Bireyler daha dikkatli harcıyor
Enflasyon ile mücadelede para politikasının araçları kullanılırken bireysel harcama eğilimleri ve bunu en iyi gösteren kredi kartı harcamalarını detay analiz ettik. Ortaya çıkan sonuç bireyler artık paralarını daha dikkatli ve zorunlu harcamalarda kullanıyorlar. Temel harcama kalemlerini incelediğimizde,
21-28 Şubat 2025 tarihleri arasında kredi kartı harcamalarının toplamı 375,5 milyar TL. Bir yıl önce bu rakam 262,6 milyar TL idi ve enflasyondan arındırdığımızda reel artış %2,8’dir. Ancak son üç aylık kredi kartı harcamalarını karşılaştırdığımızda ise reel artış %-0,3’tür. Yani harcamalardaki eğilim enflasyonun altında kalmış ve harcama eğilimi düşmüştür. Haftalık harcamaların alt kırılımlarını daha detaylı analiz ettiğimizde ise ortaya daha da farklı sonuçlar çıkıyor. Benzin, elektronik, giyim, market, mobilya ve yemek harcamalarının son bir yılı ve son üç ayına ait haftalık verilerine baktık.
- Benzin harcamaları bir yıllık dönemde reel olarak %10,3, son üç aylık dönemde ise %7,3 küçülmüş ve 21-28 Şubat 2025 haftasında harcama 17,2 milyar TL’dir.
- Elektronik harcamaları bir yıllık dönemde reel olarak %27, son üç aylık dönemde ise %14 küçüldü ve 21- 28 Şubat 2025 haftasında harcama 18,9 milyar TL’dir.
- Giyim harcamaları bir yıllık dönemde reel olarak %6, son üç aylık dönemde ise dramatik düşmüş %36 ve 21-28 Şubat 2025 haftasında kredi kartı harcaması 20.5 milyar TL’dir.
- Market harcamalarında durum zorunluluk arz etmesi nedeniyle daha farklıdır. Bir yıllık dönemde haftalık karşılaştırmada market harcamaları reel olarak %16, son üç aylık dönemde ise %3,6 artarak pozitif bir seyir izlemiştir. Yaklaşık haftalık market harcaması 68 milyar TL’dir.
- Mobilya ve dekorasyon harcamaları bir yıllık dönemde reel olarak %18 küçülürken üç aylık dönemde ise %14,6 daralmıştır. Haftalık harcama 9,5 milyar TL civarındadır.
- Yemek harcamalarında hizmet sektöründeki enflasyonun da etkisiyle bir yıllık dönemde harcamalar reel olarak %7 artarken son üç aylık dönemdeki benzer olup %6,9’dur. Haftalık yemek harcaması 21 milyar TL’dir.
Kredi kartı, sadece zorunlu harcamalarda kullanılıyor
Bu veriler bize bireylerin (kısmen de ticari) kredi kartı harcamalarını artık daha dikkatli ve sadece zorunlu harcamalar için kullandığını ancak pandemi sonrasında gelişen dışarıda yemek ve içecek trendinin hâlâ güçlü olduğunu gösteriyor. Son üç aya baktığımızda reel olarak artış gösteren iki harcama grubu “ market” ve “yemek”tir. Bu veriler enflasyon ile mücadelede harcama eğiliminin azaldığını gösteren önemli bir detaydır. Bir başka neden de son aylarda görünen sorunlu kredi kartı ve tüketici kredilerindeki artış. Son iki aydaki artış %28,4 olup bireylerin sorunlu kredi toplamı 142,3 milyar TL’ye ulaşmıştır. Harcamada sıkışıklık var.
Sonuç olarak, %24 enflasyon beklentisi üzerindeki risklerin azaldığı görüşündeyiz. TL’nin değer kaybı sınırlı, ücretlerdeki artış piyasa beklentilerinin altında ve enflasyon üzerinde baskısı yok, ÜFE kaynaklı bir risk yok oran %25 civarında ve iç ve dış talep zayıf. Şubat ayında ihracat %1.5 geriledi ve yukarıda kredi kartı harcamalarının da gösterdiği iç talep de zayıf. Özetle, bireyler artık daha zor harcıyor ve enflasyonun düşmesinde önemli rol oynayacak.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.