Allah’tan Turkcell Holding bünyesinde hiç yer almadık

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

TÜRKİYE Varlık Fonu’nu (TVF) yüzde 26.2’lik payla Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de büyük hissedar konumuna taşıyacak adım atılınca MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı ile son yazışmamıza baktım:

15 Ocak 2019: Murat Bey, Teliasonera Turkcell’de halka hisse sattıktan sonra siz Borsa İstanbul’da hisse toplayıp, payınızı yükselttiniz mi? Alım planınız vardı.

Vargı: Evet. Teliasonera, 2016 yılında hisse satacağını açıkladıktan sonra biz de Turkcell’deki payımızı artırdık. Şirkete, yönetime ve sektöre inancımız sürüyor.

Vargı’ya hisse oranını sordum, yanıtladı:

- Yüzde 1’in üzerine çıktık.

Murat Vargı, Turkcell’in ilk kuruluşunda kilit rol oynamıştı. Türkiye’de henüz GSM operatörü bilinmezken Vargı, Turkcell projesini önce Koç ve Sabancı Grubu’na ayrı ayrı götürdü. Türkiye’nin iki büyük grubu da o dönemde projeye ilgi göstermedi.

Bunun üzerine o dönemde Çukurova Holding bünyesinde bulunan Yapı Kredi Bankası’nın Genel Müdürü Burhan Karaçam’ın kapısını çaldı. Karaçam, projeyi inceledi, ikna oldu. Konuyu Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet’e taşıdı.

Karamehmet, projeye aklı yatınca Teliasonera’yı ana ortak alarak Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin kuruluşuna imzayı attı. Vargı da şirkete küçük hissedar olarak girdi.

19 Haziran 2020 Cuma günü TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez’e mesaj yazdım:

-Turkcell işleminiz hayırlı olsun. Yıllanmış ortaklık kavgasını sona erdirecek bir işleme imza attınız sanırım.

Sönmez, mesajım üzerine aradı, konuşurken küçük hissedar da olsa, Turkcell’in mimarı Murat Vargı’nın adının açıklamalarda geçmediği aklıma geldi. Sordum, şu yanıtı verdi:

-Murat Bey’in hisseleri büyük olasılıkla halka açık olan yüzde 49’un içinde yer alıyor.

Bunun üzerine Vargı’ya sordum:

-TVF, Turkcell’de Telia Company’nin hisselerini alıp yüzde 26.2 ile büyük hissedar konumuna geliyor? Sizin hisseleriniz duruyor mu?

Vargı, yanıta şöyle girdi:

- MV Holding’in hisseleri başından beri halka açık kısımda idi. Allah’tan Turkcell Holding bünyesinde hiç olmadık.

TVF’nin devreye girmesiyle Turkcell’de iki kurucu hissedar Telia Company ve Çukurova Holding döneminin kapanacağının altını çizdi:

-Varlık Fonu’nun büyük hissedar olarak şirkete girmesi iyi olacak. Ruslar çok zor. Maalesef Çukurova ve Turkcell’e büyük zarar verdiler.

Turkcell’de yatırımcı olarak yer aldıklarının altını çizdi:

-Hissemiz son dönemde yüzde 1’in biraz altına inmişti. Zaman zaman alım satım yapıyoruz. Ayrıca şirketin genel kurullarına katılıyoruz.

Turkcell İletişim’in yeni ortaklık yapısında Rus LetterOne’ın hisseleri yüzde 13.22’den yüzde 24.8’e çıkacak ama TVF’nin deyimiyle “büyük azınlık hissedar” konumunda olacak.

Turkcell İletişim’deki karmaşık, içinden çıkılması zor ortaklık yapısı, bu operasyonla son bulacak.

Turkcell işlemi için tam 19 hukuk bürosu ile çalıştık

TÜRKİYE Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez'e, 12 Mart 2006’da Hürriyet’te yayınlanan bir yazımdan söz ettim:

- Bir şirkette “şapkadan çıkan tavşan” şeması…

O yazıyla birlikte “Turkcell Holding’in Yapısı” başlığıyla bir şema yayınlamıştım. Şema, Turkcell İletişim A.Ş.’nin yönetiminde etkin olan şirketler yer alıyordu. Etkili olan şirket sayısı tam 18’di.

Şemada 3 ana taraf vardı:

● Mehmet Emin Karamehmet
● Teliasonera
● Rus Alfa Grubu

Karamehmet, Teliasonera ile yaşadığı gerginlik nedeniyle Turkcell’de yönetim etkinliğini elinden bırakmamak için Rus Alfa ile anlaşmış, şirketin 3’üncü ana tarafı yapmıştı.

O dönemde Turkcell İletişim’de yüzde 4.3 hissesi bulunan MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı, Karamehmet’in Rus Alfa’dan 3.3 milyar dolar kaynak sağlayıp, yönetimde hakimiyetini korumasına şu yorumu yapmıştı:

- Şapkadan tavşan çıkarıyor…

Zafer Sönmez, bunun üzerine şu bilgiyi paylaştı:

- Turkcell işlemi için 19 hukuk bürosu ile çalıştık. Bakın, “19 avukat” demiyorum. 19 hukuk bürosu.

Ardından ekledi:

- Süreci çok şeffaf yürüttük. “turkcellforthefuture.com” sitesine tüm bilgiler ve takvimi yansıttık. Turkcell İletişim’de hisse yapısı da sadeleşecek.

Hissedar kavgalarını bitirecek bu operasyon, Sönmez’in deyimiyle Turkcell’in önünü açacak…

TVF, dünya liginde 14’üncü sırada yer alıyor

TURKCELL işlemiyle birlikte Türkiye Varlık Fonu (TVF) gündeme oturunca, dünyadaki varlık fonlarına baktım, şu notları çıkardım:

● Dünyada 40’ı aşkın ülkenin 100’e yakın varlık fonu var.

● Dünyadaki varlık fonlarının değeri 8 trilyon dolar dolayında.

● TVF, varlıkları açısından dünyada 14’üncü sırada. 2018 konsolide denetimine göre TVF’nin sermaye toplamı 33 milyar dolara yakın.

● Dünyadaki varlık fonları, 2018-2019 döneminde toplam değeri 139 milyar doları bulan 267 anlaşmaya yatırım yaptı.

● Bu dönemde varlık fonları şu sektörlere girdi: Teknoloji, fen bilimleri, gayrimenkul, hizmet ve altyapı.

● Varlık fonları şu alanlarla ilgilendi: Biyotek, yazılım, fintech, veri, lojistik, mobilite, ofis, e-ticaret, yiyecek-içecek, sağlık.

● Abu Dhabi, Khazanah (Malezya) ve Singapur’daki varlık fonları, telekom sektöründe yer alanlar arasında bulunyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar