Çinli teknoloji devi Türkiye’ye yatırıma geliyor

KERİM ÜLKER
KERİM ÜLKER Perde Arkası

Jeopolitik durumu Türkiye’yi yabancılar için bölgesel üs yapıyor. Çin’in en önemli teknoloji şirketlerinden olan H3C Group, Avrupa’ya ilk adımını Türkiye’den atma kararı aldı. Çinli şirket, geçtiğimiz yıl küresel büyüme için kendisine 7 stratejik ülke belirledi. Japonya, Güney Kore, Singapur gibi ülkelerle birlikte Türkiye’de de bir ofis kuran şirket, şimdi de yatırım için düğmeye bastı. Yaklaşık 5 milyar dolarlık cirosu bulunan H3C, bu konuda da Türkiye’nin en köklü teknoloji şirketlerinden biri olan Boğaziçi Bilgisayar’ı kendine partner olarak seçti.

1984 yılında kurulan, Philips, Dyson, Kyocera ve Corsair gibi dünya teknoloji devlerinin Türkiye iş ortağı olan Boğaziçi Bilgisayar, Çin merkezli router, modem ve switcher üreticisi H3C ile distribütörlük anlaşması imzaladı. Tecde Group bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Boğaziçi Bilgisayar bu yılın başı itibariyle H3C ile satış ve pazarlama alanında iş birliği ve projeler yürütmeye başladı. 2019’u 5 milyar dolar ciro ile kapatan Çinli teknolojik altyapı firmasının gelecek yıl Türkiye’de yatırım yapması hedefleniyor.

Geçtiğimiz gün basınla sohbet toplantısı düzenleyen Boğaziçi Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tecdelioğlu, “H3C’nin dünya genelinde 13 bin çalışanı var. Türkiye, bu şirketin Avrupa ve Ortadoğu üretim üssü olabilir. Ülkemizde IT ve network ürünleri sektörünün toplam hacmi 450 milyon dolar. H3C ile bu pastadan yüzde 10 pay almamız halinde Çinli şirketten ülkemize fiziki yatırım gerçekleşecek. Bu hedefimizin gerçekleşmemesi için hiçbir neden yok” dedi

H3C Türkiye Ülke Müdürü Zhao Long, “Türkiye, teknoloji yatırımları için doğru bir ülke. Bu yıl ve 2021’in ilk çeyreği, H3C’nin muhtemel Türkiye yatırımında belirleyici olacak” diye konuştu.

Şirketin sahibi, Asya’nın en güçlü üniversitesi

Çinli H3C’nin yüzde 49’u dünyaca ünlü teknoloji devi HP’nin. Ana hissedar ise yüzde 51 ile Tsinghua Üniversitesi. Tsinghua, Çin’in en önemli teknoloji üniversitesi. Üniversite, Times’ın belirlediği en iyi üniversiteler arasında dünya sıralamasında 23’üncü. İtibar listesinde de 14’üncü. Asya kıtasında ise 1’inci. 1911’de kurulan Tsinghua, tıpkı batıdaki eğitim kurumları gibi kendi fonuna sahip.

Yatırıma Çinliler de sıcak bakıyor

Boğaziçi Bilgisayar Genel Müdürü Ümit Önder, “H3C’nin globaldeki toplam çalışanın yarısı Ar-Ge’de. Şirket olarak asıl hedefimiz teknoloji devinin Türkiye’de fiziki yatırım yapması. Bu yatırımın gerçekleşmesi halinde ilk iki yılda 200 kişiye istihdam sağlamış olacağız” dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar