90 ülkeye tencere satan O.M.S küçük ev aletleri sektörüne giriyor
Araştırma şirketi GfK, geçen yıl küçük ev aletleri sektörü hakkında detaylı bir rapor hazırladı. Hem Türkiye hem de dünya genelinde yayımlanan rapora göre sektörün küresel büyüklüğü 66 milyar dolar. Türkiye’deki pazarın büyüklüğü ise 1.4 milyar TL. Küçük ev aletleri sektörü dünya genelinde yüzde 7.4 büyürken, Türkiye’de ise bu rakam yüzde 16. Özellikle pandemi sürecinde eve kapanınca bu yıl rakamın daha da hızlı büyüyeceği tahmin ediliyor. Hal böyle olunca sektörde hareketlilikte göze çarpıyor. Geçtiğimiz hafta ilk kez Dünya Gazetesinin duyurduğu haberde TÜSİAD’ın eski Başkanı Erol Bilecik’in sahibi olduğu Homend’in Karaca’ya satılacağını sizlere aktarmıştık. Şimdi bir başka gelişmeyi daha sizlerle paylaşmak istiyoruz. Dünyanın 90 ülkesine tencere, tava başta olmak üzere mutfak eşyası gönderen O.M.S, sektörün yeni oyuncusu olmak için önemli bir adım attı. O.M.S, Adıyaman fabrikasında küçük ev aletleri üretimine başlamayı hedefliyor. O.M.S Yönetim Kurulu Üyesi Talha Özger, “Bu alanda 2 milyon dolar yani yaklaşık 15 milyon liralık bir yatırımımız olacak. Yakın dönemde bununla ilgili çalışma başlatacağız. Öncelikle kendi markamıza yönelik bir üretim olacak” dedi. Özger ayrıca Adıyaman tesisinde 1.5 milyon dolarlık yatırımla güneş enerjisine yönelik bir yatırım yapacaklarını ifade etti.
"AB, pandemiyle tedarik zincirini değiştirdi"
Aynı zamanda Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkan Vekili de olan Talha Özger, sektör hakkında da detaylı bilgiler verdi. Elektrikli küçük ev aletlerinin ihracat özelinde yüzde 35 pay ile ilk sırada yer aldığını ifade eden Özger, “En fazla ihracat gerçekleştirilen ülke yüzde 9,1 pay ile İngiltere” diyor. Ev ve mutfak eşyaları sektörü özelinde dünyada en fazla payın yüzde 42 ile Avrupa bölgesinde olduğunu söyleyen EVSİD Başkan Vekili Özger, şu bilgileri verdi: “ABD ise tek başına bir ülke olarak yüzde 23,4 pay alıyor. Orta Doğu yüzde 6, Afrika Yüzde 4, Latin Amerika yüzde 4,6, Asya ülkeleri de yüzde 4,5’luk pay alıyor”.
Sektörün en fazla ihracat yaptığı bölgenin yüzde 55 ile AB ülkelerine olduğunu anlatan Özger, “Avrupalı firmalar pandemi nedeniyle tedarik zincirlerini değiştiriyor. Ülke olarak bu bölgedeki fırsatları iyi değerlendirir ve kalıcı olursak hem sektörümüze hem de ülkemizin cari açığının kapanmasına ciddi katkımız olur” dedi.
TUNUS’UN MASTERCHEF’İNE SPONSOR OLDU
90 ÜLKEYE ev ve mutfak eşyası ihracatı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Talha Özger, İstanbul ve Adıyaman’daki fabrikalarında toplamda 420 kişiye istihdam sağlayan şirketin gelecek vizyonunu aktardı: “Pandemi öncesinde toplam üretimimizin yüzde 60’ını ihracat oluşturuyordu. Salgınla beraber bu oran yüzde 70’e çıktı. İhracat yaptığınız bir ülkeye sadece ürün satmak yeterli olmuyor. Tunus’un MasterChef’ine üç ay önce sponsor olduk ve tüketici özelinde çok iyi geri dönüşler aldık. Rusya pazarına son üç yılda ciddi yatırımlar yaptık. Amerika kıtası sektörümüz için kritik öneme sahip. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre salgın sonrasında ülkedeki ev ve mutfak eşyası satışları mayısta bir yıl önceye göre yüzde 300 artmış. Bunu sektör olarak çok iyi okumamız ve fırsatları çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor."