’da da benzeri bir açılım düşündüklerini kaydetti:

-Invento, 100 dolayında şirkete hizmet veriyor. Örneğin bankaların EFT sisteminin güvenlik altyapısını Globalscape ürünleriyle sağlıyor.

Şirketin hizmetle yoluna devam edeceğini bildirdi:

- Şirkette şu anda 15 kişi çalışıyor. Üretime değil, hizmet tarafına odaklanacağız. Yeni hizmet alanları yaratacağız.

Yeni hizmet alanlarına örnek verdi:

- Şu anda çağrı merkezlerinin personelinin yüzde 90’ı evden çalışıyor. Onlara yüzde 100 güvenli çözüm sunabiliriz.

COVID-19 süreci dijitalleşmeyi, teknolojiyi, siber güvenliği öne çıkardı.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan’ın deyimiyle dijitalleşmede 10 yıllık yol, 6 ayda alındı.

Bakalım Nalbantoğlu’nun enerjisi ve tecrübesi Invento’ya nasıl yansıyacak?

‘Loft’a yaptığı yatırım 1.5 milyar lirayı buldu

AKFEN Holdingin bu yaz hizmete giren “Bodrum Loft" projesinin bulunduğu Göltürkbükü’ne doğru yol alırken, Kurumsal İletişim Müdürü Ünsal Ereke, şu listeyi çıkardı:

- Akfen Holding, Levent Loft'u 100 milyon lira, Loft Bahçe'yi 150 milyon lira, İncek Loft'u 500 milyon lira, Bulvar Loft'u 556 milyon lira yatırımla hayata geçirdi. Bodrum Loft da 325 milyon liralık yatırımla kapılarını açtı. Akfen'in “Loft”lara yatırımı 1.5 milyar lirayı buldu.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Bodrum Loft’ta buluştuğumuzda mimari tasarımını Tabanlıoğlu Mimarlık’ın gerçekleştirdiği projeyi "modern köy" olarak tanımladı:

- Cennet Koyu'na komşu olan 57 dönümlük arazide 36 villa yapıldı. Yollar ve bina izleri dahil, arazinin yüzde 27'sinde yapılaşma söz konusu oldu.

Projede 40 dönümün yeşil alan olarak bırakıldığını kaydetti:

- Bölgedeki bahçelerden 100 yıllık 550 zeytin ağacı satın alarak peyzaj projesinde belirlenen yerlere diktik. Ödemiş'ten 150 yıllık çınar ağacı getirtip köy meydanına diktik.

Sandal ağaçlarını işaret etti:

- Sandal ağaçları yöre dokusuna uygun bir tür. O nedenle koruma altına aldık. Tabanlıoğlu, sandal ağaçlarının korunması için vaziyet planında hassas çalışma yaptı.

Bodrum-Milas Havalimanı’nda karşılaştığım Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortağı Melkan Gürsel, Bodrum Loft’a uğrayacağımı öğrenince proje hakkında fikrimi paylaşmamı istedi:

-Bak bakalım, beğenecek misin?

Melkan Gürselin bu sözü üzerine projeyle ilgili yazılanları taradım, karşıma bir ödül haberi çıktı:

- Bodrum Loft projesi henüz yapımı sürerken 2018 yılında Berlin'de (Almanya) düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde (WAF) “Leisure Led Development-Future” ödülünü aldı.

Hamdi Akın, başlangıçta Bodrum Loft’un kapılarını işletmeci ortakla açmayı planlamıştı. COVID-19 süreci, işletmeci ortağın frene basmasına neden oldu. Akın’la görüşünü paylaştı:

- Bodrum Loft'u bu sezon açmasan iyi olacak.

Hamdi Akın, bunun üzerine "The Leading Hotels of The World" zincirine girip, Bodrum Loft’u hizmete açma yolunu seçti:

- COVID-19 süreci, turizmde bu tür tesislerin şansını artırıyor.

2020 yaz sezonu Bodrum Loft’ta Akın’ın ilk yıl için hedeflediği dolulukta geçti. Bodrum’da kısa sürede adından söz ettirir oldu. Tesis ayrıca, İstanbul Karaköy’deki Mürver Restoran’ı yöneten şef Yılmaz Öztürk’ün imzasını taşıyan "Loftelia" adlı restoranıyla da sezona damgasını vurdu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar