Beykoz’u nasıl cazibe merkezi yaptı?
Yerel seçimler yaklaşıyor ve siyasi partiler öncelikle ‘seçim kazanacak’ adaylar bulmak için hummalı bir çalışma içinde. Ancak, en ideal aday hem seçimi kazanacak hem de oturacağı koltuğun hakkını vatandaş nezdinde verebilecek bir isim olabilir. Çünkü vatandaş yereldeki hizmetten memnun kalmazsa ülkede merkezi yönetimi belirleyen genel seçimlerde farklı oy kullanır. İstanbul’da Büyükşehir ve 39 ilçe belediye başkanlığı için hangi partiden kimler yarışacak yakında göreceğiz. Peki, o koltuklarda şu anda kimler oturuyor ve neler yaptılar?
Gazetemizin de mukim olduğu Boğaz’ın en büyük incisi “Beykoz ile başlayalım” dedik. Beykoz ilçesi alan yüzölçümüne göre İstanbul’un 5’inci büyük ilçesi, nüfus sıralamasında ise 32’nci sırada ki bu nedenle belki de İstanbul’un en sakin ve yaşam kalitesi en yüksek ilçelerinden biri. Beykoz, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’de en uzun kıyıya (yaklaşık 60 kilometre) sahip bir ilçe olarak da öne çıkıyor ve boğaz geçiş ana ulaşımların merkezi konumunda. Belediye, 3,9 milyar lirayı aşan 2024 bütçesi ile de çok önemli yeni projelere hazırlanıyor. Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Türkiye’nin en kıdemli Belediye Başkanlarından. Giresunlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünün Maliye Bölümü’nde ‘yerel yönetimler’ üzerine yüksek lisansı da var. Belediyecilikteki kıdeminin ne olduğuna gelince; 1999, 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerini dört kez seçim kazanarak Zeytinburnu Belediye Başkanlığı yaptı. 2019 yerel seçimlerinde ise Beykoz Belediye Başkanlığı için Ak Parti adayı oldu ve o seçimi de kazandı. Yani 2024 Mart ayı geldiğinde İstanbul’da kesintisiz 25 yıldır belediye başkanlığı yapmış bir isim olacak. Başkan Murat Aydın, ile makamında sohbet ediyoruz. İlçede 4,5 yılda neler yapıldığını sorunca, “Beykoz’daki 4,5 yılımızda 25 yıllık hizmet yaptık. Hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hukuken sorumlu olduğu birkaç konu dışında düşünürsek, belediye hizmetlerinde ve projelerde İBB ile yarışırız ve geçeriz” diyor ve şöyle konuşuyor:
“Beykoz Sahil Düzenlemesi, Millet Bahçesi, Millet Sofrası, Kavacık Millet Kıraathanesi, Beykoz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, Beykoz Sanat ve Eğitim Merkezi, spor hizmetleri, ilçeyi güzelleştiren meydan ve yol düzenlemeleri ve sosyal tesisler… Bakanlık yetkisindeki yerlerin tüm imar palanlarını tamamlandık. Riva’da imar hayaldi gerçek oldu. Hizmet döneminde 4 bin 981 ilçe sakini tapularına kavuştu. Türkiye’nin en güzel yeri Boğaz’da, 24 saat hizmet verecek, Yalı Kütüphanesi’ni de yakında açıyoruz. Beykoz’a değer katacak bir teleferik projemiz vardı ama Büyükşehir’den destek görmedi. Beykoz Millet Bahçesi ve Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi’ni yapıyoruz. Beykoz Millet Bahçesi’nde 100 dönüm kullanılabilir alan ortaya çıkarıyoruz. Kütüphaneler, sosyal tesisler, spor alanları ve gençlerin spor sonrası dinleneceği alanlar olacak. Beykoz Millet Sofrası da ilçemize çok önemli hizmetlerden biridir. Yapılan bağışlarla kendi giderlerini karşılayacak duruma gelecek. Çok sayıda sosyal tesis de açacağız. Sokak hayvanları meselesi Türkiye’nin sorunudur ve biz ilçemize doğal yaşam alanı olan modern bir Hayvan Rehabilitasyon Merkezi kazandırdık. Bu modeli diğer belediyelere de öneriyoruz. Tabii ki tüm hizmetlerde çalışanlarımızın katkısı ve emeği çok büyük. Hepsine teşekkür ediyorum.”
İnsanları mutlu etmek umutları diri tutmak için çalıştık
Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, belediyecilikte idealist bir yaklaşıma sahip. İlçede herkesin ‘ücretsiz spor yapabilmesinin’ çok önemli olduğunu ve spor altyapısı için çok yatırım yaptıklarını belirtiyor. Mesela hentbol takımı geçen yıl Türkiye şampiyonu olmuş. Bisiklet takımı da ulusal ve uluslararası çapta iddialı. Kültür sanat faaliyetlerinin zenginleşmesini, sosyal yaşam alanlarının büyümesini önemsiyor. Beykoz’da ‘ürün alım garantili’ tarımsal üretim projeleri de yürütülüyor. 4,5 yılda en çok “Bireyleri mutlu, gençleri umutlu ve güçlü hayalleri olan Beykoz” için çaba harcadıklarını belirtiyor. İlçede yaşam kalitesini artıran bu projelerle Beykoz’u her açıdan cazibe merkezi haline getirmiş. Beykoz’da sorun yok mu? Başkan Aydın, “Beykoz’un neredeyse tamamı SİT Alanı ama yine de onlarca yıldır kaçak yapılaşmış. Düşünün, ilçede 51 bine yakın bina var ve bunların yaklaşık 47 bini kaçak, ruhsatsız, tapusuz, mülkiyet sorunlu. 2B çözümleri sağlanıyor, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile bir yol haritası üzerinde çalışıyoruz. Yapılabilecekler belirlendi, mevcut yapılarda sadece yenileme olabilir, büyüme olamaz. Türkiye’deki tamamı doğal SİT alanı olan tek ilçeyiz. 700 merdivenle çıkılan sokak var. Neden? Çünkü vatandaş kaçak yapılaşırken kimse ulaşamasın istemiş” diyor. Başkan Aydın’a Beykoz’un nüfus artışını soruyorum. Beykoz adına çok olumlu bir bilgi paylaşıyor: “Şu anda ilçemizin nüfusu yaklaşık 250 bin ve bu nüfus maksimum 350 bine çıkabilir. Çünkü, ilave yapılaşma olmayacak. Sanayi yok ve olmayacak.”