COVID-19 işgücüne katılımı sadece bizde düşürmedi

H. Bader ARSLAN
H. Bader ARSLAN

Haziran dönemi işgücü istatistikleri açıklandı. Bu veri Mayıs-Haziran-Temmuz dönemi işgücü verilerinin ortalamasından oluşuyor. Dolayısı ile kısmen COVID-19 nedeni ile evlerde geçirilen günleri ve kısmen de normalleşme dönemi verilerini içeriyor.

Haziran verileri

Haziran döneminde Türkiye genelinde istihdam edilenlerin sayısı 26 milyon 531 bin oldu. Çalışan sayısı, önceki yıla göre 1,9 milyon daha düşük ama önceki aya göre 673 bin daha yüksek. Nisan’da dip yapan istihdam iki aydır yükseliyor.

İşsiz sayısı 4 milyon 101 bin oldu. Bu önceki yıla göre 152 bin daha düşük ama önceki aya göre 275 bin daha fazla işsizimiz var demek.

İşgücüne katılım oranı Haziran’da yüzde 49 oldu. Oran geçen yıl yüzde 53,3 iken, Mayıs döneminde yüzde 47,6 idi.

Haziran’da işsizlik oranı yüzde 13,4 oldu. 2019 Haziran’ında işsizlik oranı yüzde 13, geçen ay ise yüzde 12,9’du.

Aklımızda Kalması Gerekenler

Haziran verilerinden aklımızda kalması gereken bilgiler şunlar

1-İstihdam yeniden artmaya başladı

2-Covid döneminde artmayan işsiz sayısı ve işsizlik, artmaya başladı

3-Covid döneminde pek çoğuna tuhaf gelen işgücüne katılım oranındaki düşüş sona erdi. Oran yeniden yükseliyor.

4-Geçen aya göre en çok istihdam artışı 253 bin ile tarım, 210 bin ile hizmetler, 184 bin ile inşaat sektörlerinde. Sanayide artış sadece 25 bin kişi oldu.

İşgücüne Katılımın Düştüğü Tek Ülke Biz Değiliz

Dikkatinizi çekmek istediğim başka bir nokta var.

Türkiye’de Eylül 2019’dan beri işgücüne katılım oranı geriliyor. Ağustos 2019’da yüzde 53,9 olan oran izleyen 8 ay boyunca kesintisiz düştü ve 47,2’ye kadar indi. Bu dönemde hem çalışan sayısı hem de işsiz sayısı azaldı. Önce Mayıs’ta, ardından bugün açıklanan Haziran verilerinde işgücüne katılım oranının yükseldiğini görüyoruz. Katılım oranındaki düşüş özellikle COVID-19 döneminde “işsizliğin artmaması” nedeniyle kamuoyunda çokça tartışılmıştı.

Türkiye’de işgücüne katılma oranı mevsimsel olarak Ağustos-Eylül aylarından itibaren düşer ve genellikle Şubat ile birlikte yeniden yükselmeye başlar. Bu defa da benzer bir eğilim yaşandı. Ancak COVID-19 nedeniyle, normal şartlarda Şubat’ta başlaması beklenen yükseliş Mayıs’ta başladı.

COVID-19 döneminde işgücüne katılım oranının gerilediği tek ülke Türkiye değil. ABD, İtalya, İngiltere ve Kore’de de düşüşler var. Aşağıdaki tablo bazı ülkelerin 2020’de işgücüne katılım oranlarını (%) gösteriyor. Mayıstan itibaren hepsinde yükseliş başlıyor.

ABD ve İtalya’da düşüşler daha sert iken, İngiltere ve Kore’de gerileme daha hafif. Buna neden olan en az iki faktör olabilir. Birincisi salgının şiddeti, ikincisi salgından daha çok etkilenen sektörlerin ekonomideki payları.

Ancak şurası net ki; zaman zaman TÜİK’e de eleştiriye dönüşen işgücüne katılım oranındaki alışılmadık düşüş, son dönemde Türkiye dışındaki ülkelerde de görülen bir durum.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar