Amacımız Türkiye’nin en büyük medya organizasyonu olmak

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Onedio CEO’su ve Kurucusu Kaan Kayabalı, “5 yıl sonra Türkiye’nin en büyük medya organizasyonu dijital olmak zorunda. Biz de iyi bir başlangıç pozisyonuna sahibiz diye düşünüyoruz” diyor.

“Nasıl tüm dünyada ticaret dijitale kayıyor, bankacılık dijitale kayıyor, medya da aynı şekilde dijitale kayıyor…Nasıl online’da doğan perakende markaları, finansal kuruluşlar geleneksel onlarca yıllık rakiplerinin üstüne çıkıyor, medyada da aynısı oluyor… Onedio da, dijitalde doğan, tüm varoluş biçimini ve operasyonlarını dijital kitleye ve araçlara göre optimize eden bir medya şirketi ve bu yüzden başarılı oldu.”

Bu sözler Onedio CEO’su ve Kurucusu Kaan Kayabalı’ya ait.

Girişimcilik hayatına 2005 yılında ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği’nden mezun olur olmaz atılan Kayabalı, “O zamanlar girişimcilik kelimesi bu kadar popüler değildi, ekosistem daha emekleme aşamasındaydı. Her şeyi yüzme bilmeden havuza atlayan çocuk misali kendimiz öğrenmek durumunda kaldık. Bu süreçte en önemli desteği ODTÜ Teknokent Yönetimi’nden aldığımı söyleyebilirim” diyor.

Onedio 2010 yılında, Twitter ve Facebook ile aynı mantıkta, ama haber ve içerik üzerine konumlandırılmış bir sosyal ağ fikri olarak ortaya çıkmış. İsminin “Onedio” olmasının nedeni ise “insanların kendi fikrini söyleyebildiği ve kendi içeriklerini üretebildiği bir platform olma” hedefi. Kayabalı, Onedio’nun kuruluş hikayesini ve hedeflerini şöyle anlatıyor:

Sosyal medyada herkes bir nevi gazeteci

“2010 yılında ofisimize ziyarete gelen gazetecilere ürünlerimizi, girişimimizi tanıttıktan sonra, ertesi gün gazetelerde konunun çok farklı şekilde işlendiğini görünce, ‘neden herkesin istediği haberi yazabildiği -sonuçta artık sosyal medya dünyasında herkes bir nevi gazeteci sayılır- bir platform yok. Nasıl twitter’da 140 karakterde görüşümüzü paylaşıyoruz, neden büyük bir metin ya da haber paylaşabildiğimiz, buna odaklanan bir sosyal ağ yok?’ sorularını kendime sordum ve herkesin haber/ içerik üretip paylaşabileceği bir platform kurma hayali ile Onedio alan adını satın aldım. 2011 yılı sonuna kadar da aslında ofiste bir kişinin yarı zamanını harcayarak geliştirdiği bir hobi projesi olarak büyüdü, daha sonra prototipi ile ilk yatırımcılarımızı Onedio’ya yatırım yapmaya ikna ettik ve 2011 yılı sonunda resmi olarak Onedio Medya A.Ş kuruldu.”

5 yıl sonra Türkiye’nin en büyük medya organizasyonu dijital olmak zorunda

“Onedio’nun amacı Türkiye’nin en büyük medya organizasyonu olmak. 5 yıl sonra Türkiye’nin en büyük medya organizasyonu dijital olmak zorunda. Biz de iyi bir başlangıç pozisyonuna sahibiz diye düşünüyoruz. Bunun dışında elbette tüm medya şirketleri gibi alternatif gelir kanalları yaratacak ürünler çıkartıyoruz ve çıkartmaya devam edeceğiz.”

Her gazeteci kendi başına bir medya/dağıtım noktası olacak

“Dijital medya sektörü özelinde bakarsak artık yeni trendin dağınık yapılar olduğunu görüyoruz. Yani tek bir medya kuruluşuna bağlı gazeteci, muhabir, editör ekibindense, kendileri birer medya mecrası haline gelmiş bu kişilerin farklı projelerde farklı medya şirketleri ile hatta kendi kendilerine projeler ürettiklerini görüyoruz ve daha çok göreceğiz. Yani bir gazetecinin hem kendi youtube kanalı olacak, hem de 4-5 farklı medya kuruluşu ile çeşitli program ve formatlarda işbirliği yapacak. Yazarlar için de aynısı geçerli. Artık her gazeteci hem kurumsal medya şirketleriyle çalışacak hem de kendi başlarına birer medya/dağıtım noktası olacak”.

İçeriği Google’a göre değil insanların isteklerine göre belirledik

“Artık insanlar temel içerik tüketim ihtiyaçlarını çok büyük çoğunlukla mobil cihazlardan karşılıyor, eskiden TV kanallarından, gazetelerden gerçekleştirdikleri içerik/haber keşfetme deneyimini şimdi tamamen sosyal medyadan, ya da whatsapp gibi mesajlaşma araçlarıyla gerçekleştiriyor. Bunun farkında olup teknik altyapımızı, editoryal ekibimizi ve süreçlerimizi buna göre tasarladık. İçerik stratejimizi Google’da yapılan sorgulara göre değil, insanların görmek, keşfetmek ve paylaşmak istedikleri şeylere göre belirledik. Bunu yapan Türkiye’de de başka bir medya grubu olmadığı için sonunda başarılı olduk. COVID-19 sürecinden çıkarttığımız en büyük ders ise, uzaktan çalışmanın da mümkün ve hatta çok da verimli olduğu oldu. Aylık ziyaretçi sayılarımız 30 milyon seviyesinden 40 milyona çıktı.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar