Çaresizliğin ifadesi: Özel (katlı) döviz kuru talepleri
Döviz kuru artışının uzunca bir süre enflasyonun altında kaldığı ve bu durumun bir süre daha devam edeceğinin anlaşıldığı dönemlerde, ihracata farklı (özel) döviz kuru uygulanması taleplerini sık sık duyuyoruz. Türkçesi, “ihracatçı dövizini daha yüksek kurdan bozdursun” anlamına geliyor. Daha yüksek kurdan satın alınınca, alan açısından elbette bir zarar çıkacak ortaya. Dolayısıyla, daha yüksek kurdan dövizi alanın, o zararı tazmin ettirmesi gerekiyor. Kim tazmin edecek? Kamu. Büyük ihtimalle de Merkez Bankası. Buna karşılık, ihracatçının dış piyasalarda daha fazla rekabet edebileceği ve dolayısıyla ihracatın artacağı düşünülüyor. Elbette ihracatı yapan şirketin kârı da yükselmiş olacak.
Ne var ki bu tür bir uygulama çıkmaz sokağa girmek anlamına geliyor. Sadece çıkmaz sokağa girilse neyse; çıkmaz sokağın sonunda duvara toslamak da var. Şüphesiz çaresizlikten dile getiriliyor bu istekler. Bize benzer ya da vaktiyle benzeyen ülkelerde, çaresizlikten sık sık gündeme gelen, hatta bazen yürürlüğe de konulan o kadar çok gariplik var ki. En günceli bizdeydi: Kur Korumalı Mevduat (KKM). Ekonomi politikasının temel araçlarından biri olan faizi çok yanlış bir düzeyde tutmaya çalışmanın sonucunda ortaya çıkmıştı. Faiz çok yanlış yerde olunca kur ve arkasından da enflasyon sıçramış, ödemeler dengesi krizine ramak kalmışken KKM devreye alınmıştı.
Düzgün ekonomi politikasıyla çaresizlik algısı ortadan kalkar
Bize -adı lazım değil- ABD’li bir iktisatçı tarafından her nedense sık sık önerilen ‘para kurulu’ uygulaması var mesela. Özellikle geçmişin kötü politikalarının düzeltileceğine inanılmadığı ülkelerde gündeme gelebiliyor. Vaktiyle, Arjantin’in başına -evet yine Arjantin- bela olmuştu. ‘Ne kadar ekmek o kadar köfte’ şeklinde özetlenebilecek bu uygulamada, gelen döviz kadar yerli para sisteme çıkıyor. Ama hep döviz akmaz ki bir ülkeye. Bir nedenle, mesela küresel finans sisteminde sorunlar ya da Trump hazretlerinin sosyal medya mesajları gibi nedenlerle döviz çıkışı başlar ve hızlanırsa ne olacak? Merkez bankası o talebi karşılayacak, sistemde yerli para likidite kuruyacak, faizler fırlayacak… Bu sürecin daha başlarında rejimin sürmeyeceği belirginleşecek, bankalara hücum başlayacak. 2000’lerin ilk yıllarında Arjantin’in başına gelenler gibi.
Çaresizlikten kaynaklanıyor bu tür istekler dedim. Ne var ki çaresizlik ‘doğal’ bir çaresizlik değil. Düzgün bir ekonomi politikası tasarlar ve uygulamaya koyarsanız, bu politikanın sonuç vermeye başladığı görülünce, çaresizlik algısı ortadan kalkar. Çaresizlik, düzgün bir ekonomi politikası uygulanmayacağı, uygulanmaya başlansa da raf ömrünün uzun olmayacağı düşüncesinden kaynaklanıyor. Çıkmaz sokağa girilmesi anlamına gelen taleplerde bulunmak yerine, mevcut ekonomi programının eksikliklerini giderici önlemler önermek gerekiyor. Öneri listesinin başına da ‘adil ve hızlı çalışan bir yargı sistemi’ oluşturmanın olmazsa olmaz olduğunu yazmak gerekiyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.