5G, önce endüstri ve sağlıkta devreye girer gibi görünüyor

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

Geçen pazar günü saat 15.15, Türk Telekom Ümraniye Teknopark… Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ve Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ile birlikte VR (sanal gerçeklik) gözlüklerini taktık.

Tivibu’nun yayınından Fenerbahçe Beko-Türk Telekom basketbol karşılaşmasını 360 derece kamera açısıyla VR teknolojisiyle izlemeye başladık. Karşılaşmanın ilk 2-3 dakikasını izledikten sonra Ümit Önal’la sohbet ettik.

Önal’a sordum:
- Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, yani 3 rakip 5G ile ilgili farklı etkinlikler yapıyor. Operatörler olarak, “Biz hazırız” mesajları veriyorsunuz. 5G ne zaman devreye girer?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı adres gösterdi:
- Bakanlığın 5G stratejisini belirlemesini ve kararını vermesini bekliyoruz. Bu konuda biz dahil tüm operatörlerin yorumlarını alıyorlar.

Bu dönemde hazırlıklarını sürdürdüklerini belirtti:
- Fiber erişim ağımızı Türkiye’nin her yerine ulaştırmak için hızla çaba harcıyoruz.

5G’ye geçiş için kafalarında bir tarih olup olmadığını merak ettim:
- 2020, bir yandan kamu otoritesinin kararının beklendiği, diğer taraftan 5G ile ilgili farklı testlerin ortaya konulacağı bir yıl olacak. Zaten dünyada da benzer bir süreç işliyor.

ABD’nin kısmen, Çin ve Güney Kore’nin biraz bu konuda ileride göründüğünü vurguladı:
- Çok erken adım atanlarda ihale süreçleri uzuyor, iptaller oluyor. Diğer ülkelerin deneyimlerini gözleyerek, çıktılarını görerek ilerlemek aslında bize avantaj sağlıyor.

Bu noktada sözü Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç’a bıraktı. Kıraç, şu noktaya dikkat çekti:
- En önemli konu, uç cihaz henüz 5G’ye henüz tam hazır değil. Türkiye’de elindeki telefon 5G’ye uyumlu olanların sayısı 100 binde bir bile değil. Örneğin iPhone herhalde 12’yi 5G’ye uyumlu çıkaracak.

Hükümetin cari açıkla ilgili tutumunu anımsattım:
- 5G’ye uyumlu telefonlar yeni cari açık kapısı olacaksa hükümet bu teknoloji için hızlı adım atmak ister mi?

Ümit Önal yanıta şöyle girdi:
- 5G teknolojisine sahip cep telefonları mevcutların yüzde 30-40 daha pahalı. Zaten cep telefonları konusunda tüketimi frenleyen önlemler var. Yani, cari açık konusunda haklısınız.

Ardından 5G teknolojinin asıl çok olumlu etkileyeceği alana vurgu yaptı:
- 5G’yi konuşurken hep bireysel müşteri açısından bakılıyor. Aslında 5G’yi daha çok isteyen endüstri tarafı. Öğrenen, birbiriyle konuşan makinalar 5G ile hızlanacak. Sanayi üretimi bundan olumlu etkilenecek. Endüstri, 5G’yi ilk kullanan alan olacak gibi görünüyor.

Bu yanıttan 5G için öncelikli alanlar belirleneceği izlenimi edindik, Önal sürdürdü:
- Şebekeler dilimlenecek. Sağlık, sanayi üretimi, afet yönetimi ve akıllı şehir uygulamaları 5G’nin öncelikli kullanılacağı alanlar olabilecek.

Basketbol, futbol maçını anlık, sahadaymış hissiyle seyretmek açısından düşünülürse, 5G’ye geçiş için hızlı davranmaya gerek var mı?

Sanayide üretim daha verimli ve hızlı hale gelecekse, doktorların ameliyatlara uzaktan erişimi daha hızlı ve kaliteli olacaksa, deprem anında işler hızlanacaksa, 5G’ye geçişi hızlandırmak gerekmez mi?

Üç katı daha fazla baz istasyonu gerekiyor

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, telekom sektörü ve kamudaki ilgili otoritelerin dünyada 5G için iş planı arayışında olduğunu belirtti:
- Maalesef henüz hazır bir plan yok.

Baz istasyonlarına değindi:
- 5G’ye uygun baz istasyonu fiyatları 4.5G’ye göre 2.5-3 kat yüksek. Ayrıca, bir alana 4.5G için konulan baz istasyonundan 3 kat fazlasını 5G için koymak gerekiyor.

Avrupa’da 30 ülkede 5G denemelerinin yapıldığını kaydetti:
- En fazla denemenin yapıldığı alanın medya ve eğlence sektörü olduğu görülüyor.
Ümit Önal araya girdi:
- Çünkü orada gelir var.

Fiberiniz yoksa o trafik taşınamaz

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, fiber altyapı ile ilgili şirketin şu iddiasını anımsattı:
- Biz bugün İstanbul’da isteyene bir haftada fiber altyapıyı götürebiliyoruz. Yani, fiber altyapımız o kadar yaygınlaştı.

Ardından ekledi:
- Aslında 5G, bir anlamda fiber demek. Fiber altyapınız yoksa o trafiği taşıyamazsınız.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal araya girdi:
- Ülkemizin en ücra köşelerine kadar uzanan fiber altyapımızı son 10 yılda 10 kattan fazla artırıp 305 bin kilometre kablo ile 7.5 milyon kilometre fiber ağ uzunluğuna çıkardık. Mobil istasyonlarımızın yarısına yakınını fiber altyapımıza bağladık.

2020’yle ilgili şu mesajı verdi:
- 2020, Türk Telekom için müşteri deneyimi açısından çok daha fazla şeyin gündeme geleceğe bir yıl olacak.

Önal, Türk Telekom’un yatırım seyrine işaret etti:
- Dünyada telekom operatörlerinin yatırımlarının gelirlerine oranı genelde yüzde 18-19 düzeyinde seyrediyor. Bizde bu oran yüzde 21’in altına hiç düşmedi. 2020’de daha da yükselecek gibi görünüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar