Airbnb neden Türkiye’de Avrupa’daki kadar tartışılmaz?
Airbnb 2008 yılında kuruldu. Seyahate çıktığınızda otelde değil, çoğu zaman daha ucuza, birinin evinde kalmanızı sağlıyor. Neden otelde kalmak istersiniz? Kalacağınız yerin bir standardı olsun diye. Neden evinizi tanımadığınız birine kısa süreli kiraya vermezsiniz? Kim olduğu belli değil, evi kırıp dökebilir vs. birçok neden bulunabilir. Airbnb bu iki sorunu da “puanlama” sistemiyle çözdü. Siz kaldığınız yere ve ev sahibine puan veriyorsunuz, o da size puan veriyor. Sonraki işlemlerde bu puanlar görünüyor. Böylece “puanlama” üzerine kurulu bir “itibar ekonomisi” oluşuyor.
Peki Türkiye’de benzer şekilde “itibar ekonomisi” işleten Uber’i taksici lobisi, Booking.com’u seyahat acentası lobisi kapattırırken, nasıl oldu da hala Airbnb tartışmaya açılmadı?
Bu hafta, Avrupa Birliği Adalet Divanı Airbnb ile ilgili önemli bir karar verdi. Fransa’da otelciler Airbnb’nin emlakçılık lisansı alması lazım diye tutturmuştu. Konu mahkemelik oldu. Airbnb biz emlakçılık yapmıyoruz, sadece ev sahipleri ile kısa süreli kiracıları buluşturan bir dijital platformuz dedi. AB Adalet Divanı da Airbnb’yi haklı buldu. Mahkeme dedi ki Airbnb (örneğin Uber gibi) kimin kime hizmet vereceğini veya fiyatı belirlemiyor, sadece iki tarafı bir araya getiriyor.
Otel lobisinin esas tepkisi ise “haksız rekabet” olmuştu. Dünyanın birçok yerinde turistlerin şehre getirdiği yükün maliyetini karşılamak için gecelik konaklamalardan belediyeye aktarılan konaklama vergisi alınıyor. Oteller “Biz konaklama vergisi veriyoruz, Airbnb ev sahipleri ise vermiyor.” diye ayağa kalkmışlardı.
27 ülkede 84 oteli bulunan Movenpick geçen sene 482 milyon dolara satılmıştı. Airbnb ise 35 milyar dolara halka arz edilmeyi bekliyor. Movenpick’te 16 bin, Airbnb’de 3 bin kişi çalışıyor. Ev sahipleri temizliklerini kendisi yapıyor. Kapıda duran resepsiyoncu ve kahya yok. Sonuçta, geleneksel otel işleri ortadan kalkıyor. Ama Airbnb ile fiyatlar düşüp turist sayısı arttıkça restoranlarda, gece hayatında yeni işler ortaya çıkıyor.
Airbnb’nin şehirler üzerindeki kolektif etkisi ise tartışmalı. 2010’ların başında İstanbul Batılı turistlerin gözdesiyken Beyoğlu hızla Airbnb’leşti. Bizim millet evine yabancı sokmayı sevmediği için sadece Airbnb’ye çalışan evler yayıldı. Mahalle sakinleri yükselen kiraları ödeyemeyince, mahalleyi terk etmek zorunda kaldı. Sonra turistler İstanbul’dan çekilince mahalleler hayalete döndü. Şimdi bu boşlukları göçmenler dolduruyor.
Peki Türkiye’de Airbnb’ye neden pek tepki yok? Birincisi, Airbnb turist getiriyor. Uber gibi Türk’ü Türk’ün arabasıyla gezdirmiyor. İkincisi, bizim turizm lobisinin odağı her şey dahil tatil köyleri. Onların da Airbnb’den canı yanmıyor. Üçüncüsü, geçen aya kadar bizde konaklama vergisi yoktu. Doğrusu, konaklama vergisini çıkarırken Maliyemiz nasıl Airbnb’yi atladı, hayret ettim.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.