Çin virüsü sonrası ilk izlenimler: “Panik satışlar, toparlanma süreci”

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI

Corona virüsü kaynaklı kayıplar artıyor. Virüsten etkilenenlerin sayısı 2000’i, hayatını kaybedenlerin sayısı 56’yı geçti. Çin seyahat yasağını ülke geneline uygulamaya hazırlanıyor. Seyahat şirketlerinin uçak bileti ve otel hizmeti satmalarına yasak konuldu. Pekin’e kara yolu ile giriş çıkışlar durduruldu.

Alınan önlemlere rağmen virüs dünyaya yayılmaya devam ediyor. Japonya, Hong Kong, Malezya, Tayland, Vietnam, Nepal, Singapur, Filipin, Kanada, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Finlandiya gibi ülkelerde az sayıda da olsa virüsten etkilenenler görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü virüs nedeniyle henüz “küresel alarm” vermedi ancak Çin için ciddi bir tehdit olarak gördüğünü açıkladı. Piyasa fiyatlamaları da küresel değil yerel bir salgın riskini fiyatlıyor.

Şanghay, Hong Kong gibi Çin hakimiyetindeki borsalar da sert düşüşler görülürken, küresel piyasalara yayılma sınırlı düzeyde kalıyor.

Buna karşın bölgeye hava yolu hizmeti veren ve lüks tüketim malı satan şirketlerde ve petrol fiyatlarında virüs dolayısıyla küresel diyebileceğimiz sert satışlar da görülüyor.

Bundan sonra ne olacak? Virüsün yayılma hızının ve can kaybıyla sonuçlanan vaka sayısının azaldığı görüldükçe hastalığın kontrol altına alındığına güven artacak, seyahat yasakları kalkacak ve hayat normale dönecek.

Piyasalar her zaman olduğu gibi bu süreci önden satın alacaklar.

Salgın endişesiyle çok değer kaybeden Çin ve Hong Kong hisseleri ve havacılık şirketleri normalleşme döneminde en çok değer kazanan varlıklar olacak. 2003 Sars virüsü sonrası toparlanma 20 gün de başlamıştı. Bu kez daha uzun sürer mi? Sanmıyoruz…

Çin ve Hong Kong tatile girdiği için bu kanaldaki fiyatlamaları 8 Şubat’a kadar izleyemeyeceğiz. Havayolu şirketleri ve petrol fiyatlamaları bize toparlanma için ilk sinyalleri verecek. ABD havacılık hisseleri kaybının neredeyse tamamını geri aldı. Petrol piyasasında %5’e yakın düşüş sonrası tepki alışları görüyoruz.

Bize etkisi ne olur. Çin virüs salgını Türk insanı ve Türkiye varlıkları için doğrudan bir tehdit oluşturmuyor. Salgının bir iki ay içinde kontrol altına alındığı baz senaryoda Türkiye varlıklarında kısa vadede görülebilecek düşüşleri (havacılık hisselerindeki satışlar dahil) alış fırsatı olarak görüyoruz.

Elazığ depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza şifa diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar