Başkan değişti; politika da değişecek mi?

H. Bader ARSLAN
H. Bader ARSLAN

Hayır hayır Trump-Biden değişiminden bahsetmiyorum elbette.

Hafta sonu Merkez Bankası’nın tepe yönetiminde yapılan değişiklik ile Murat Uysal görevden ayrılırken, yerini Naci Ağbal’a bıraktı.

Bu görev değişimi ile insanların zihninde başlıkta gördüğünüz soru belirdi. Başkan değişikliği politika ve araç değişikliği de getirecek mi? Göreceğiz...

Naci Ağbal, Maliye Bakanlığı’nda müfettiş olarak başladığı bürokrasi kariyerini Genel Müdür ve Maliye Müsteşarı olarak sürdürmüş ve ardından da Maliye Bakanı olarak görev yapmış bir isim. Ender yetişen bürokratlardan biri olduğu pek çok kesim tarafından ifade edilen Ağbal, bakanlığı döneminde önceki Maliye Bakanlarından çok farklı bir profil çizmiş, bakanlığa ait ön kabulleri ve yerleşik tabuları değiştirmişti.

Gündeme dönelim...

ABD seçimi tamamlandı ve nihayet sonuçları da kesinleştiğine göre, yeniden iç gündemin ağırlık kazandığı bir döneme giriyoruz.

Merkez Bankası’ndaki görev değişikliğinden sonra yeni başkanın bir açıklama yapıp yapmayacağı, bir açıklama olur ise vereceği ipuçları döviz kurlarının yönü üzerinde etkili olacaktır.

Hafta içinde açıklanacak verilerden ödemeler dengesi dışındakilerin piyasalar üzerinde etki yaratmasını beklememek gerekir. En önemli ve piyasa için kritik olan veri, çarşamba sabahı açıklanacak olan eylül ayı ödemeler dengesi. Cari açık ve dış finansman ihtiyacı son aylarda giderek daha yakından takip ettiğimiz iki gösterge. Ağustosta olduğu gibi eylülde de aylık bazda yüksek bir cari açık gelebilir. Eylülde ihracatta yüzde 4.8, ithalatta ise yüzde 23 artış yaşanmıştı.

Önemli verilerden biri ağustos dönemi işgücü göstergeleri. Temmuz-ağustos-eylül aylarında işsizliğin ne olduğunu, istihdamdaki artışın devam edip etmediğini göreceğiz. Nisandan sonraki 4 aylık dönemde istihdamda 1,6 milyonluk artış yaşanmış; ancak pandemi döneminde işgücü piyasası dışına çıkan nüfusun yeniden piyasaya dönmesi ile işsiz sayısı 452 bin yükselmişti. Son açıklanan verilere göre Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 13,4; işgücüne katılım oranı yüzde 50,3 ve genç işsizlik oranı yüzde 25,9.

Cuma sabahı eylül ayı sanayi üretim endeksi açıklanacak. Öncü gösterge olan PMI, eylülde ağustostan daha zayıf ama yine de büyüme yönünde bir değer almıştı. Sanayi üretimi ve onunla aynı saatte açıklanacak perakende satış verileri yılın üçüncü çeyreğinde ekonomide büyümenin ne civarda gerçekleşeceği konusunda da güçlü ipucu verecek.

YURTİÇİ

Salı 10:00 Ağustos dönemi işgücü göstergeleri
Çarşamba 10:00 Eylül ayı ödemeler dengesi
Cuma 10:00 Eylül ayı perakende satış istatistikleri
Cuma 10:00 Eylül ayı sanayi üretim endeksi
Cuma 14:30 Kasım ayı TCMB Beklenti Anketi

YURT DIŞI
Salı 13:00 Euro Bölgesi ZEW Endeksi
Cuma 18:00 ABD Kasım ayı Michigan güven endeksi

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar