Allah, insanı yeryüzüne halife olarak gönderdi

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

Gürbaşlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir, Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Malatyalı İşadamları Derneği yönetimine davet gönderdi:
- İzollu’daki köyümüz Pirot’ta (Kıyıcak) abim Mustafa Başdemir adına cami yaptırdık. Açılışına bekliyoruz.

Açılışa Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Bülent Tüfenkci, Sanayi eski bakanlarından Ali Coşkun, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Vali Aydın Baruş, MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Diyanet İşleri eski başkanı, Kur’an Araştırmaları Merkezi (KURAMER) Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, KURAMER Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ertürk, Amir Ateş, Ender Doğan, iş insanları Kadir Eriş, Nuri Tuna, Murat Kalsın, Bilal Aslan, Vedat Toy, Abdulvahap Tanrıverdi, Mehmet Kavuk, Prof. İlhan Erdoğan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Kızılay, emekli vali yardımcısı Mahmut Yıldırım katıldı.

Adnan Başdemir’in “Dostluk Grubu”ndan arkadaşları Hasan Hüseyin Yavuz, Bilal Özkan, Nevzat Altunbüken, Remzi Yedikardeş, oğlu Selim Başdemir, yeğeni Özkan Başdemir açılışta hazır bulundu.

Prof. Bardakoğlu, açılış vesilesiyle verdiği vaazda halifelik konusuna girdi. Daha sonra halifelik konusu ile ilgili Prof. Bardakoğlu’ndan bir not rica ettim, gönderdi:

- İslam anlayışımızda insan özgür ve sorumlu bir birey olarak dünyaya gönderilmiş, ona önemli bir misyon yüklenmiştir. Kur’an-ı Kerim’de insan türünün yaratılış amacı bu bağlamda anlatılır. Allah’ın insanı yeryüzüne halife olarak gönderdiğinden söz edilir.

Konunun geçtiği ayet ve sureleri aktardı:
- Bakara 2/30; En’âm, 6/165; Neml, 27/62; Sâd, 38/26).
Anlamı üzerinde durdu:
- Bunun anlamı insanın yeryüzüne iyilik ve güzellikleri gerçekleştirmek, adaleti sağlamak üzere, yani sorumlu ve özgür iradeli bir varlık olarak gönderildiğidir.

Bu sorumluluğun başkasına devredilemeyeceğinin, ahiret hayatına ertelenemeyeceğinin altını çizip, Kur’an’da “hilafet” kelimesinin yer almadığına işaret etti:
- Bazı ayetlerde geçen “halife” kelimesi ile devlet başkanlığı veya siyasi liderlik değil insanoğlunun yeryüzündeki yaratılış misyon ve sorumluluğu kastedilir. Halife kelimesi Emevi ve Abbasi iktidarları zamanında siyasi liderlik ve devlet başkanlığı anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

Tasavvufta “halife”nin şeyhin yerine geçen veya “insan-ı kamil” anlamında terimleştiğini kaydetti:
- Halife kelimesinin tasavvuf kültüründeki anlamı da Kur’an’da geçmez.

Hadislerde de halife kelimesi sonradan kazandığı bu iki anlamlarıyla bulunmaz; devlet başkanlığı ve yöneticiler “imam” ve “emir” kelimeleriyle anılır.

Bu noktada ilk dört halifeyi anımsattı:
- İlk dört halife “emiru’l-müminîn” olarak anılmıştır. Namaz imamlığıyla veya diğer öncü kimselere verilen adlandırmayla karışmasın diye devlet başkanlarına daha sonra “imamet-i uzmâ”, yani “büyük liderlik” denmiştir. İleriki dönemlerde şia kesimi “imamet”i, sünniler “hilafet”i devlet yöneticiliği için kullanır olmuştur.

“Halife”likle ilgili daha sonra oluşan algıya dikkat çekti:
- Devlet başkanlarına “birinin yerine geçen” anlamında “halife” denmesi, Hz. Peygamber’in devlet yöneticiliği misyonunu devam ettirdiğini ima etmektedir. Sasani kültürün de etkisiyle halifeler “Yeryüzünde Allah’ın gölgesi (zıllullah fi’l-arz)” olarak da anılmaya başlayınca zihinlerde Kur’an’da geçen halifenin bireyler değil, Allah adına onları yöneten devlet başkanlarının “Allah’ın halifesi” olduğu şeklinde bir algı oluşmuştur.

Prof. Bardakoğlu’nun vaazı vesilesiyle “halifelik” ve “hilafet” konusunda zihnimiz açıldı…
Paylaşmak istedim…

Türkiye’deki 5’inci oteli için Malatya’yı seçti

Malatya Girişim Grubu’nun bir süredir “Malatya Park” adıyla işlettiği otelin lobisindeyiz.
İmza töreni için hazırlanan masada Accor Yeni Doğu Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı Eric Laporte, Accor Otel Grubu Türkiye, Ukrayna ve Gürcistan Başkan Vekili Orkun Petekçi, Accor Otel Grubu Yeni Doğu Avrupa Yatırımlar Direktörü Yalın Yaltıraklı, Malatya Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Kavuk ve Sadullah Ilıcak ile otelin Genel Müdürü Adnan Devrim var.

İmzalar atılırken bilgiyi Adnan Başdemir verdi:
- Otelimizi daha önce Hilton markasıyla işletiyorduk. Bir süre önce yollarımızı ayırdık. 1 Ocak 2020’den itibaren Malatya’ya yine uluslararası otel markası Mövenpick’i getirmiş olacağız.
Eric Laporte, Malatya’da attıkları imzayla Türkiye’deki 5’inci Müvenpick’in kentte hizmete gireceğini belirtti:
- Bu imza, Mövenpick markamızın Türkiye’de ilerleyişinin göstergesidir.

Hastane sahibi olsanız Hristiyan hastalara bakılmayacak mıydı?

MALATYA Girişim Grubu’nun Mövenpick’le işletme imzası atmadan bir gece önce otelin yemek salonunda oluşan sohbet ortamında alkollü içki konusu açıldı.

Gürbaşlar Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Başdemir, Diyanet İşleri eski Başkanı, Kur’an Araştırmaları Merkezi (KURAMER) Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu’na döndü:
- Hocam, kardeşim Adnan Başdemir’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Malatya Girişim Grubu’ndan bazı arkadaşlar otelde müşteriye alkollü içki servis edilmesinden rahatsızlık duyuyor. 5 yıldızlı otellerde isteyen müşteriye alkollü içki servis edilmesi konusuna bakışınız nedir?

Prof. Bardakoğlu, yanıtı şu örnekle verdi:
- Malatya Girişim Grubu buraya otel yerine hastane yapmış olsaydı. Hastaneye Hristiyan hasta geldiğinde muayene edilmeyecek miydi?
Masadakiler araya girdi:
- Olur mu Hocam? Hastanede din ayırımı yapılır mı?

Prof. Bardakoğlu otel konusuna döndü:
- Otele yerli-yabancı turist gelecek. Aralarında alkollü içki içmek isteyen olursa servisi edilmesi normaldir. Alkollü içki kullanmak o müşterinin kendi tercihidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar