ABD’nin oyunu Çin’in topu
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kurtuluş Günü olarak tabir ettiği 2 Nisan yeni ve kapsamlı gümrük vergilerinin açıklanacağı gün olacak. Sadece finans piyasaları değil reel sektörün kendisi de ABD’nin açıklayacağı seviyeleri bekliyor. Çarşamba günü açıklanan otomobil ithalatına getirilen 25%’lik ek vergi, morallerin bozulmasına neden oldu. Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek için Bank of Amerika’nın hazırladığı bir grafiği paylaşmak istiyorum. Grafikte net olarak görülüyor ki ABD piyasaları vergi duvarları açısından bakıldığında girişi en kolay piyasalardan biri. Ve bu oranı yukarı çekmek istemelerinde de bir gariplik yok. Ancak ABD gümrük vergisi silahını kullanarak başta Çin olmak üzere serbest ticarete yanaşmayan ülkeleri yeniden mindere çekmek istediğini söylüyor. Sorun burada olabilir
CFR’ın başkanı Froman, Foreign Affairs’ın son sayısında bir makale yayınladı. Makaleyi okumayacaklar için özetlersem Froman, ki kendisi ticaret temsilciliği görevinde de bulundu, ABD’nin Çin’i muhatap alırken ana varsayımının Çin’in açık ticaret kurallarına uyarak ABD benzeri bir ülke haline gelmesi olduğunu savunuyor. Ancak bunun yerine Çin “kural bazlı sistemi” yeniden tanımladı ve artık ABD, Çin’in kurallarına ayak uydurmak zorunda. Yani bizim de anlamamız gereken şu: ABD gümrük vergisi silahı ile Çin’i ABD’nin sistemine getiremez; ABD Çin’in sistemine uyum sağlıyor. Böyle bir dünyada, yani ticaretin Çin’leştiği bir dünyada, sermaye hareketlerinin serbest devam edeceğini veya dolar sistemine bir revizyon gelmeyeceğini düşünmek de saflık olacaktır. 2. Dünya Savaşı sonrası ABD’nin kurduğu sistem ve dünyaya sunduğu polislik görevi (sadece askeri anlamda değil finansal, ekonomik vs ) tamamen açık ticaretin gerekleri. Serbest ticaret artık masadan kalktı ise bildiğimiz anlamda dünya da yok olmaya mahkum.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.