50 milyon dolar yatırıyor, ‘PET ve Fire’yi iplik yapacak

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

ZORLU Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, COVID-19 sürecinde maske, koruyucu tulum ve antibakteriyel-antiviral ürünler öne çıkınca grubun durumunu gözden geçirdi:

- Biz uzun yıllardan beri akıllı tekstile yatırım yapıyoruz. Antibakteriyel-antiviral ürünlerimiz zaten vardı.

Hava geçirgenliği, ısı duyarlılığı olan kumaşlarını düşündü:

- Bu kumaşları ev tekstilinde kullanıyorduk. Şimdi sağlık sektöründe kullanmak çok daha efektif oldu.

Aralık 2019’da Bursa’da Korteks tesislerinde buluştuğumuz Necat Altın ve Korteks Genel Müdürü Barış Mert’le bu kez görüntülü platformda görüştük.

Altın, söze şöyle girdi:

- “Akıllı Hayat 2030” vizyonumuz doğrultusunda uzun süredir dönüşüm içindeyiz. Bugün yaşadıklarımızı öngöremezdik ama akıllı tekstil know how’ımızı sağlık sektörüne taşıyıp bütün odağımızı buraya kaydırdık.

Akıllı tekstil ürünlerinden örnekler verdi:

-Isıya ve neme duyarlı, hava geçirgenliği yüksek aynı zamanda antibakteriyel-antiviral özelliklere sahip iplik ve kumaşlarımızla güvenlik, savunma sanayi, sağlık, otomotiv, ev tekstili ürünleri sunuyoruz.

COVID-19’la birlikte yol haritalarını revize ettiklerini bildirdi:

- Bu dönemde hastane ve sağlık tekstiline odaklandık. Tabi ki ilk dönemlerde çok hızlı ve acil çözümlere yöneldik. Zaten hastanelere antibakteriyel çarşaf ve nevresim veriyorduk.

Sonra yatırıma değindi:

- Bu dönemde yatırımlarımızı durdurmama kararı verdik. Korteks’te 50 milyon dolarlık yatırıma başladık.

Sözü bu noktada Korteks Genel Müdürü Barış Mert’e bıraktı. Mert, döngüsel ekonomi tabanlı inovasyon çalışmalarına işaret etti:

- Bio kaynaklı ürünler ile ilgili yaptığımız pazar araştırmaları neticesinde şeker kamışı, mısır nişastası gibi kaynaklardan PLA iplik üretimine başladık.

“Korteks Polimer Geri Dönüşüm Tesisi”ni anlattı:

-Avrupa’da ilk olan tesisi yıl sonuna kadar devreye alacağız. Tesiste PET şişe atıklarından ve üretim firesi ipliklerden polyesterin ana hammaddesi RPET chips üretip, flament polyester iplik haline getirerek geri dönüştürülebilir ürün elde edeceğiz.

PET şişe atıklarını ekonomiye kazandıracaklarının altını çizdi:

- Bu formül, daha az enerjiyle üretime olanak sağlayacak.

“Geri dönüşüm” ipliğinin nerelerde kullanılacağını sorduk, Necat Altın yanıtladı:

- Polyesterin kullanıldığı bütün ürünlerde kullanılabilir. Öncelikli hedef katma değeri yüksek otomotiv gibi teknik tekstil ürünlerinde kullanmak. Sektörünün bu konuda ciddi iştahı var.

Zorluteks’in ek yatırımına da işaret etti:

- Zorluteks’te de endüstri 4.0’a dönük 15 milyon Euro’luk yatırım kararı aldık.

COVID-19’un sıkıntılı sürecine rağmen yatırım iştahının sürmesi, bunun önemli bölümünün “geri dönüşüm”e ayrılması önemli değil mi?

Marks & Spencer’a 5 milyon antiviral kumaş maske sattı

ZORLU Holding Tekstil Grup Başkanı Necat Altın, “Dry Touch” adını verdikleri terletmeyen ve nefes aldıran teknik tekstil kategorisindeki kumaşı örnek gösterdi:

-Bu kumaştan antiviral-antibakteriyel maske üretmeye başladık. Aylık 3 milyon adet üretime ulaştık.

Antiviral-antibakteriyel kumaş maskede ihracata da başladıklarını bildirdi:

- İngiltere merkezli Marks&Spencer'a 5 milyon maske ihraç ettik. ABD'den önemli bir alıcıya 500 bin adet deneme ürünü gönderdik. İhracatımızın yüzde 10'unu maske oluşturuyor.

Zorluteks fabrikasının ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi ve TSE Güvenli Üretim Belgesi aldığını vurguladı:

-Antiviral-Antibakteriyel kumaştan maske, sürdürülebilirlik açısından önemli. Ürettiğimiz maske 30 kez yıkanıp kullanılabiliyor. Kullan-at maskeler çevre açısından sıkıntı yaratıyor.

Avrupa’ya antibakteriyel kumaş da ihraç ettiklerini kaydetti:

-Antiviral nevresim ve perde üretme kapasitesine de sahibiz. İngiltere'ye havayı temizleyen perde ihracatına başladık.

Erciyes Üniversitesi ile antibakteriyel apre için çalışıyor

ZORLU Tekstil Grup Başkanı Necat Altın, Erciyes Üniversitesi ile birlikte antibakteriyel-antiviral apre geliştirmek üzere işbirliği içinde olduklarını bildirdi:

- Erciyes Üniversitesinden bilim insanları nano gümüş etkenli bir dezenfektan üreterek salgın ve diğer zararlı mikroorganizmalarla mücadele için güçlü bir koruyucu geliştirdi.

Söz konusu koruyucunun Türkiye’de tek vegan belgeli olduğunun altını çizdi:

-Biz de Zorluteks olarak doğal kaynaklardan elde edilen bileşenlerden oluşan bu aprenin hem ev tekstili, hem de maske kumaşları üzerine uygulanma yöntemlerinin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapıyoruz.

Akıllı tekstilin cirosu 600 milyon dolara çıkacak

ZORLU Tekstil Grup Başkanı Necat Altın, grubun cirosunun yüzde 20’sini akıllı ve sürdürülebilir tekstil ürünlerinden oluştuğunu belirtti:

-Akıllı ve sürdürülebilir tekstilin ciromuzdaki payını yüzde 50'ye yükseltmeyi hedefliyoruz.

Bunun üzerine grup cirosunu sorduk, yanıtladı:

-Bu yılı 600 milyon dolar ciroyla tamamlayacağımızı öngörüyoruz. 2025'te ciromuzu iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.

Bu hesaba göre Zorlu Tekstil Grubu’nun akıllı ve sürdürülebilir tekstil cirosunun 2025’te 600 milyon dolara çıkması söz konusu olacak...

Yılı %15 büyümeyle kapatacak

ZORLU Tekstil Grup Başkanı Necat Altın, COVID-19 sürecinde iç pazar ve ihracatta yüzde 50 daralma yaşadıklarını belirtti:

- Haziran ayı ile birlikte çok hızlı toparlanma dönemine girdik. İhracat ve iç pazar ciromuzda ağustos ayında geçen yılı yakaladık. Bu yılı geçen yılın yüzde 10-15 üzerinde kapatmayı hedefliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar