“Anadolu’nun Kuşları” kitap oldu...

FARUK ŞÜYÜN
FARUK ŞÜYÜN YAŞAM KEYFİ

“Doğaya ithaf edilen bir miras”

Anadolu’nun zengin biyoçeşitliliğinin kayıt altına alınması, flora ve faunamızın korunması için büyük önem taşıyor. Tekfen Vakfı, kuruluşunun 20. yıldönümünde “Anadolu’nun Kuşları” adlı kitabıyla, semalarımızda kanat çırpan kuşları kayıt altına aldı. “Doğaya ithaf edilen bir miras” olarak tanımlanan kitap, Anadolu kuşlarının ve yaşam alanlarının gelecek nesillere aktarılmasına katkı sunmayı hedefliyor. Doğa fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Fatih Orbay’ın çektiği binlerce kare arasından seçilen rengârenk fotoğraflarla hazırlanan 310 kuş türünün bulunduğu 432 sayfalık kitap, kitapçılarda satışa sunuldu.

Bu yazının ve “Yaşam Keyfi” köşesindeki tüm haberlerin ayrıntıları için lütfen ekonomim.com/yasam-keyfi’ne geçiniz…

Karanlığa ışık tutan kadınların öyküleri, belgeselde anlatılıyor

DenizBank, Nebil Özgentürk yönetmenliğinde, Cumhuriyet’in ilk gününden bugüne toplumsal yaşantıya damgasını vuran kadınlara saygı duruşu niteliğindeki “Kadınımızın Hatıra Defteri” projesini hayata geçirdi. 1920’den 2020’ye, yüz yıla yayılan başarı öykülerinin anlatıldığı, toplam 5 bölüm ve 200 dakikadan oluşan belgeselde; bilimde, sanatta, sporda, edebiyatta iz bırakan, adını dünyaya duyuran kadınların ilham dolu hayat hikâyeleri ekrana taşınıyor.

1920’den 2020’ye uzanan yüz yıllık bu öyküde Muazzez İlmiye Çığ’dan Macide Tanır’a, Halide Edip Adıvar’dan Nermin Abadan Unat’a, Adile Naşit’ten Yıldız Kenter’e, Safiye Ayla’dan Leyla Gencer’e, Türkan Saylan’dan Halet Çambel’e, Tilda Kemal’den Duygu Asena’ya, Selda Bağcan’dan Sezen Aksu’ya mesleklerinde ilkleri başarmış pek çok özel isim, kimi zaman hüzünlendiren, kimi zaman gülümseten öyküleriyle yer alıyor. Bağımsızlık Savaşı’mızın kadın kahramanlarının hikâyelerinin yanında, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın yaşamının da özel bir anlatımla ekrana geldiği belgeselin, 8 Mart Kadınlar Günü’nde ekranlarda olması planlanıyor.

İş Sanat’ta “sıcak ve coşkulu” bir performans

The Royal Concertgebouw Orkestrası üyelerinden oluşan Camerata Royal Concertgebouw, piyanist Behzod Abduraimov solist ve şefliğinde İş Kuleleri Salonu’nda klasik müzik dinleyicisiyle buluşacak. 10 Mart Salı akşamı 20.30’daki konserde Hermann, Beethoven, Barber ve Mozart’ın eserlerini yorumlanacak…

Kaşarından kazına kendine has lezzetleriyle Kars mutfağı

Hilton İstanbul Bosphorus Lalezar, Anadolu’nun yöresel lezzetlerini tanıtmak ve kadın girişimcileri desteklemek amacıyla bundan iki yıl önce hayata geçirdiği “Yerel Mutfak Global Lezzet” projesi kapsamında bu kez kaşarından kazına kendine has lezzetleriyle ün yapmış Kars mutfağını ağırlıyor. Son yıllarda özellikle Doğu Ekspresi yolculuklarıyla daha da popülerleşen Kars’ın zengin mutfak kültürü, 5-6-7 Mart tarihlerinde, Hanımeli Kars Mutfağı işbirliğiyle İstanbul’a taşınıyor.

Liseli genç şef adayları, “Yetenek Avı” projesinde yarıştı

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlamasının yanı sıra turizm meslek liselerinden mezun olanlara da istihdam sağlamak amacıyla başlattığı “Sektör Yetenek Avında” projesi kapsamında düzenlenen Turizm Meslek Liseleri Arası Aşçılık Yarışması, 3. yılında da genç yetenekleri bir araya getirdi. TÜROB’un Milli Eğitim Bakanlığı ve Metro Türkiye iş birliğiyle düzenlediği yarışmanın birinciliğini Etiler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi göğüsledi. Yarışma kapsamında Kumburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci, Şişli Kervansaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise üçüncü oldu.

Sanatçılar ve zanaatkârlar bu sergide bir arada

İstanbul Modern’in Ekim 2018’de İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle başlattığı Uluslararası Misafir Sanatçı Programı, farklı coğrafyalardan 10 sanatçıyı İstanbul’daki zanaatkârlarla birlikte üretim yapmak üzere buluşturdu. Zanaat ustalarıyla çalışmalar yapan sanatçıların yeni yapıtları “Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar” adlı sergide 23 Ağustos’a kadar izleyiciyle bir araya geliyor.

Rembrandt’ın ünlü tablosu “Gece Devriyesi” restore ediliyor

Rembrandt’ın Gece Devriyesi adlı başyapıtının koruma çalışmasından geçirildiği proje kapsamında, AkzoNobel ve Rijksmuseum, tabloyu mümkün olan en iyi şekilde koruyup restore etmek için bilgi birikimleri ve deneyimlerini birleştiriyorlar.

Yeşilay’ın yarışmasına rekor başvuru

Yeşilay’ın bu yıl 10. kez düzenlediği “Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması”na rekor sayıda başvuru yapıldı. 2019 yılında 185 bin 763 başvurunun gerçekleştirildiği yarışmaya bu yıl 569 okuldan 483 bin 279 eser katıldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Zorlu PSM’de yeni sezon 02 Eylül 2024