Bunu Trump yapmadı
- Kar yağıyor, küresel ısınma nerede?
- Plastiğe geri dönüyoruz!
Bu cümleler, Trump’ın sosyal medya paylaşımlarından. Kendisi hakkında pek çok şey söyleyebilirsiniz ama konu iklim krizi ile mücadele olduğunda söylenecek tek şey var: Trump’ın fikri ve zikri aynı. Nitekim görevi devralır almaz imzaladığı ilk kararnamede, Paris İklim Anlaşması’ndan derhal (ve tekraren) çıkılması da vardı.
BM, ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesinin, gezegenin iklim krizi ile mücadelesine zarar vereceği uyarısında bulunmuştu. Ama bu uyarı Trump’ı durdurmadı. Peki bu durumda, yeşil dönüşüm ve yeşil finans hikayeleri bitti mi?
Hayır.
Lakin bir huzursuzluk da yok değil. Trump’ın tarzının diğer kuruluşları da olumsuz etkilemesi bekleniyor. Nitekim ABD Merkez Bankası’nın (Fed), merkez bankaları ve finansal düzenleme otoritelerinin iklim krizi konusunda birlikte çalıştıkları NGFS’ten (Network for Greening the Financial System) ayrılma kararını da, Trump’ı memnun etmek için aldığı düşünüldü. Katılıyor muyum?
Hayır.
Peki seçimlerden sonra ABD’nin büyük bankalarının iklim krizi ile mücadele taahhütlerinden çıkmasını Trump’a bağlayanlara ne diyeceksin Ünüvar? Ne diyeyim muhteremler? Bizim orada haklıya “Haklısın.” denir.
Ama mevzunun detayı var.
Fed ile başlayalım. Fed ayrılma kararında, NGFS’in çalışma alanını genişlettiğini ve kapsamın Fed’in görev tanımını aştığını söyledi. Bu rahatsızlıkla hemfikir olan pek çok akademisyen, NGFS’in yeşil dönüşüme yaklaşımının finansal kuruluşların resmi görev tanımlarını bulanıklaştırma riski taşıdığını epey bir süredir yazıyordu zaten. Bunu Trump yapmadı!
Bu arada Fed, NGFS’ten ayrıldı diye iklim krizini para politikası perspektifinden ele almayı bırakmıyor. Sadece, bunu görev tanımı içinde yapmak istediğini söylüyor.
Tamam, finansal kuruluşlar örneğinde Trump etkisi net. Üstelik olumsuz etki, iklim krizi ile de sınırlı değil. JP Morgan (ve Jamie Dimon) üzerinden, ABD’de şirketlerin sosyal denklik yatırımlarını azaltmasını da konuşuruz bir ara. Lakin hepsine Trump etkisi dersek, 2022’den beri (Trump seçilmeden 2 sene önce), bilim temelli hedefler ve net-sıfır taahhütlerinden ayrılan uluslararası finans kuruluşlarını nasıl açıklayacağız?
Buna, Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga’nın sözlerinden esinlenerek yanıt vereyim: İklim krizi ile mücadele konusundaki iş birlikleri, ağır kırtasiye yükü, bürokrasi, çevik hareket edememe ve sonuç odaklı olamama gibi eksiklikler taşıyor. Bu da iş birliğini zayıflatıyor. Bunu Trump yapmadı!
Avrupa, savunma harcamalarına ayrıcalık vermeyi düşünüyor
İktisadi zayıflığını gideremeyen Avrupa, Biden döneminde artan sıcak çatışmalar, Avrupa’nın bu çatışmaları azaltma konusunda etkin rol alamaması… Sonuç? Daha önce harcama istisnalarını iklim krizi ile mücadele üzerinden tanımlayan Avrupa, şimdi Macron’un önerisiyle ‘savunma sanayi’ harcamalarına ayrıcalık vermeyi düşünüyor. Yeni dünyada, iklim kriziyle mücadele harcamaları ‘out’, savunma harcamaları ‘in’ olur mu? Bilemem ama şunu söyleyebilirim: Bunu Trump yapmadı! Trump ortamı masasında hazır buldu; kullanıyor.
Peki ya bundan sonra?
Finans piyasaları için suyun yönü değil hareketin devam etmesi önemlidir. Yeşil finans bitmez ama örneğin Avrupa’da, ağırlıklı yeşil savunma yatırımlarına dönüşüp devam edebilir. Tabi odağı değişir ve amacı sorgulanır hale gelir. İşte bu nedenle, biz kalkınma bankacıları salt “yeşil finans” değil “kalkınma finansmanı” diyoruz. Bir yatırımın sadece yeşil olması yetmez, kalkınma perspektifinden toplumsal fayda gözetmesi de gerekir. Trump bunu konuşmamıza vesile olacaksa, ne alâ!
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.