5 dakikada 1 hafta
Bu hafta Merkez Bankası yılın son faiz kararını verirken, içeride iki önemli veri açıklanacak: Ödemeler dengesi ve sanayi üretimi. İkisi de Ekim ayına ait. Yani 3. Çeyreğin ilk ayına nasıl bir başlangıç yaptığımızı göreceğiz.
Ödemeler dengesi istatistikleri denince doğal olarak çoğumuzun aklına cari denge verisi gelir. Aslında ödemeler dengesi mal ve hizmet dış ticaretini, doğrudan yabancı yatırımları, yabancı portföy yatırımları ve birkaç önemli göstergeyi daha kapsayan daha geniş bir veri kaynağıdır. Ama biz burada şimdilik cari dengeye bakalım.
Ekonomimiz kur şokunu 2018’in Temmuz ayında yaşamış ve bazı göstergeler izleyen aylarda bozulmuştu. Ama bazılarında trend değişimi Temmuz’dan daha önce ortaya çıkmıştı. Örneğin ithalat Mayıs 2018’de yavaşlamaya, cari açık Haziran 2018’den itibaren kapanmaya başladı.
Cari denge aylık bazda Haziran 2018’den sonraki 16 ay boyunca iyileşti. İyileşmeyi yıllıklandırılmış cari denge verisinde de gördük. Ama artık bu trendin sonuna yaklaştık.
Hatırlarsanız, Ekim ve Kasım aylarında ihracatımızda düşüş, ithalatımızda artış yaşanmıştı. Önümüzdeki aylarda ihracat tarafında zayıf seyrin devam ettiğini, ithalatta ise ılımlı bir yükseliş göreceğiz. Bu nedenle 2018 yazından beri iyileşen cari denge, önümüzdeki aylarda tekrar açık vermeye başlayacak.
Cuma sabahı gelecek olan sanayi üretimi endeksi verisi, büyümenin nasıl bir seyir izleyeceğini göstermesi açısından önemli bir araç. Ağustos 2018’de gerilemeye başlayan endeks, geride bıraktığımız 14 ayın 11’inde gerileme gösterdi. En son açıklanan Eylül verisinde endekste artış yaşanmıştı.
Bu hafta öğreneceğimiz Ekim değerinin ne olacağı hakkında bugün kesin bir şey söylemek zor. Sanayi üretiminin öncü göstergesi olarak kabul edebileceğimiz PMI endeksi Ekim ayında az da olsa gerilemişti. Başka bir öncü gösterge olan elektrik tüketimi ise Ekim ayında yüzde 1 artmıştı. Yine bize sanayi üretimi konusunda ışık tutabilecek başka bir gösterge olan hammadde ithalatında Ekim ayında yüzde 6.3 artış yaşanmıştı. Elimizdeki 3 öncü göstergeden biri düşerken, ikisi yükselmiş. Ama üçünde de değişim hızı düşük. Bu nedenle sanayi üretiminin yönü için net bir tahmin yapmak zor olsa da ılımlı bir değişim göstereceğini söylemek mümkün. Ancak bu ay sonuç ne gelirse gelsin, Kasım ve sonrasındaki aylarda artış göreceğimiz konusunda ciddi emareler olduğunu söylemek gerekir.
Merkez Bankasının faiz konusunda ne karar vereceği son aylarda tahmin yapmanın zor olduğu bir alana dönüştü. Ama yine son zamanlardaki kararlar, bu hafta yeni bir indirime gidilmesini şaşırtıcı kilmaz.
Bu hafta ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz kararlarının yanı sıra, Perşembe günü yapılacak İngiltere seçimlerinin sonuçları piyasaları etkileyecek.
2019 içinde 3 kez faiz indirimi yapan FED’in bu haftaki toplantıda yeni bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Hatta 2020 içinde de indirimler beklenmiyor. Zaten FED Başkanı, ekonomik gidişatta
yeni bir değerlendirmeyi gerektirecek bir değişiklik ortaya çıkana dek faizlerde bir değişiklik yapılmayacağını söylemişti.
Önümüzdeki günler küresel ticaret konusunda da yeni gelişmelere gebe. ABD-Çin ticaret savaşında, uzun süredir konuşulan ilk faz anlaşma konusunda henüz bir netlik ortaya çıkmamışken kritik bir gün olan 15 Aralık yaklaşıyor. Bu tarih, ABD’nin bazı mallarda Çin’den yapılan ithalata karşı gümrük vergilerini artıracağını söylediği tarih.
Yurt içi
Pazartesi 10.30’da: TCMB beklenti anketi
Çarşamba 10’da: Ekim ayı ödemeler dengesi
Perşembe 14’te: TCMB faiz kararı
Cuma 10’da: Ekim ayı sanayi üretim endeksi
Yurt dışı
Pazartesi 10’da: Almanya Ekim ayı dış ticaret
Salı 13’te: Euro Bölgesi Aralık ayı ZEW araştırması
Çarşamba 22’de: FED faiz kararı
Perşembe 15.45’te: Avrupa Merkez Bankası faiz kararı