4 takla atan oto, 70 dakika sonraki yarışta 2’nci oldu
İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’in ofisine girdiğimde 7 Eylül 2020 günü sosyal medyada paylaştığı görüntüyü anımsattım, hemen telefonunun ekranına yansıttı:
- Dünya Rallikross Şampiyonası Şampiyonası RX2 Danimarka ayağının sıralama yarışında 4 takla atan Avitaş Motorsport üretimi SuperCar Lites yarış otomobilinden pilot çiziksiz çıktı. Kaza yapan otomobil 70 dakika sonraki sıralama yarışına yetiştirildi ve 2’nci oldu.
Ardından 6 Eylül 2020 günü sosyal medyada paylaştığı görüntü ve mesajı gösterdi:
- Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Intercity İstanbul Park pistinde IP hakları Avitas’a ait SuperCar Lites markamızla ABD, Avrupa ve Afrika’da 30’dan fazla ülkede Dünya Rally Cross şampiyonalarında yarışan otomobilimiz ile Formula pistini test etti.
Avitas Kompozit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan Şekib Avdagiç, kardeşi ve Avitas Motorsports Direktörü Halid Avdagiç’in Varank’a test sırasında co-pilotluk yaptığını kaydedip, bir başka görüntüye geçti:
-Sayın Varank, test sırasında spin attı. Soğukkanlı bir şekilde aracı toparlayıp, test turunu gayet güzel tamamladı.
Avitas’ın kaç ralli aracı ürettiğini merak ettim, paylaştı:
-Bizim asıl işimiz otomotiv yan sanayi. Kendi markamızla ralli aracı üretmek daha niş bir iş. Bugüne kadar ürettiğimiz araç sayısı 52’yi buldu.
Ralli aracında esas cironun yedek parçadan sağlandığını kaydetti:
-Araçları satıyoruz. Yedek parçayı da biz sağlıyoruz.
Şekib Avdagiç’le sohbet sırasında Ağustos 2015’te Muhammet Aksan’ın avukatlık ofisinin bahçesindeki buluşmayı anımsadım.
Halid Avdagiç, 5 yıl önceki sohbette üretim tempolarının haftada bir otomobile denk geldiğini belirtmişti. Şekib Avdagiç’in anımsatması üzerine o günlerde Avustralya’ya sattıkları ralli otomobilinden söz etmişti:
- Avustralya’ya ralli otomobilimizi 185 bin dolara sattık.
Aracın kilo başına ihracat değerini de hemen hesaplamıştı:
- Ürettiğimiz ralli aracını kilosu 160 dolara ihraç ediyoruz.
Şekib Avdagiç, otomobil sporlarının tanıtıma ciddi katkısı olduğunun altını çizdi:
- Otomobil sporları dünyada ciddi şekilde izleniyor. Hem ülke tanıtımına, hem de bizim gibi üreticilerin tanıtımına büyük katkısı oluyor.
Danimarka’daki rallide 4 takla atan aracın içinden pilotun çizik almadan çıkması, Avitas’ın bu alandaki üretim becerisini ortaya koyuyor, dünyaya da anlatıyor.
Otomotiv sektörünün kilo başına ihracat geliri 9-10 dolar düzeyindeyken, Avitas ralli otomobilini kilo başına 160 dolardan ihraç ediyor.
Formula 1’in dönüşü iyi oldu, Ak’ı kutluyorum
İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Park’ın işletmecisi Intercity’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak’ın Formula 1’le ilgili attığı adıma değindi:
- Vural Bey’i tebrik ediyorum. Formula 1 yarışı, 9 yıl aradan sonra tekrar İstanbul’a dönmüş olacak. 13-15 Kasım 2020’de gerçekleşecek yarıştan elde edilecek sonuç, İstanbul Park’a yeniden Formula 1 takvimine girme kapısını da açacak.
Biletlerin satışa çıktığını belirtti:
- Intercity’nin beklentisi İstanbul’daki yarışı izlemeye 20 bine yakın yabancı izleyicinin geleceği yönünde. Ben de aynı beklentiye katılıyorum.
Avdagiç’e bilgileri tazelemek adına İstanbul Park’ın sahibi olan FİYAŞ’taki ortaklık paylarını sordum, oranları yuvarlayarak sıraladı:
• TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği): Yüzde 40
• İTO: Yüzde 40
• İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 3 şirketi: Yüzde 5
• Valilik: Yüzde 5
İstanbul Park’ın Intercity’e kiralama koşullarını sordum, yanıtladı:
- 12 yıllık bir kiralama söz konusuydu. Intercity, ayda 1.5 milyon lira artı KDV düzeyinde kira ödüyor.
Türkiye dış ticarette pozitif ayrışıyor
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, COVID-19 sürecinin ihracatı belirgin bir şekilde etkilediğini vurguladı:
- Böyle bir konjonktürde ihracat seviyemizi koruyabilmek bile önemli başarıdır.
En fazla ihracat yapılan ülkelerin ithalatına işaret etti:
- Bu yılın haziran ayında 2019’un aynı ayına göre Almanya’nın ithalatı yüzde 9.9, Fransa’nın ithalatı yüzde 9.6, ABD’nin ithalatı yüzde 20.1, İngiltere’nin ithalatı yüzde 19.8, İtalya’nın ithalatı yüzde 15.7, İspanya’nın ithalatı yüzde 20, Hollanda’nın ithalatı yüzde 4.9 azalmış.
Söz konusu ülkelerin ithalatındaki gerilemenin ortalamasını hesapladı:
- Bu ülkelerin haziran ayındaki ortalama dış talepleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.3 azalmış.
Türkiye’nin ihracatını irdeledi:
- Türkiye, en yoğun çalıştığı ülkelerdeki talep azalmasına rağmen Haziran 2020’de toplam ihracatını yüzde 15.8 artırmayı başardı.
Şu hesabı yaptı:
- Yani, şöyle düşünelim: Haziran ayına kadar bu ülkeler 100 birim yerine 86 birim mal almışlar. Biz ise aynı dönemde 100 birim yerine 116 birim mal satmışız. Bu önemli bir başarı.
Temmuz ayına odaklandı:
- Verisi açıklanan ülkelere bakarsak, ithalat azalışları geçen yılın temmuz ayına göre bu yılın aynı ayında yüzde 12.7. Bizim temmuz ayında toplam ihracatımızdaki azalış ise yüzde 5.8. Yani, Türkiye dış ticaret performansında belirgin şekilde pozitif ayrışıyor.