Albaraka Türk'ten uzun soluklu "yol haritası" geliyor
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2019 raporuna göre, iş dünyasını en çok etkileyecek ilk 10 riskin 6’sı çevreyle ilgili. Bu risklerin en başında iklim değişikliği geliyor. Bu durum iş dünyasını yeniden şekillendiriyor ve öncelik alanlarını yeniden belirliyor. Türkiye'den 7 banka Sürdürülebilir finansman prensiplerini imzalamış durumda. Bankalar, bu prensipler kapsamda finans sağlayacakları projelerin çevresel, sosyal etkilerini değerlendiriyor ve belirlenen standartlara uygunsa kredi sağlıyorlar.
İş dünyasındaki dönüşümü tetiklemek adına bankaların rolü çok büyük; dolayısıyla tüm sektörün sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında bir yol haritası hazırlaması büyük önem taşıyor. Bu alanda önemli çalışmalar yapan bankalardan biri de Albaraka Türk.
Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’ne 2019 yılı Kasım ayı itibariyle dahil edilen ilk katılım bankası olduklarını ifade eden Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çetin, “Dünya değişiyor, dünyaya karşı sorumluluklarımız da giderek artıyor. Finans sektöründe de atılması gereken son derece önemli adımların olduğunu gözlemliyoruz. Yönetim Kurulu’na bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Komitemiz 2012 yılında kuruldu. Ayrıca Genel Müdürlüğe bağlı olarak çalışan ve üst komiteye bilgi ve raporlamada bulunan İcra Komitesi bulunuyor. Uzun soluklu Sürdürülebilirlik Strateji Yol Haritası hazırlıyoruz. Bu yol haritasında finansman faaliyetleri için sürdürülebilirlik standartları oluşturuyoruz. İlkesel olarak, katılım bankacılığının öncüsü olan bankamız insana ve çevreye zararlı projelere finansman sağlamıyor. Toplumun refahını artıracak, reel sektörün gelişimini sağlayacak projelere her dönem destek vermekteyiz” diyor.
Eğitim ve sağlıkta fırsat eşitliği sağlamayı hedefliyoruz
Mustafa Çetin’in Albaraka Türk’ün başlattığı Sürdürülebilir Bankacılık Programı hakkında paylaştığı bilgiler ise şöyle: “Program kapsamında gerçekleştirdiğimiz projelerle toplumsal sorunların çözümüne, ekonomik büyümeye ve sosyal kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyoruz. Özellikle eğitim ve sağlık alanlarında fırsat eşitliğinin sağlanmasına odaklanıyor, bu amaçla dünya çapında projeler gerçekleştiriyoruz. Çalışanlarımızla birlikte insana ve çevreye duyarlı sosyal sorumluluk faaliyetleri yürüterek çalışan duyarlılığını arttırmaya yönelik çalışmaları teşvik etmeye özen gösteriyoruz. Sürdürülebilirlik özelinde ulusal ve uluslararası projelere destek ve katılım sağlıyor; bu alanda gerekli raporlama altyapılarını oluşturuyoruz.”
Karbon Saydamlık Projesi raporlamasına gönüllü katıldık
Mustafa Çetin, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında Karbon Saydamlık Projesi raporlamasına gönüllü olarak dahil olduklarını ve 2 yıl üst üste C derecesini elde ettiklerini de söylüyor.
Çetin, “Genel Müdürlük Binamızda gerçekleştirdiğimiz düzenlemeler ile Türkiye’nin Leed Gold sertifikalı ilk banka genel müdürlük binası ünvanına sahip olduk. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Sıfır Atık Projesi kapsamında önleme-azaltım, tekrar kullanım ve satın alma süreçlerinde yeniden yapılandırmalar gerçekleştirdik” bilgilerini veriyor.
4 girişime 3.25 milyon TL yatırım
Albaraka Garaj Startup Hızlandırma Merkezi ve Girişim Sermayesi Fintech Yatırım Fonu ile yeni girişimleri desteklediklerini ifade eden Çetin, “Albaraka Garaj'ın 3.dönemini yarılamak üzereyiz. Bu süreçte gelen binlerce başvuru arasından 3 dönem boyunca toplamda 34 girişimi bünyemize dahil ettik. Girişimlerimize sağladığımız hibe desteklerinin yanı sıra oluşturmak istediğimiz ekosistem çerçevesinde uygun olan dört girişimimize, Girişim Sermayesi Fintech Yatırım Fonu toplamda 3.25 milyon TL yatırım yapıldı” diyor.