Bilişim sektörünün pandemideki yeri…
Bilişim sektörü, günümüzde temel ve stratejik bir sektör olarak kabul edilmektedir.
Sektörde ileri teknoloji ürünleri olarak “dijital dünya” olarak tanımlanan yeni nesil teknolojilerle donatılmış dijital araçlar her geçen gün daha da geliştirilerek insanların yaşamında vazgeçilmez olarak yerlerini almaktalar.
Dünyada pandemi sürecinde ülkeler, özellikle sağlık alanında yeni nesil teknolojilerle donatılmış dijital araçlar ile vatandaşların yaşamlarını sağlıklı sürdürme, salgının seyrine ilişkin doğru ve en güncel bilgiye zamanında ulaşmalarını sağlayacak çakışmaları başarıyla sürdürmekteler.
Türkiye son dönemde artan teknoloji yatırımları ile COVID-19 sürecinde diğer örnek ülkeler gibi yeni nesil teknolojilerle donatılmış dijital araçlar ile vatandaşların yaşamlarını sağlıkla sürdürme ve salgının seyrine ilişkin doğru ve en güncel bilgiye zamanında ulaşmalarını sağlamayı hedeflemekte.
Pandemi sürecinde uygulanan karantina günlerinde uzaktan çalışma ve eğitimin dışında insanlar yaşamlarını sürdürme noktasında ihtiyaçlarını e-ticaret-alışveriş bankacılık vb. işlemlerini ileri teknoloji ürünleri arasında sayılan dijital enstrümanlarla karşılamışlardır.
Sağlık alanına dönersek, ülkemizde Sağlık bakanlığınca yazılımı gerçekleştirilen “Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması” vatandaşlarımızı COVİD-19 konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek ve yaşanabilecek salgın hastalık ile ilgili riskleri en az seviyeye indirmek ve yayılmasını önlemek amacıyla geliştirilen mobil uygulaması başarıyla yürütülmektedir.
Yine bu süreçte Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan makine öğrenme algoritması ile çalışan “Online Korona Önlem” sitesi ve öğrencilerin dijital kanallar aracılığıyla eğitimlerine devam etmelerini sağlayan Eğitim Bilişim Ağı (EBA), Türkiye’de COVID-19 ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmaları başarılı örnekler olarak görenlerdenim.
Üyesi olmaktan onur duyduğum Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe; bilişimin, ileri teknoloji ürünlerinin bu süreçte önemini şu sözlerle değerlendiriyor.
“Pandemi sürecinde de ileri teknoloji ve dijital olanakların önemi tüm kesimler tarafından anlaşıldığını düşünüyoruz.
Bu dönemin etkileri kolay kolay bitmeyecek.
Bu süreçten sonra aynı süreçlerin yaşanabileceği artık biliniyor.
Bu dönemde sağlık alanında önemli başarılara imza atıldı.
Her kademedeki tüm sağlıkçılarımıza müteşekkiriz.
Sağlık alanında bilişim alt yapımız en büyük taşıyıcımız oldu.
Veri analizleri, bilgi transferleri, ilaç araştırmaları, tarama sonuçlarının değerlendirilmesi ve bunun gibi birçok can alıcı noktada dijital olanaklar sayesinde yol alındı.
Karantina koşulları başladığı günden bu yana evden çalışma, uzaktan eğitim, e-ticaret ve iletişim gibi etkinliklerin tümü en az sorunla yürütülebiliyorsa bu bilişim sektörünün çalışanlarının ve firmaların sayesinde olmuştur." Diyor.
3.İstanbul KOBİler ve Bilişim Kongresinde gerçekleştirilen “Pandemi sonrası yenidünya iş yapış modelleri” başlıklı panelde konuşan Parametre Ceo ‘su ve TBD İstanbul şubesi yönetim kurulu üyesi Can Dağdelen’nin “ Bilişim Sektetörünün Pandemideki Yeri” başlıklı değerlendirmesinden bir bölümünü de paylaşmak istiyorum.
Can Dağdeviren;
“Tüm dünyayı saran bir sağlık tehdidi ile karşı karşıya geldiğimiz bugünlerde şanslı mıyız yoksa şansız mıyız aslında bilemiyorum.
En azında bilişim altyapısının ve ona bağlı bileşenlerin bu denli yüksek kapasitede olduğu bir döneme denk gelmesi bence biraz da şans.
Neden derseniz mevcut bilişimin desteği ile bugün hastaların ve hastalığın durumunu anlık takip edebildiğimiz izleme ekranlarına sahibiz.
Risk altında olan yaş gruplarının noktasal konumlarına, buna bağlı olarak anlık nüfus yoğunluğu, olası risk bölgeleri ve yayılım haritası gibi birçok analizi edinebiliyor ve kayıt altına alabiliyoruz.
Yerel yönetimlerin önderliğinde oluşturulan mekânsal süreç uygulamaları ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara yerinde hizmetler eksiksiz verilebilirken aynı zamanda bu sürece STK’lar gibi belediye dışındaki paydaşlar da destek olabiliyor.
Bu noktadaki yönetim kabiliyeti ve hızlı karar alma teknikleri bulut tabanlı sistemler ile sağlanabiliyor.
Pandemi döneminde yapılan çalışmalarla sağlık temelli büyük veri oluşumu bilişimin ve tam da günümüzün konusu.
Büyük veri ve makine öğrenmesi ile oluşturulabilecek yapay zeka, bize mevcutta ve olası pandemi dönemleri için bir can kayıplarının önlenmesi için alınacak kararlarda çok önemli yer tutacağını düşünüyorum” sözleriyle pandemi sürecinde ileri teknoloji ve dijital olanakların önemini vurguluyor.
COVİD-19’un yoğun yaşanıldığı süreçte tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarımızı bir kez daha sunarken, bilişimin, yeni nesil teknolojilerle donatılmış dijital araçlar ile tanışmanın ötesinde yaşamanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz yaşayarak öğreniyoruz…