Borsada bahar mı geliyor? Hisse fonları tekrar yükselişte mi?
Mart ayı dünya piyasalarında pek de iyi başlamadı. Yurt dışı piyasalarda sert satışlar görülürken, yurt içinde tam tersi bir hava hakim. Şubat enflasyonunun beklentilerin altında gelmesi ve TCMB’nin faiz indirimi, özellikle bankacılık hisseleri önderliğinde Borsa İstanbul'da güçlü bir yükselişi beraberinde getirdi. Avrupa’da savunma harcamalarındaki artış ve Euro/Dolar paritesindeki yükseliş, teknoloji ve sanayi hisselerini de destekledi.
Bu yükselişin en büyük yansımasını hisse senedi fonlarında görüyoruz. Uzun süredir zayıf seyreden bu fonlar, nihayet yatırımcılarını sevindirdi. Aylık performans sıralamasında kıymetli maden fonlarından sonra en iyi getiriyi sağlayan ikinci fon grubu hisse fonları oldu. Ancak asıl soru şu: Bu yükseliş kalıcı olacak mı?
Hisse fonlarında para girişi hızlandı mı?
Borsadaki yükselişin devamı için yeni para girişi kritik. Ancak yurt dışı yatırımcı alımları henüz istenen seviyede değil. Bu nedenle, geçen yıl olduğu gibi piyasanın kendi iç dinamikleriyle hareket ettiğini söyleyebiliriz.
2024'te hisse senetlerinde uzun süre getiri yaratamayan yatırımcıların, %4 civarında aylık getiri sunan para piyasası fonlarına yöneldiğini görmüştük. Ancak 2025'te işler değişiyor. Para piyasası fonlarında artan tahvil ağırlığı volatilite yaratınca, yatırımcılar alternatif aramaya başladı. Önce para piyasası serbest fonlarına yönelen yatırımcıların, mart ayı itibarıyla tekrar hisse fonlarını radarına aldığı dikkat çekiyor.
Ancak henüz hisse fonlarına güçlü bir giriş söz konusu değil. Mart ayı başından itibaren hisse senedi fonlarına toplam giriş 850 milyon TL civarında kaldı. Bu rakama hisse senedi fonları, endeks fonlar ve hisse katılım fonları dahil ve performansa rağmen hala büyük bir yönelim göremiyoruz.
Hangi fonlara ilgi daha fazla?
Fon bazında bakıldığında, yatırımcıların BIST30 ve bankacılık ağırlıklı fonları tercih ettiğini görüyoruz. Özellikle Garanti, Ak, İş ve HSBC Portföy gibi banka portföy yönetim şirketlerinin fonlarına girişler dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra, temettü hisseleri ve Sürdürülebilirlik Endeksi’ne yatırım yapan fonlara da ilgi var. Yatırımcılar hisse fonlarına yönelirken temkinli hareket ediyor ve güçlü şirketlere yatırım yapan fonları tercih ediyor.
Hisse fonlarına girişin sınırlı olmasının bir nedeni de fonların performansı. 128 hisse senedi fonu içinde sadece 55’i son ay BIST100 üzerinde getiri sağlayabilmiş. Yatırımcıların fonlara daha büyük giriş yapması için daha güçlü getiriler görmeyi beklediği açık. En yüksek getiriyi sağlayan fonlar arasında BIST30, bankacılık, sürdürülebilirlik ve temettü fonları öne çıkıyor.
Borsadaki yükseliş devam eder mi?
Hisse senedi fonlarındaki para akışının hızlanması için borsadaki yükselişin istikrarlı olması ve endeksin geneline yayılması önemli. Şu an için yükselişin lokomotifi bankacılık hisseleri, ancak diğer sektörlerin de bu harekete katılması halinde fon getirileri daha da iyileşebilir.
Borsanın güçlenmeye devam etmesi için yeni para girişi şart. Özellikle yurt dışı yatırımcı ilgisinin artması, hisse senedi fonlarına olan güveni destekleyebilir. Ancak piyasalarda her zaman riskler mevcut. Bu nedenle yatırımcıların portföy çeşitlendirmesine dikkat etmesi ve riski iyi yönetmesi gerekiyor.
Sonuç olarak, borsadaki hareketlenme hisse fonlarına ilgiyi artırıyor, ancak yatırımcılar hala temkinli. Önümüzdeki günlerde hisse fonlarındaki girişlerin artması ve piyasada daha geniş çaplı bir yükseliş olması, yatırımcı iştahını güçlendirebilir. Ancak unutmamak lazım ki Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır. Yani temkinli olmakta ve dengeli yatırım yapmayı ihmal etmemekte fayda var.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.