Bu grafik faiz artırılacak diyor

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ

✔ Piyasalardaki eğilim bir yana matematik de Merkez Bankası'nın bugünkü toplantıda faizi artırması gerektiğini söylüyor.

✔ Faizin 1.75 puan artırılması bekleniyor. Artış daha da yüksek tutulabilir.

✔ Piyasalar faizin artırılacağını gördü ve ona göre pozisyon aldı. Aksi olursa yandı gülüm keten helva!

Faiz artırılacak diyoruz ama bundan faizin sabit tutulduğu ve değişmediği gibi bir anlam çıkmaz. Faiz zaten her gün artıyor. Bugün yapılacak olan, görünen ama uygulanmayan faizi yani yüzde 10.25’lik politika faizini artırmak olacak.

Çok kesin bir yargıda bulunuyoruz, çünkü faizin bu düzeyde tutulmasını bekleyen yok. Hem faizi sabit bırakmak da matematiksel yönden artık mümkün olmaktan çıkmışa benziyor.

Tablo ve grafiğe dikkatlice bakmanızı öneririz. Birkaç yön önemli.

Bir önceki Para Politikası Kurulu toplantısının yapıldığı 24 Eylül’de ortalama fonlama maliyeti ile politika faizi arasındaki fark 2.44 puana çıkmıştı. Bu toplantıda politika faizinin artırılmasından sonra fark 0.63 puana indi. Şimdi makas yeniden açıldı ve 20 Ekim itibarıyla 2.22 puana yükseldi. Bu makası daraltmak gerekiyor, yol da belli...

Yine ortalama fonlama maliyetinin geç likidite penceresine olan uzaklığı 24 Eylül’de 0.56 puana kadar düşmüştü, bu uzaklık 25 Eylül’de 2.37 puana çıkarıldı, şimdi ise fark yalnızca 0.78 puan.

İşte bütün bu veriler faizi yükselterek 25 Eylül’de oluşan dengeye dönülmesi gerektiğini gösteriyor. Bu da yüzde 10.25 olan politika faizinin en az 1.75 puan artırılmasını gerektiriyor. Faiz yüzde 12’ye çıkarıldığı takdirde fonlama maliyeti ile fark yarım puana inmiş olacak. 1.75 puanlık artırımda bile ortalama fonlama hala daha yüksek. Merkez Bankası bu sefer en azından ortalama fonlamayı yakalamak isterse artış 1.75 puanın da üstünde tutulacak demektir.

Şu dönem için makul görünen 2.25 puanlık bir artıştır. Böylece en azından ortalama fonlama maliyetiyle eşitlenen bir politika faizi ortaya çıkar.

Eğilim değişmediği takdirde ortalama fonlama maliyeti yükselmeye devam edecek ve Para Politikası Kurulu’nun kasım ayı toplantısında da bir faiz artırımı zorunlu hale gelecektir. Merkez Bankası belki de kasım ayında faiz artırımına gitmemek uğruna bugünkü toplantıda artışı biraz yüksek tutar.

Bir haftada revize etmek gerekti

Daha bir hafta önce 15 Ekim’de Merkez Bankası’nın bugünkü toplantıda faizi yüzde 0.75 ile 1.50 puan arasında artırmasını beklediğimizi yazmıştık. Yalnızca hafta önce!

Koşullar öyle hızla değişiyor ki, artık en düşük artışın 1.75 puan olması gerektiğini dile getiriyoruz.

Bu arada Reuters tarafından yapılan anket de piyasadaki beklentinin 1.75 puanlık artış yönünde olduğunu gösterdi. Reuters’e göre beklentiler 1 puan ile 3 puan arasında değişiyor.

Piyasa faiz artışını çoktan gördü

Bugünün en büyük sürprizi faize dokunulmaması olur ki bu piyasaları şoke eder. Çünkü faizin artırılmasını beklemeyen kimse yok. Başta piyasalar...

Faizdeki artış beklentisinin etkisiyle dolar dün bir ara 7.82’ye, euro da 9.27’ye kadar geriledi.

Hani olur ya bugün eski düşünceler baskın çıkar ve faiz sabit bırakılırsa, yandı gülüm keten helva; artık döviz bir anda nerelere fırlar, kimse bilemez...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar