Bursa’da tarım ve turizm, sanayi ile birlikte geliştirilemez mi?
Bursa bir sanayi kentidir. Bursa bir tarım kentidir. Bursa bir turizm kentidir. Bursa doğal güzellikleri barındıran bir su kentidir. Bursa üretim kültürünün dünyaya örnek olduğu bir kenttir. Bursa bir spor kentidir. Bursa kalitenin merkezidir. Daha sayabileceğim o kadar çok özelliği var ki. Peki bu özellikleri neden yeterince kullanamıyoruz?
Güney Marmara havzasının parlayan yılıdızı bu kent her kesimin iştahını kabartıyor. Herkes çıkarları doğrultusunda sahiplenmek istiyor. Kentin yönetimi bir türlü paylaşılamıyor. Siyasetçisi, valisi, belediyesi, odası, borsası... Herkes ama herkes kendine paye istiyor. Yeni tartışma konusu kentin sanayisi. Yerli otomobilin de fabrikası buraya kuruluyorken. KOBİ ölçeğinde firmalar üretim alanlarının yetersizliğinden yer arayışında. KOBİ OSB kurulması için yapılan çalışmalarda yatırım için gelen talep 2500. Ama yer konusunda uzun süredir sonuç alınamıyor. Nedeni kentin geleceğinde yeni sanayi yatırımı yerine tarım ve turizmin geliştirilmesi öngörülüyor. Kenti yönetenlerin bir bölümü sanayi derken, diğer bir bölümü tarım, turizm diyor. Peki sanayi, tarım ve turizm ile birlikte neden düşünülemiyor?
Yeni sanayi alanı açılmasına karşı çıkanlarda ise; ‘Sanayi katma değerli hale getirilsin, yüksek teknolojiye geçilsin, mevcut alanlar sanayi için yeterli. OSB’lerde yeterli alan var. İlave alanlara ihtiyaç yok’ söylemi hakim.
Dünyada o kadar çok birlikte başaran var ki...
Ama bu söylemin gerçekliği tartışılır. Öyle hop düğmeye basınca yüksek teknolojiye geçilmiyor maalesef. Bu zaman ve gelişme meselesi. Diğer yandan yatırım yapmak isteyen girişimciyi durduramazsınız. Siz yer göstermeseniz de yolunu bulur ve yatırımını yapar. Sonra bugün kentte yaşadığımız çarpık sanayinin daha da büyüğü ile karşılaşırız. Bunları yazarken kenti sanayi ile daha da dolduralım, nefes alamayacak kadar kirletelim falan da demiyoruz. Ama dünyada o kadar çok birlikte başaran örneği var ki... Önemli olan kişisel çıkar ve egoları bir kenara bırakıp ‘Bursa’ özelinde bir araya gelebilmek. Sonrası inanın çorap söküğü gibi gelecektir.
Bursa hızlı tren hattı hala tamamlanabilmiş değil
Bakın sırf bu çekişme ve ayrılıklardan dolayı Bursa Ankara’da hep lobi eksikliği yaşamıştır. Ankara’da politika uygulayıcılara farklı kurumlar farklı dosyalarla giderse sizi kimse ciddiye almaz. Sonucu mu? Bursa’dan çok yıllar sonra planlanan Ankara-Sivas hızlı treni seferlere başladı. Bursa hızlı tren hattı hala tamamlanabilmiş değil, bu konuda tarih bile verilemiyor. O yüzden Bursa hala başkente en uzak il. Onun için Bursa’ya kurulması planlanan Oto Test Merkezi bir muamma. Onun için birçok ilin şehiriçi ray hatları ulaştırma bakanlığı tarafından yapılırken Bursa’nın ki yerel kaynaklara mahkum. Onun için Türkiye’nin en değerli kayak ve turizm merkezi Uludağ’dan yeteri kadar yararlanılamıyor!