Çin’de Greta’nın yapamadığını koronavirüs yaptı

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Çin’de sanayi üretiminden, kömür santrallerine, çelikten, rafinerilere tüm endüstriyel kapasite kullanım göstergelerinde ciddi bir gerileme devam ediyor. Enerji talebinin son yılların en düşük seviyelerine düşmesi ise, ülkedeki CO2 emisyonlarının son bir ayda yüzde 25 azalmasına neden oldu.

Çin’deki kömür santrallerinin günlük üretimi son dört yılın en düşük seviyesinde…

Shandong bölgesinde faaliyet gösteren petrol rafinerisinin üretimi 2015 yılından bu yana en düşük seviyesinde…

Ülkedeki çelik üretimi son beş yılın en düşük seviyesinde…

İç hat uçuş oranı geçen aya kıyasala yüzde 70 azalmış durumda… Çin’de hava kirliliği geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 36 gerilemiş durumda…

Bu rakamlar ülkedenin enerji trendlerini değerlendiren düşünce kuruluşu Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (Centre for Research on Energy and Clean Air) tarafından yayınlanan yeni rapora ait.

Koronavirüs (Covid-19) salgınının, enerji talebi ve karbon emisyonları üzerindeki etkisini ortaya koyan rapor, salgınla mücadele için alınan önlemlerin sonucunda temel sanayi sektörlerinde üretimin yüzde 15 ila yüzde 40 oranında gerilediğine, enerji talebinde ciddi bir düşüş yaşandığına ve bugün gelinen noktada Çin’in CO2 emisyonlarının özellikle Çin’in yeni yıl tatiline denk gelen dönemde dörtte bir oranda azaldığına yer veriyor.

Raporda yer alan bilgilere göre, 2019 yılının aynı döneminde Çin’deki CO2 emisyonları 400 milyon metrik ton iken, bu sene 300 milyon metrik tona geriledi. Bu da koronavirüsün karbon misyonlarını 100 milyon metrik ton azalttığını ortaya koyuyor.

Şehir merkezlerinin boşalması, karbon emisyonlarında yaşanan büyük düşüşün kanıtı olarak görülse de, Çin’de enerji tüketiminin özellikle endüstri tarafından baskılandığı izleniyor.

Petrol talebinde gerileme yaşanabilir

Emisyonlardaki azalmaların büyük bölümü, Çin hükümetinin salgını kontrol altına alma çabalarından dolayı petrol rafinelerinin daha az faaliyet göstermesinden ve enerji üretiminde daha az kömür kullanılmasından kaynaklanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı ve OPEC tarafından yapılan değerlendirme ise, bu yönde yaklaşımların devam etmesi durumunda, 2020 yılı Ocak-Ekim ayları arasında küresel petrol talebinde yüzde 0.5 oranında bir gerileme olabileceğine dikkat çekiyor.

Öte yandan Çin hükümetinin, içinde bulunulan duruma çözüm üretmek amacıyla harekete geçireceği önlemlerin, bu etkileri tamamen ortadan kaldıracağını dile getirenler de var.

Küresel karbon emisyonlarının yüzde 6’sı

Çin Yeni Yılı, ülkede bir çok sanayinin “askıya” alındığı, enerji talebinin düşüşe geçtiği bir dönem. Fakat bu kez yaşanan durum sadece yurtdışına tatile giden nüfusla ilgili değil. Öyle ki, yeni yıl sabahından sonraki dönemde, kömür santralleri tarafından üretilen enerji miktarında ortalama yüzde 50 oranında düşüş devam etti.

Çin’de sanayi üretiminden, kömür santrallerine, çelikten, rafinerilere tüm endüstriyel kapasite kullanım göstergelerinde ciddi bir gerileme devam ediyor.

Kömür ve ham petrol kullanımının gerilemesi, CO2 emisyonlarının bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 25’in üzerinde azalmasında çok önemli bir etken. Bu oran 100 milyon metrik ton CO2’ye, yani küresel karbon emisyonlarının yüzde 6’sına denk geliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar