Biraz fazla ‘nostaljik’ olmuyor mu?
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Nostaljik Tramvay’ projesi gündeme geldiğinden beri tartışılan ve eleştirilen bir proje oldu. Aslında projenin eleştirilen ve tartışılan yönü “nostaljik” kısmı. Yoksa raylı sisteme kimse karşı değil. Tam tersine bugüne kadar birçok ilde raylı taşımacılık yapılırken Sakarya’da neden yapılmıyor diye hep tartışıldı ve sorgulandı. Ama şimdi Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 2 kilometrelik bir mesafe için yapmayı planladığı Nostaljik Tramvay projesi tartışılıyor ve eleştiriliyor. Tartışmanın da ötesinde biraz da tepkiyle karşılık bulunca Sakarya Büyükşehir Belediyesi, daha önce 14 Nisan tarihi olarak açıkladığı Nostaljik Tramvay projesinin ihale tarihini koronavirüs tedbirleri kapsamında ileri bir tarihe ertelediğini duyurdu.
Bu erteleme Nostaljik Tramvay projesinin yeniden değerlendirilmesi için bir fırsat olur belki. Çünkü nostaljik tramvaylar daha çok, şehir içi yolcu taşımacılığına hizmet etmenin yanında tarihi dokuyu da ön plana çıkararak turistik amaçlı kullanılır ve işletilir. Şu anda İstanbul’da hizmette olan 2,6 kilometrelik Kadıköy-Moda tramvayı ile Beyoğlu’ndaki 1.870 metrelik Tünel- Taksim arası yolcu taşıyan tramvay var. Şimdi yeni bir tramvay hattı çalışması yapılıyor İstanbul’da. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları devam eden ve geçen seneki maliyeti 10 milyon 500 bin lira olan Esenler Nostaljik Tramvay Hattı 2,2 km. uzunluğunda olacak.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Nostaljik Tramvay projesi de 2 kilometreye yakın. Yani 20 dakikalık yürüyüş mesafesi kadar. Ama nüfusu 1 milyonu geçen Sakarya için 2 kilometrelik bu Nostaljik Tramvay hattı toplu taşıma sorununa çare değil. Sadece Sakarya Üniversitesi kampüsü ile şehir arasında günlük 50 binden fazla yolcu trafiği var. Aynı şekilde Karaman ile şehir merkezi ve sanayi bölgeleri arasında yolcu trafiği de 50 binden az değil. Birinci organize sanayi bölgesi ile Hendek, Söğütlü ve Ferizli organize sanayi bölgelerine sadece servis araçlarının taşıdığı insan sayısı 30 bin. Bu sayı yeni kurulacak organize sanayi bölgelerinin hizmete açılması ile 60 bine ulaşacak.
Sakarya artık İstanbul’un yeni yatırım havzasında. Karasu limanının da hizmete girmesi ile birlikte yerli ve yabancı firmalardan çok fazla yeni yatırım talebi geliyor. Bundan sonra yapılması gereken şehir ile sanayi bölgelerini, sanayi bölgeleri ile de Karasu limanını birbirine demiryolu ile bağlayan ve yapılması planlanan Adapazarı-Bartın demiryolu ile de entegre olacak şekilde şehri demiryolu ağı ile örmek olmalı. Dolayısıyla böyle bir potansiyel ve ihtiyaç varken ve şehirde toplu taşımada da ciddi sorunlar yaşanırken ‘Nostaljik Tramvay Projesi’ biraz fazla ‘nostaljik’ olmuyor mu?