Beyoğlu’nun yeni sanat durağı olacak
1924 yılında Atatürk tarafından kurulan Türkiye İş Bankası, “toplumun kültür ve sanat ile desteklenmesi gerekliliği” ilkesiyle ilk günden itibaren bu amaca yönelik çalışmalar yapıyor. Müzik, sahne sanatları, plastik sanatlar, tarih, müzecilik ve arkeoloji alanlarındaki bu faaliyetler, 20 yıl önce İş Sanat markası altında toplandı.
2001 yılında Türk plastik sanatlar tarihinin önde gelen isimlerinin retrospektif sergileri ile özgün tematik sergilere yer ver Kibele Sanat Galerisi açıldı.
Bankanın, temellerini 1940’larda attığı ve bugün Türk resim sanatının 800’ü aşkın sanatçısına ait 2 binin üzerinde eseri kapsayan bir resim koleksiyonu bulunuyor. Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, Hoca Ali Rıza’dan İbrahim Çallı’ya pek çok sanatçımızın eserlerinin bulunduğu koleksiyon, halen Levent’teki İş Kuleleri’nde özel iklimlendirilmiş bir depoda korunuyor. Ancak, yine de yıpranabilen resimlerin onarımı, bakımı uzmanlık istediğinden restorasyon ve konservasyon konusunda akademik araştırmaları desteklemek ve nitelikli iş gücü yetiştirilmesine katkı sağlamak maksadıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliğiyle “Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Laboratuvarı” kuruldu. Ayrıca, üniversite bünyesinde 2013-2014 eğitim döneminde kurulan Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu lisans programında eğitim devam ediyor.
Türkiye İş Bankası Resim koleksiyonundaki eserler, yakın bir tarihte İstiklal Caddesi’nde Odakule’nin hemen yanında bulunan tarihi binada sergilenmeye başlayacak. 1953-2016 yılları arasında İş Bankası’nın Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren binanın restorasyonu için uzun zamandır devam eden proje çalışmaları ve izin süreci tamamlandı. Binanın müze olarak yenilenmesi için inşaat çalışmaları önümüzdeki günlerde başlatılacak.
Binanın restore edilerek resim müzesine dönüştürülecek olmasından sevinç duyduklarını belirten İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, “Beyoğlu’nun kültürel kimliğinin kıymetli öğelerinden biri olan tarihi binamızın restorasyon projesi için izinlerimiz uzun bir sürenin ardından tamamlandı. Proje süreci her ne kadar meşakkatli görünse de böylesi mimari yapıların kent belleğinin korunmasında ve geleceğe aktarılmasında önemli bir yeri olduğunun bilinciyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarihi binaların müze olarak değerlendirilmesi konusunda deneyimimiz var. İstanbul’da Eminönü’nde Yenicami şubemizin tarihi binasında 2007 yılında açılan Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara Ulus’ta, tarihi Genel Müdürlük binamızda geçen yıl hizmete başlayan İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin ardından 3. müzemizin hazırlık çalışmalarında büyük bir adım atmış olmanın heyecanı içerisindeyiz. Resim müzesi olarak hizmet verecek olan binada İş Bankası’nın 1940’lı yıllardan bu yana oluşturduğu sanat eserleri koleksiyonu sergilenecek” diyor.
1900’lü yılların başında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen Türkiye İş Bankası Müzesi binası, bodrum ve zemin katların yanı sıra beş normal kat ve bir terastan oluşuyor. Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiş olan yapı, Beyoğlu’ndaki 20. yüzyıla ait apartmanlar arasında gerek konum gerekse mimari açıdan dikkat çeken örneklerden biri olarak değerlendiriliyor.
İş Bankası, 2007 yılının Kasım ayında Yenicami Şubesi’nin tarihi binasını restore ederek Türkiye İş Bankası Müzesi’ni açmıştı. Ankara Ulus’ta bulunan Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi ise 2019 yılında hizmet vermeye başlamıştı. İktisadi Bağımsızlık Müzesi ile eş zamanlı olarak açılan müzenin üçüncü katında Ankara Sanat Galerisi sanatseverlerle buluşuyor.
Yıllardır hazırlık çalışmalarını takip ettiğim, açılışını dört gözle beklediğim Beyoğlu’nun yeni sanat merkezi, çok amaçlı galerileri, atölyeleri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları kitabevi, kafe ve restoranıyla sanatseverler için yeni bir buluşma noktası olacak.