Büyümeye yönelik belirsizlikler devam ediyor

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Küresel teşvik adımları ile birlikte Koronavirüs (Covid-19) salgınının tepe yaptığına dair sinyaller piyasalarda tepki yükselişlerinin devamı açısından belirleyici olmaya devam ediyor. Koronavirüs (Covid-19) salgınının, en fazla vaka ve can kaybına rastlandığı bölgelerde hız kesmeye başladığına dair işaretler eşliğinde küresel hisse senetlerinde tepki süreci korunuyor. Geçen hafta FED’in açıkladığı yeni adımlar, OPEC+ üretim kesintisi ve Eurogroup kurtarma paketi toplantısına yönelik anlaşma haberleri eşliğinde riskli varlıklarda yükselişlerin etkili olduğunu takip ettik. FED 2,3 trilyon dolara yakın yeni bir teşvik paketi açıklarken, çöp statüsündeki bazı şirket tahvillerinde de alım yapacağını duyurdu. Volatilite endeksi VIX Mart ayındaki zirve seviyesinden yüzde 50 civarı gerilerken; son üç yılın en düşük seviyelerine geri çekilen, küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 Endeksi ise tepki yükselişleri ile kayıpların bir kısmını geri aldı. Kredi ve CDS spreadleri gerilerken gelişmekte olan ülke döviz kurları ve hisse senetlerinde yükselişler etkili oldu.

Bu hafta birinci çeyrek banka bilançoları ile birlikte Çin büyüme verisi ve ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, perakende satışlar, konut verileri ve sanayi üretimi rakamları açıklanacak. Çin birinci çeyrek büyüme verisi ile birlikte ABD ekonomisine ve koronavirüsün (Covid-19) işgücü piyasasını nasıl etkilediğine dair en güncel makro gösterge olarak öne çıkan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verilerinin önemli olacağı görüşündeyiz Haftalık başvuruların yanı sıra perakende satışlar konut verileri ve sanayi üretimi verileri de koronavirüsün (Covid-19) etkilerini göstermeye başlayacak. Örneğin perakende satışlar verisinde mart ayında yüzde 8’lik bir sert düşüş olacağı düşünülüyor. Benzer şekilde konut verileri ve sanayi üretiminde de sert düşüş bekleniyor. Ayrıca JP Morgan ve Goldman Sachs başta olmak üzere açıklanacak bilançolarda koronavirüs (Covid-19) etkileri izlenecek. Bu hafta gelişmekte olan ülkelere yönelik dolar likiditesinin de tartışılabileceği bazı zirveler düzenlenecek. Çarşamba günü G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları video konferans ile bir araya gelecek. Salı günü Dünya Bankası/IMF bahar buluşmaları ise sanal ortamda başlayacak. IMF Başkanı Kristaline Georgieva ise Çarşamba günü basın toplantısında konuşacak.

Piyasadaki baz senaryo küresel büyümenin yılın ilk yarısında koronavirüs (Covid-19) nedeni ile sert daralması, ikinci yarıda ise toparlanmaya başlaması yönünde şekilleniyor. Ancak koronavirüsün (Covid-19) net etkisini ölçebilmek oldukça zor, büyümeye yönelik belirsizlikler ise korunuyor. V tipi toparlanmadan ziyade zamana yayılan bir toparlanma eğiliminin daha makul olacağını düşünüyoruz. Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle kısıtlamaların uzaması/zamanlaması V tipi bir toparlanmaya yönelik beklentileri şekillendirecek ana konulardan biri olmaya devam ederken geçen hafta ABD tarafından gelen açıklamaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Trump yönetiminin ekonominin başındaki iki ismi; ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, ABD ekonomisinin Mayıs ayında normal faaliyetler için yeniden açılmaya başlayabileceğini ifade etti. Ayrıca bazı Avrupa ülkeleri de ekonomilerini kademeli olarak yeniden açmaya yaklaşmış durumda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İniş yok mu? 16 Ekim 2024
PMI verileri izlenecek 22 Mayıs 2024
PCE verileri izlenecek 25 Nisan 2024
Powell konuşacak 08 Kasım 2023