500 personel evinde online yabancı dil ve müze eğitimi görüyor
BANDROL dahil güvenlik- takip sistemleriyle bilinen İsviçreli SICPA’nın Türkiye CEO’su Aykut Ferah, ülkemizde ilk COVID-19 vakasının anons edildiği, adım adım önlem açıklandığı günlerde müzeleri düşündü:
-Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı “Müzelerin Bilet Satış ve Bilet Ürünleri Geliştirme Hizmetlerinin Temini” ihalesini 2019 yılı mart ayında kazanmıştık. Ülkemizin gözbebeği 69 müze için bilet üretimi ve bilet satış operasyonlarını yürütüyoruz.
Müzeleri 2019 yılında 25 milyon kişinin gezdiğini irdeledi:
-Ziyaretçilerin yüzde 80’i, yani 20 milyonu yabancı turistti. Yabancı ziyaretçi sayısı, müzelerin ülkemiz turizminde daha etkin kullanılabileceğini gösteriyor.
Türk Hava Yolları’nın (THY) adım adım dış seferlerini durdurması, otel ve restoranların kapanmasıyla birlikte müzeleri de kapatmak zorunda kaldıklarına odaklandı:
- 69 müze ve bağlantılı kuruluşlarımızda 500 personel çalışıyor. Personelin evde kaldığı dönemi değerlendirmekte yarar var.
Plan hazırlandı, nisan ayının ilk günlerinde 500 personel evlerinde ders başı yaptı:
-İngilizce, Almanca, Rusça eğitimi var. Personel bu dillerden birini tercih edebiliyor. Derslere, müzecilik, müşteri ilişkileri, satış ve kişisel gelişim de eklendi.
Aykut Ferah, COVID-19 sürecini konuşurken SICPA’nın Türkiye’deki bandrol işini anımsattı:
- Bandrol üretimi sürüyor. COVID-19’a karşı gerekli önlemler alınarak çalışılıyor.
Müze konusuna döndü:
- COVID-19 süreci, uzun soluklu mücadele. Kimseyi işten çıkarmadık. Ücretsiz izin gibi uygulamaları gündeme almadık. Müze çalışanlarımız online eğitimle kendilerini geliştirip işbaşı yaptıklarında bunu hizmetlerine yansıtacak.
Bu noktada Pamukkale ve Efes’te başlattıkları yatırıma işaret etti:
- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da destekleri ile Efes ve Pamukkale Ören Yerleri ışıklandırma çalışmalarımız sürüyor. 30 milyon liralık yatırımla “gece müzeciliği” bu iki önemli merkezde başlayacak.
Ardından ekledi:
- SICPA, ülkemizin kültürel varlıklarına ve turizminin geleceğine inanıyor. COVID-19 süreci sonrası müzelerimiz yine turizm açısından önemli çekim merkezi olacak.
COVID-19 sürecinden adım adım normale dönüşte, kültürel ören yerleri ve müze ziyaretinde bir süre yerli turist öne çıkacak gibi görünüyor.
SICPA, normale dönüş dönemi için yerli turiste, “Haydi müzeye” demeye hazırlanıyor…
5 milyar liralık yatırım hedefi neleri kapsıyor?
SICPA Türkiye CEO’su Aykut Ferah, nisan ayı başında şu açıklamayı yaptı:
- SICPA, Türkiye’nin aydınlık geleceğine inanıyor. Ürün izleme ve takip sistemleri alanında Türkiye’de 5 milyar liralık yatırım kapasiteli milli ve yerli projeler için Ar- Ge merkezi oluşturma çalışmalarını hızlandırdık.
Pakette neler olduğunu merak ettim, ipucu verdi:
- Yapay zeka, blok zincir ve siber güvenlik gibi konularda çalışmalar yapılacak. Ayrıca banknot mürekkebi üretimi söz konusu olabilir. Şu anda İsviçre, ABD ve Pakistan’da üretim var. Türkiye’yi de bölgeye dönük üretim için düşünürüz.
Ardından ekledi:
- Amacımız ülkemize teknoloji transferi sağlamak.
Bu müzelerde bileti SICPA kesiyor
ADIYAMAN: Nemrut Dağı Ören Yeri.
AKSARAY: Ihlara Vadisi Ören Yeri.
ANKARA: Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi.
ANTALYA: Aspendos Ören Yeri, Antalya Müzesi, Phaselis Ören Yeri, Aziz (St.) Nikolas Anıt Müzesi, Myra Ören Yeri, Side Tiyatrosu, Alanya Kalesi, Olympos Ören Yeri, Patara Ören Yeri, Side Müzesi.
AYDIN: Afrodisias Ören Yeri, Didim Ören Yeri, Milet Müzesi, Milet Ören Yeri.
ÇANAKKALE: Troya Müzesi, Troya Ören Yeri, Asos Ören Yeri, Kilitbahir Kale Müzesi, Namazgah Tabyası, Hamidiye Tabyası, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Sebdülbahir Kalesi, Bigali Kalesi.
KONYA: Mevlana Müzesi
DENİZLİ: Hierapolis (Pamukkale) Ören Yeri, Laodikeia Ören Yeri, Hierapolis (Pamukkale) Arkeoloji Müzesi.
GAZİANTEP: Zeugma Mozaik Müzesi.
HATAY: Hatay Müzesi, St. Pierre Anıt Müzesi, Hatay Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Necmi Asfuroğlu Mozaik Müzesi.
İSTANBUL: Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Kariye Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi Harem Bölümü, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Aya İrini Anıt Müzesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Hisarlar Müzesi (Rumeli Hisarı), Galata Mevlevihanesi Müzesi, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi.
İZMİR: Efes Ören Yeri, Bergama Akropol Ören Yeri, Bergama Asklepion Ören Yeri, Efes Yamaç Evler, Efes Müzesi, St. Jean Ören Yeri, Çeşme Müzesi, Agora Ören Yeri.
KARS: Ani Ören Yeri. MERSİN: Cennet Cehennem Ören Yeri, Astım Mağarası.
MUĞLA: Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Sedir Adası Ören Yeri, Marmaris Müzesi.
NEVŞEHİR: Göreme Açık Hava Müzesi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karanlık Kilise (Göreme), Özkonak Yeraltı Şehri, Zelve Ören Yeri, Paşabağlar Ören Yeri.
SİNOP: Sinop Tarihi Cezaevi.
ŞANLIURFA: Göbeklitepe Ören Yeri, Şanlıurfa Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi.
TRABZON: Sümela Manastırı Ören Yeri/Altındere Vadisi Milli Parkı.
VAN: Akdamar Anıt Müzesi.