Cari denge YEP eşiğinde

H. Bader ARSLAN
H. Bader ARSLAN

Bu hafta Pazartesi’den Cuma’ya kadar Türkiye ekonomisi için birbirinden önemli verilerin açıklanacağı bir hafta olacak. Sanayi üretimi, perakende satışlar, konut satışları gibi hem üretim hem tüketim tarafında dinamikleri ölçen göstergelerin yanında; işgücü istatistikleri ve ödemeler dengesi gibi yapısal göstergeleri birkaç gün içinde göreceğiz.

Haftanın en önemli verisi, bu sabah açıklanacak olan Ağustos ayı ödemeler dengesi gibi görünüyor. Önceki aylarda önem sıralamasında altlarda kalan ödemeler dengesi istatistikleri, son birkaç ayda giderek önem kazanmaya başladı. Bunun nedeni dünyaya paralel bir şekilde ihracatımızda devam eden zayıf seyre rağmen, ithalatımızın özellikle son iki ayda yüzde 20’nin üzerinde artıyor olması. YEP’te 2020 genelinde 24,4 milyar dolar olacağı tahmin edilen cari açığımız, ilk yedi ayda 21,6 milyar dolar düzeyinde. Yani kalan beş ayda 3 milyar dolar daha açık verebileceğimiz öngörülmüş. Bu sabah açıklanacak veri yılsonu tahminlerinin neresinde kalacağımızı görmek açısından kritik bir öneme sahip.

Bu sabah açıklanacak verilerden diğeri ise Temmuz dönemi işgücü göstergeleri. Uzun bir aradan sonra yeniden yükselmeye başlayan işgücüne katılım oranı neticesinde işsizliğin Haziran döneminde yüzde 13,4’e çıktığını görmüştük.

Salı sabahı Ağustos ayına ait perakende satış ve ciro endeksleri açıklanacak. Pandemi döneminde hızla gerileyen satışlar, Mayıs sonundan itibaren toparlanmaya başladı. Haziran ve Temmuz’da daha iyi sonuçlar aldık. Son olarak Temmuz ayında perakende satış hacmi yıllık yüzde 11,9 artış göstermişti. Bu hafta açıklanacak Ağustos verisinin de güçlü bir artış yansıtacağını görebiliriz. Ancak Eylül’den itibaren daha sakin bir seyre geçebiliriz.

Perşembe sabahı TÜİK Eylül ayında yapılan konut satışlarının sonuçlarını ilan edecek. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında konut satışlarında ciddi bir yükseliş gördük. 3 ayda 6 aylık konut satışı yapıldı. Eylül’de son üç aydaki canlı piyasadan uzak bir sonuç bizi bekliyor. Konut kredilerindeki yavaşlama ve kredi faizlerindeki artış satışları yavaşlatıcı bir etkiye sahip.

Haftayı cuma günü öğleden sonra açıklanacak Merkez Bankası beklenti anketi ile tamamlayacağız

Yurt İçi

Pazartesi 10: Temmuz dönemi işgücü istatistikleri

Pazartesi 10: Ağustos ayı ödemeler dengesi

Salı 10: Ağustos ayı perakende satış endeksi

Salı 10: Ağustos ayı sanayi üretim endeksi

Perşembe 10: Eylül ayı konut satış istatistikleri

Cuma 14-30: TCMB Ekim ayı beklenti anketi

Yurt Dışı

Salı 12: Euro Bölgesi Ekim ayı ZEW endeksi

Salı 15-30: ABD Eylül ayı enflasyon

Cuma 15-30: ABD Eylül ayı perakende satışlar

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar