9. Türkiye Yayıncılık Kurultayı

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK

Dört sene önce (2016) Bilgi Üniversitesi’nde yapılan 7. Yayıncılık Kurultayı’nda etkinliği düzenleyen Türkiye Yayıncılar Birliği “yayıncılık sektörüne yaptığı katkılardan ötürü kuruluşunun 25. yılında Dünya Kitap Eki’ne ve Sayın Faruk Şüyün’e saygı ve teşekkürlerimizle” yazan bir plaket takdim etmişti. Bu, Türkiye Yayıncılar Birliği’nden aldığımız ikinci plaketi; daha önce 2003 yılında da “Yayıncılık Emek Ödülü”ne değer bulmuşlardı Dünya Kitap’ı…

İki yılda bir düzenlenen ve ilgilenen herkese açık olan Türkiye Yayıncılık Kurultaylarının amacı, yayıncılık sektörü paydaşlarını geniş bir katılımla bir araya getirerek, yayıncılığın gündemini oluşturan konular, sektörün eğilimleri, sorun ve ihtiyaçları çevresinde üretken bir diyaloğa zemin oluşturmaktı.

Kurultay’da “Dijital Yayıncılık: Yeni iş modelleri ve Telif Hakları”, “Eğitim Yayıncılığında Zenginleştirilmiş İçerik”, “Öğrenci Kitapla Nasıl Buluşur?”, “Anadilde Yayıncılık”, “Akademik Yayıncılıkta Yeni Gelişmeler: Fırsatlar, Dezavantajlar” ve “Kitap Eklerinin 25 Yılı” başlıklı benim de katıldığım oturumlarda konuşmacı olarak katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, akademisyenler, hukukçular, yayıncılar, eğitimciler, dijital yayıncılık uzmanları, sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve gazeteciler yayıncılığın bu önemli gündem maddeleri üzerine bilgi ve görüşlerini aktarmışlardı.
2018’deki 8. Kurultay, Yapı Kredi Kültür Sanat-Loca’da yapılmıştı. Kitapta sabit fiyat sistemini oluşturmanın ve korumanın önemi, Türkiye’de okuma kültürünün yeri, dijitalleşmenin yayıncılığa yansımaları, yayıncılıkta sansür-otosansür ve yayıncılık standartları gibi konuların ve sorunların tartışıldığı kurultay, yayıncıların ve yayıncılık sektöründe çalışanların yanı sıra kitapseverler tarafından da ilgi görmüştü.

Bu sene, Türkiye Yayıncılık Kurultayı'nın 9’uncusu, 7-8 Nisan tarihlerinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (M.S.G.S.Ü) Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda gerçekleştirilecekti. Ancak, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle ertelendi.

Türkiye Yayıncılar Birliği’ne uzun yıllar hizmet vermiş eski başkanlardan Çetin Tüzüner’in anısına adanan kurultay, 25-26 Haziran tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor. Kurultay, M.S.G.S.Ü. Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fahri Aral, TYB Başkanı Kenan Kocatürk, Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı Hugo Setzer ve Lübnanlı yazar Amin Maalouf’un açılış konuşmalarıyla başladı.

Etkinliğin ikinci günü, (bugün, 26 Haziran Cuma) saat 10.00’da Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkan Yardımcısı Bodour Al Qasimi ile Arjantinli yazar ve çevirmen Alberto Manguel’in konuşmalarıyla başlayacak. Açılış konuşmalarının ardından saat 10.30’da “Kitap Tedarik Zincirinde Yeni Dönem”; 13.30’da “Yazılı Kültürü Koruma Yasası İçin Yeni Bir Yol”; 14.50’de ise “Okuma Kültürümüz ve Geleceğe Bakış” başlıklı paneller düzenlenecek.

Türkiye Yayıncılık Kurultayı Online, Murathan Mungan’ın konuşmasıyla sona erecek.
Bu kurultay da Türkiye’den ve dünyadan uzman yayıncıları ve yayıncılık paydaşlarını internet üzerinden bir araya getirerek yayıncılık sektörünün geleceğine ışık tutmayı hedefliyor. Kurultay programında yer alan oturumlar, sektörün geçirdiği bu olağanüstü dönemde ortak sorunları, ihtiyaçları ve eğilimleri üretken bir diyalog zemininde gündeme taşımayı amaçlıyor.

Yayıncılık dünyasına ve kitaplara ilgi duyan herkesin katılımına açık olan 9. Türkiye Yayıncılık Kurultayı Online’a katılmak için internet üzerinden form doldurarak kayıt yaptırılması yeterli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hamburg izlenimleri 22 Kasım 2024
Benim Yalvaç’ım(*) 01 Kasım 2024