Çok bilinmeyen bir gümrük uygulaması-izahat

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET

Sayın DÜNYA okurları, çoğu kimsenin bilmediği bir gümrük uygulaması var. Esasen, yükümlüler, gümrük idarelerinden Gümrük Mevzuatının Uygulanması Hakkında Kanunun 231’inci maddesinin beşinci fıkrası bağlamında izahat talep edebilirler. İşte bu hakkı kullanan yükümlüye yazı ile yanlış izahat verilmiş olması hâlinde kanunun 231’inci maddesinin beşinci fıkrası uyarınca idari para cezası verilmiyor ve faiz de uygulanmıyor.

Bu kolaylığın kullanılabilmesi için Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş imzasıyla bir duyunu yapılarak uygulamadaki yenilikler açıklanmış bulunuyor.

Şöyle ki;

- Yükümlünün bu konuda yazılı talebinin bulunması,

- Talebin gerekli ve yeterli bilgileri içermesi,

- Talebin başkalarının işlemlerine ilişkin olmaması,

- Talep konusu işlemin yargıya intikal etmiş olmaması,

- Talep konusu hakkında araştırma, inceleme veya soruşturma bulunmaması,

- Talebin somut bir olaya dayanması,

- Talebe konu işlemin sonuçlanmamış olması,

- Talebin tarife ve menşe tespitine ilişkin olmaması,

- Talebin gümrük idaresinde yürütülen bir işleme ilişkin olmaması,

icap ediyor.

İzahat verilmesine esas olan mevzuat hükümlerinde değişiklik olması ve verilen izahatın söz konusu değişiklikle getirilen hükümlere uymaması durumunda yeni düzenlemenin yapıldığı tarihten itibaren bu uygulamadan yararlanmak mümkün olmuyor.

Keza; Talep edenin verdiği yanlış veya eksik bilgiye dayanılarak verilen izahat verildiği tarihten itibaren geçersiz sayılıyor.

Yeniden yapılan değerlendirme neticesinde, verilen izahatın iptal edilebileceği veya değiştirilebileceğinin de bilinmesi gerekiyor. Değiştirildiği veya iptal edildiği yükümlüye bildirilen izahat ile ilgili olarak bildirildiği tarihten itibaren söz konusu uygulama işlemiyor. Verilen izahat, karar niteliği taşımadığı için itiraza de konu edilemiyor.

Bakanlık laboratuvarlarınca düzenlenen tahlil raporlarına göre tarife beyanında bulunulması halinde, ancak daha sonra yapılan tahlil sonucunda eşyanın farklı bir tarifede sınıflandırılması gerektiğinin belirlendiği durumlarda bu uygulamadan faydalanmak mümkün kılınmış bulunuyor.

Gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerince verilen tarife bilgisi kapsamında tespit edilen tarifenin gümrük idaresi tarafından sonradan değiştirilmesi durumunda da uygulamadan yararlanmak mümkün bulunuyor.

Belirtilen şartları taşımayan başvuruların bölge müdürlüğünüzce doğrudan sonuçlandırılması ve genel müdürlüğe intikal ettirilmesi gereken izahat taleplerinin değerlendirilmesini müteakip izahat talep eden kişiye/firmaya gerekli tebligatın yapılmasını teminen izahata ilişkin Genel Müdürlük görüşünün ilgili bölge müdürlüğüne gönderileceği anlaşılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar