Bilim ve teknoloji bağımsızlık demek

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

ÇALIK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’tan geçen hafta bir davet geldi:

- Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından şahsıma tevdi edilen “Fahri Doktora” payesi dolayısıyla düzenlenen törene katılımınızdan memnuniyet duyacağım.

Davet cümlesinin hemen altında şu not vardı:

- Tören COVID-19 önlemlerine uygun koşullarda gerçekleşecek.

Törenin adresine baktım:

- Çalık Holding Konferans Salonu...

Önceki gün gerçekleşen tören öncesi Gölcük’te bir fabrika gezdim. Sonrasında törene yetişebileceğimi düşündüm. Ancak, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin YouTube adresine girip töreni oradan izlemek durumunda kaldım.

Önce Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin (MTÜ) 20202021 Akademik Yılı açılış töreni gerçekleşti. Rektör Prof. Aysun Bay Karabulut, Ahmet Çalık’a “Fahri Doktora” belgesini vermek, cüppeyi giydirmek üzere Çalık Holding Konferans Salonu’ndaydı.

Akademik yıl açılışı ile fahri doktora töreni MTÜ’nün Battalgazi yerleşkesi ile İstanbul’da online olarak üniversitenin kendi sistemi üzerinden gerçekleşti. Her iki tören noktasında katılım pandemi nedeniyle oldukça sınırlı tutulmuştu.

Prof. Aysun Bay Karabulut, törende henüz 2 yaşında olan üniversiteyi anlattı:

- Kuruluşumuzun birinci yılında 1 fakültemiz, Ziraat Fakültemiz ve bağlı 2 lisans bölümü vardı. İkinci yılımızda 5 fakültemiz ve bağlı 16 bölümümüz var.

Fakülteleri sıraladı:

- Bu akademik yılımıza Tıp Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu il öğrencilerini alarak faaliyetine başladı.

COVID-19 sürecine işaret etti:

- Bu süreç bize gösterdi ki, üretebilirsen ayakta kalırsın, küresel salgınla baş edebilirsin, güvenliği sağlayabilirsin. Güvenli gıda üretemezsen halkın sağlık güvenliğini sağlayamazsın. Güvenli gıda, savunma sanayi kadar güvenlik açısından önemlidir.

Öğrencilere Ahmet Çalık’ı örnek gösterdi:

- Sayın Ahmet Çalık, sadece Malatya ve ülkemiz için değil, gönül coğrafyamızdaki gençler için de örnek bir kişilik, örnek girişimcidir.

“Fahri Doktora”nın gerekçesini paylaştı:

-İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültemiz, sayın Ahmet Çalık’a Türkiye ekonomisine ve eğitim dünyasına katkıları nedeniyle “Fahri Doktora” veriyor.

Ahmet Çalık, “Fahri Doktora” cüppesini giydikten sonra 2020-2021 akademik yılı açılış dersinde şu mesajı verdi:

- Üniversitelerin amacı eğitim olduğu kadar bilim ve teknolojiyi geliştirmektir. Bilim ve teknolojinin gelişmesi demek o ülkenin bağımsızlığı ve kalkınması demektir.

Pandemi nedeniyle büyük dönüşüm yaşandığını kaydetti:

- Önümüzdeki dönemde iş modellerinin değişeceğini, bazı sektörlerin dönüşeceğini, bazılarının çok daha fazla öne çıktığını gördük. Teknoloji ve dijitalleşmenin ön plana çıktığını somut bir şekilde anladık.

Pandemiyle yeniden gözler önüne serilen şu gerçeğin altını çizdi:

- Krize hazırlıklı olmanın ve kriz döneminde girişimciliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük.

Çalık’ın açılış dersinde verdiği mesajın şu bölümünün altını özellikle çizdim:

- Bilim ve teknolojinin gelişmesi ülkenin bağımsızlığı demektir.

Ülkemizdeki üniversitelerin kaçında bu yaklaşım söz konusu acaba?

Hindistan’dan sipariş mail'i geldi, ‘spam’ şüphesi bile yaşadı

MERKEZİ Denizli’de bulunan Gelin Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Kes’ten bir mesaj geldi. Kes, mesajına Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) yazdığı mektubu eklemişti:

- Hindistan'a havlu satmanın mutluluk hikayesi.

Bana gönderdiği mailde kendisiyle ilgili şu bilgiyi paylaştı:

- Mülkiye mezunuyum. Kaymakam-vali olmak isterken hayat beni sanayici ve ihracatçı yaptı.

Sonra mailin ekindeki mektuba geçtim:

- Gelin Tekstil'i 2002 yılında Denizli'de kurdum. İlk günden itibaren yüzde 100 ihracata çalışıyoruz.

Ürünleri ve ihracat pazarları hakkında bilgi paylaştı:

- Ev tekstili olarak havlu, bornoz, sauna grupları, çocuk ve bebek grupları, ev giysisi, sabahlık, pijama üretiyoruz. ABD, Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, İtalya, Yunanistan, İsveç, Rusya, Dubai, Katar ve Çin'e ihracat yapıyoruz.

Guanzho’daki (Çin) Canton Fuarı’ndan bir müşteri öyküsü anlattı:

- Geçtiğimiz yıllarda Canton Fuarı'nda Hindistan'dan gelen bir müşteri ile tanıştık. Ürünlerimizi beğendi. Her fuarda bizi ziyaret eder oldu. Her ziyarette sunum yaptık, fiyat verdik, numune gönderdik.

Hindistan’ın dünya havlu pazarının yüzde 16.87’sine sahip olduğunu anımsattı:

- Hindistan'dan gelen müşterinin her ziyaretinde, "Bizden desen-model mi kopyalayacak? Fiyat seviyemizi öğrenmekle mi yetinecek?" şüphesi yaşar olduk. Fakat riske girmek, hayale-umuda yolculuk işimizin bir parçasıydı.

COVID-19 sürecinin en sıkıntılı günlerinde yaşadıklarının altını çizdi:

- Başlangıçta çok büyük durgunluk yaşadık. Siparişler donduruldu, ötelendi ve iptal edildi. Tek mail almadığımız günler oldu. En küçük siparişe bile sevindik ama inancımızı ve heyecanımızı yitirmedik.

Derken bir sabah Hindistan’dan mail geldiğini belirtti:

- Mailin ekinde sipariş formu vardı. Defalarca kontrol ettim, "spam" şüphesi yaşadım. Telefonla aradım, siparişi teyit ettiler. Akreditif için evrakları istediler. Rakibimiz Hindistan'dan sipariş almak beni çok mutlu etti.

Siparişin üretim aşamasında olduğunu vurgulayıp, noktayı şöyle koydu:

-İhracat için yüklediğimiz her konteyner ile olimpiyatlarda madalya kazanıp bayrağımızı dalgalandıran sporcunun yaşattığı gururu yaşıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar