'Brexit sonrasında Türkiye’de yatırım yapan kazanır'
Brexit sonrası dönemde Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve derinleşmesi adına atılması gereken adımlar Birleşik Krallık Teknoloji Konferansı'nda ele alındı. Konferansta özellikle finansal teknolojiler, yaratıcı endüstriler ve akıllı şehirler alanlarındaki yatırım fırsatlarına dikkat çekildi.
Brexit, tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye’nin ikinci en büyük ticaret ortağı olan Birleşik Krallık, 2020 sonuna kadar Gümrük Birliği’nde olmaya devam edecek, fakat bu sürede kendi serbest ticaret anlaşmalarını (STA) yapacak.
Birleşik Krallık ile yaklaşık 17 milyar dolarlık ticaret yapan Türkiye iş dünyası, Brexit sonrasında yeni gümrük vergileri ile karşılaşmamak için yeni bir serbest ticaret anlaşması (STA) imzalanmasını bekliyor. Bugüne kadar Brexit sonrasında ticaretin zarar görmemesi için 55 ülkeyle 18 ayrı STA imzalayan Birleşik Krallık hükümeti ise, henüz Türkiye ile anlaşma yapmış değil.
Birleşik Krallık Teknoloji Konferansı'nda ilişkileri geliştirecek adımlar konuşuldu
Brexit sonrası dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve derinleşmesi adına atılması gereken adımları masaya yatıran Birleşik Krallık Teknoloji Konferansı, Birleşik Krallık Dış Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde Uluslararası Ticaret Departmanı tarafından düzenlendi. Konferansta Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon ajandası hakkında bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ön plana çıkardığı başlıklar şöyle oldu:
Yeni bir büyüme hikayesi yazmak istiyoruz
Türkiye’yi bir üst lige çıkarmak, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden biri konumuna getirmek istiyoruz. Türkiye olarak izleyeceğimiz yenilikçi politikalarla güçlü bir atılım gerçekleştirmek, yeni bir büyüme hikayesi yazmak istiyoruz.
Yazılım alanında yetenek havuzumuzu genişleteceğiz
Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’yle, katma değerli üretimi ve kritik teknolojilerde atılım sağlayacak yol haritalarını belirledik. Milli gelirde imalat sanayinin payını yüzde 21’e, ihracatımızda da orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50’ye çıkarmayı arzuluyoruz. Yazılım alanında yetenek havuzumuzu genişletecek, en az 500 bin yazılımcı sayısına ulaşacağız. Yıkıcı teknoloji alanlarında, küresel ölçekte marka olacak en az 23 akıllı ürün çıkarmayı hedefliyoruz.
Birleşik Krallık’ın küresel devlerini Türkiye’ye davet ediyorum
Türkiye’nin, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) projesi sadece bir araba üretme projesi değil. Biz hem bu otomobilleri hem de beraberindeki mobilite ekosistemini özgün olarak geliştiriyoruz. Türkiye’nin Otomobili aynı zamanda ülkemizden çıkacak bir unicorn olmaya da aday. Ki biz bu tanımı da Türkçeleştirip, Turcorn olarak isimlendiriyoruz. 2023’e kadar en az 10 Turcorn hedefiyle hareket ediyoruz. Ayrıca dünyanın önde gelen firmalarını, ülkemizde araştırma laboratuvarları kurmaya teşvik ediyoruz. Birleşik Krallık’ın küresel devlerini Türkiye’ye davet ediyorum.
TÜBİTAK BİGG’e kabul edilenlere 200 bin TL hibe verilecek
Malatyalı İş Adamları Derneği’nin (MİAD) 69’uncu Aylık Toplantısı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programı 2020’nin yeni çağrısı için başvuruların 28 Şubat’ta sona ereceğini belirtti. Programa kabul edilenlere, 200 bin liraya kadar hibe verileceğini açıklayan Varank, “Gençler, böylece teknoloji ve yenilik odaklı fikirlerini, somut işlere dönüştürebiliyor” dedi. Öte yandan firmalara sermaye desteği için 750 milyon liralık kaynağı harekete geçirecek 2 yeni fon kurduklarını aktaran Varank, “Bu fonlar, teknolojiye, sanayiye ve yeniliğe yatırım yapacak” diye konuştu