Boynumuzda iple geziyoruz

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

GÜNEYDOĞU Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) “Ticari Diplomasi Yolculuğu” turunun Gaziantep durağında söze Habur’dan girdi:

-Gaziantep, Türkiye ihracat liginde 5’inci sıraya yükseldi. 7.5 milyar dolarlık ihracatın 2.5 milyar doları Irak’a gerçekleşiyor. Habur’un koronavirüs nedeniyle kapatılması, ihracatta sıkıntı yaratacak. 4 bin yüklü araç Türkiye tarafında, 7 bin araç da Irak tarafında bekliyor.

Koronavirüs nedeniyle can kayıplarının en çok yaşandığı ikinci ülkenin İran olduğuna dikkat çekti:

-İran, Irak’a ihracata devam ediyor. Ancak, İran 450 Türk TIR’ını bekletiyor.

Kentin ihracatta yaşadığı sıkıntıyı aktardıktan sonra şu mesajı verdi:

-Sıkıntılara rağmen bu şehir büyüyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, kentin 30-40 kilometre ötesinde, Suriye’de savaş ortamı olduğuna işaret etti:

-Buna rağmen yatırıma, ihracata devam ediyoruz.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, son 3 yılda 180 fabrikanın hizmete girdiğini kaydetti:

Bu coğrafyada güçlü olmak zorundayız. Şehrimiz 500 bin mültecinin yüküne rağmen Türkiye’nin 3 katı büyüyor.

Gaziantep Valisi Davut Gül de aynı noktanın altını çizdi:

-Gaziantep, her şeye rağmen üreten bir şehir.

Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Adil Konukoğlu, kentin ihracatta tek pazara bağımlılığın tokatını 1990’larda yediğini anımsattı:

-1990’ların başında ihracatımızın yüzde 75’i Irak’a yönelikti. Körfez krizi döneminde Irak kapanınca büyük tokat yedik. Bugün Gaziantep 180 ülkeye ihracat yapıyor. Irak’a ihracatın payı yüzde 35’lere inmiş durumda.

İhracat pazarı yelpazesini bu kadar genişletmenin kolay olmadığını belirtti:

-Boynumuzda iple geziyoruz. Her an boğulabiliriz. Örneğin, Afrika’daki ülkelerin yarısında doğru dürüst bankacılık sistemi yok. Dolayısıyla akreditif açılması söz konusu değil.

Bankacılık sistemi sağlıklı olmayan ülkelerde parayı nakit almak gerektiğinin altını çizdi:

-İhracatçımız Afrika’daki kabilelerden parayı nakit alabilmek için gidip oralarda bir hafta kalıyor. Dövizi ülkemizin gümrüklerinden geçirmek de ayrı bir dert.

Gaziantep’te 22 ihracatçının döviz yüzünden yargılandığını aktardı:

-Bir gece sabaha karşı baskın yapıp söz konusu iş insanlarını gözaltına aldılar. O ihracatçı arkadaşların yaptığı, Afrika’dan ülkemize nakit para getirmekti.

İhracatçının ülkemize getirdiği her “cent”in bedelinin olduğunu savundu:

-Yaptığımız ihracatın parasını ülkemize nasıl getireceğimizi bize bıraksınlar. Kimi zaman altın, kimi zaman nakit döviz getiririz.

Ahmet Fikret Kileci araya girdi:

-Gaziantep’te kambiyo mevzuatına takılan dosya sayısı 8 bini buluyor.

DEİK Başkanı Nail Olpak, ekibiyle birlikte “ticari diplomasi” sloganı, 146 iş konseyi ile işleri kolaylaştırmanın yollarını arıyor ve gösteriyor.

İhracatta Türkiye 5’incisi olan Gaziantep’te bile “bir dokunan bin ah” işitiyor...

Halı ihracatında dünya ikincisiyiz

GÜNEYDOĞU Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, Türkiye’nin halı ihracatında Çin’in ardından dünya ikincisi olduğunu belirtti:

-Halı ihracatımız 2.5 milyar doları buluyor. Gaziantep’in toplam ihracatı içindeki payımız yüzde 23.

Halı ihracatının yüzde 27’sinin ABD’ye yönelik olduğunu vurguladı:

-Bazı Afrika ülkelerinde gümrük duvarı sıkıntısı yaşıyoruz. O sıkıntıyı aşmak için “yarı mamul” ürün gönderip, son dokunuşu oralarda yapmanın yollarını arıyoruz.

Ağrı ‘KodlA’dı, 165 bin öğrenciyi kucakladı

AĞRI Valisi Süleyman Elban aradı:

• KodlAAğrı Çalıştayı’na bekliyoruz.

Çalıştaya gidemedim, projeye danışmanlık yapan arkadaşlardan bilgileri aldım:

• Ağrı Valiliği’nin 2017-2018 döneminde başlatılan ilkokul, ortaokul ve liseleri kapsayan “KodlAAğrı” projesiyle 165 bini aşkın öğrenci kodlama eğitimi aldı. Projede ikinci aşamaya geçildi.

• Süleyman Elban, şu mesajı verdi: “Tüm Ağrılı öğrencilere ‘kodlama ve bilişim’ gibi coğrafyadan bağımsız bir alanda yetkinlik kazandırmak istedik.”

• Öğrenciler temel kodlamanın yanı sıra belli bir seviyeye ulaştıktan sonra “Scratch” programı üzerinden programlama öğrendi. Bir sonraki aşamaya geçenler “arduino” ile “robotik kodlama” yapmaya başladı. Ağrı’da binlerce öğrenci “robotik kodlama”yı rahatlıkla kullanıyor.

• Kentte yeni açılan “Start-Up Cafe” ve “KodlAAğrı Merkezi”, bilişim, kodlama ve yazılım alanında becerilerini artırmak, “start-up” olarak kendi ticari girişimlerini geliştirmek isteyen genç öğrenciler tarafından kullanılacak. “Start-Up Cafe”de aynı anda 80 öğrenci ve danışman öğretmen çalışabiliyor.

• Çalıştay sırasında öğrencilerin deprem simülatöründen obeziteyle mücadele uygulamasına, kazadan kaçınan araçlardan farklı futbol oyunlarına kadar farklı projeleri sergilendi. Eleşkirt Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri ise güneş paneli dahil tamamı atık ve hurda malzemelerden yaptıkları “Eleşkit” adlı elektrikli aracı tanıttı.

“KodlAAğrı” mayası önemli ölçüde tutmuş görünüyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar