Cari açık, iç talep ve konjonktür
2024 yılında cari açık bir önceki yıla göre yaklaşık 30 milyar dolar azalarak 10 milyar dolara geriledi. Bu yazımda cari açıktaki iyileşmenin nedenlerini ve bu yılki gidişata etki edecek gelişmeleri aktaracağım.
2024 yılı cari açık gelişmelerine baktığımızda iki temel faktörün etkili olduğunu görüyoruz. Bunlardan ilki, ekonomi politikalarındaki değişimle birlikte iç talebin baskılamasıyla karşımıza çıkıyor. Bu politika, ekonomik aktivite ve iç talepte baskılanmaya yol açarken, ithalatın da yavaşlamasına katkı sağladı. Bu etkiyi, ekonomi politikalarındaki değişimden en çok etkilenen imalat sektörü ve yatırımlar üzerinde gördük. Zira sermaye malları ithalatı 2024 yılında, bir önceki yıla göre, 2 milyar dolar, ara mallar ithalatı ise 23 milyar dolar azaldı. Öte yandan tüketim malları ithalatı aynı dönemde yaklaşık 7 milyar dolar artarak 54,5 milyar dolara ulaştı ve sermaye malları ithalatını aştı.
Cari açık üzerindeki ikinci etki ise konjonktür olarak karşımıza çıkıyor. Bu çerçevede, 2024 yılı petrol fiyatlarının brent başına 80 dolar civarında dalgalandığı ve enerji ithalatı üzerinde baskı yaratmadığı bir yıl oldu. Enerji ithalatındaki bu gelişme, cari açık üzerindeki baskıyı da hafifletti. Ayrıca, hükümetin altın ithalatına getirdiği kısıtlamalar da cari açıktaki iyileşmeye katkı sağladı. Ancak altın ithalatına getirilen kotanın net hata ve noksanı beslediğine yönelik çeşitli yorumları da hatırlamakta fayda var. 2024 yılında, hizmetler dengesi de cari açık üzerinde olumlu bir etki yarattı. Turizm gelirleri, reel kurdaki değerlenmeye rağmen güçlü bir performans sergileyerek cari açığın daralmasına katkı sağladı.
2025 yılına baktığımızda, parasal, mali ve idari politikalarının iç talebi baskılamaya devam edeceğini öngörebiliriz. Bu politikalarla net ihracatta daha dengeli bir gidişat ve dış ticaret açığında sınırlı artış bekleyebiliriz. Benzer şekilde petrol fiyatlarında da beklenti stabil bir gidişata işaret ediyor. Bu da enerji ithalatı tarafında cari açığa ek bir baskı gelmeyeceğini gösteriyor. Ancak, altın fiyatlarının yüksek seyretmesi, yurt içi talebin güçlü kalması, TCMB rezervlerini altından yana güçlendirmeye devam etmesi ve altın kotalarının açıklandığı üzere esnetilmesi, 2025 yılında altın ithalatını artırabilir ve/veya net hata ve noksan kaleminde oynaklığa neden olabilir.
Reel kurda değerlenmenin, Merkez Bankası’nın dezenflasyon sürecine destek veren önemli bir unsur olarak değerlendirilmesi ve 2025 yılında da bu politikanın sürdürülmesi, turizm ve ihracat üzerinde geçen yıla görece daha olumsuz bir etki yaratabilir. Ayrıca ihracat tarafında, Avrupa ekonomilerindeki yavaşlama ve Almanya gibi ana ticaret ortaklarımızda çalkantılı ekonomik ve siyasi durum, 2025 yılında dış ticaret açığına olumsuz yansıyabilir. Buna ek olarak, uluslararası ticarette gündeme gelen gümrük vergileri de bu riski artıran faktörler arasında yer alıyor.
Özet olarak, 2025 yılının, geçtiğimiz yılda olduğu gibi, cari açık açısından ekonomi yönetiminin elinin rahat olacağı bir yıl olacağını değerlendiriyorum.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.