390 milyar dolarlık işlemin 100 bin kişilik ‘ordusu’ unutulmasın
ÖĞRENCİLİK yıllarımdan ev arkadaşım, gümrük müşaviri Mustafa Soner Eroğlu aradı:
-Türkiye’nin dış ticaretinin işlemlerinde emeği olan “isimsiz kahramanlar” var. O arkadaşlarımızın “Kovid-19 önlemleri” kapsamında gözden kaçtığı anlaşılıyor.
Ardından hazırladığı bir bilgi notunu gönderdi. Önce sözünü ettiği kesimle ilgili verileri aktardı:
-İhraç veya ithal edilen tüm ürünlerin beyanları, kontrolleri 3 bin 400’ün üzerinde gümrük müşaviri, yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri, 9 bin 500’ü aşkın gümrük müşavir yardımcısı, 7 bini aşkın gümrük müşaviri stajyeri tarafından yürütülüyor.
Sektörde 80 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti:
-Ticaret Bakanlığı bünyesindeki gümrük idarelerinde görevli 20 bin personelle her gün 24 saat, ihracat, ithalat, transit işlemleri sınır kapılarında, havalimanlarında ve deniz limanlarında gerçekleşiyor.
Yılda 6.5 milyona yakın gümrük beyannamesi verildiğini vurguladı:
-390 milyar dolarlık ihraç ve ithal ürünlerinin beyanları, kontrolleri, analizleri ve uluslararası ticarette kullanılan çeşitli dolaşım belgeleri, kamu tarafı dahil 100 bin kişilik “isimsiz kahramanlar” tarafından mesai kavramı olmaksızın düzenleniyor ve gerçekleştiriliyor.
İşlemler sırasında fiziki kontrollerin söz konusu olduğunun altını çizdi:
-Özellikle ithal ürünler üzerinde fiziki muayene, kontroller ve numune alımları için birden çok taraf bir araya geliyor. Gerek eşya ile gerekse eşya üzerinden birbirleri ile temas zorunlu hale dönüşüyor.
Gümrük işlemlerinde temasın asgariye indirilmesi için önerilerini sıraladı:
-Gümrük bilgi sisteminin belge kontrolüne yönlendirdiği eşyanın üzerinde Gümrük İdaresi, diğer kamu görevlileri tarafından fiziki kontrol, numune alımı veya analiz işlemlerine bu dönemde ara verilsin.
-Gümrük İdaresi ve diğer kamu görevlileri fiziki kontrolleri resen yapsın, gümrükçe onaylanmış işlem üzerinden yapılan rejim beyanlarında fiziki kontrole yönlendirilen eşyaların yeniden kontrolü yapılmasın.
-Fiziki kontrole yönlendirilen eşyanın üzerinde Gümrük İdare Amiri’nin onayı olmadan Gümrük İdaresi veya diğer kamu idareleri tarafından fiziki kontrol, numune alımı veya analiz işlemi yapılmasın.
-İthalat sırasında aslı sunulması gereken “dolaşım belgeleri” veya “menşe ispat belgeleri”nin kopyaları ile işlemlerin gerçekleştirilebilmesi veya teminat verilmeksizin sonradan ibrazına ilişkin düzenleme yapılsın.
-Risk kriterleri gözden geçirilsin, yeşil hat ve mavi hat dışındaki beyannameler belge kontrolüne yönlendirilsin.
-İhracatın sekteye uğramaması ve idarenin iş yükünün azalması için özellikle OKSB sahibi firmalar, tebliğin 42/A maddesinden yararlanamayan firmaların dahilde işleme rejimi kapsamındaki ihracatları da “mavi hat”a yönlendirilsin.
-Gümrük Yönetmeliği’nin 196’ncı maddesinin 1’inci fıkrası kapsamında tahlili zorunlu olan 39.01-39.15 tarife pozisyonlarındaki dökme ürünler bu dönemde doğrudan tahlil yerine “risk analizi” kapsamında tahlile tabi tutulsun.
-Gümrük müşavir yardımcılarının tüm gümrüklü alanlarda temel insani ihtiyaçlarının karşılanması konusunda eksikler giderilsin. Maske, eldiven ve gözlük gibi koruyucu ekipmanlara Sağlık Bakanlığı’nın temin ettiği fiyatlarla erişimleri sağlansın.
Gümrük müşavir ve yardımcıları, şehirlerarası seyahat sınırlamasından muaf tutulsun.
Üretimin ve ihracatın aksamaması için 20 bini kamuda olmak üzere gümrük işlemlerinde rolü olan 100 bin kişinin durumunu “Kovid-19” açısından gözden geçirmekte yarar var…
Siparişi götüren kurye ‘ateş bilgi fişi’yle gidiyor
ÇİN’de 1300’ü aşkın Burger King restoranını işleten TFI TAB Gıda Yatırımları Yönetim Kurulu Üyesi ve TAB Gıda CEO’su Caner Dikici’ye, Türkiye’de korona sürecini nasıl yönettiklerini sordum.
Bu konuda “idmanlı” olduklarının altını çizip, anlattı:
-Yakın temas ihtimalini ortadan kaldırdık. “Tıkla Gelsin”, “Yemeksepeti”, mobil ve online sipariş platformları, “gel-al” uygulamasıyla hizmet veriyoruz.
Çin’deki gibi “Tıkla Gelsin” üzerinden “Siparişimi Kapıya As”, “Temassız Teslimat”, “Güvenli Paket” uygulamalarını devreye aldıklarını belirtti:
-Ürünler restorandan tamamen kapalı çıkıyor. Çalışanlarımızın ve siparişleri teslim eden kuryelerimizin ateşini düzenli olarak ve sipariş yola çıkmadan ölçüyoruz. Bilgi kartlarımız aracılığıyla müşteriyle paylaşıyoruz.
Grubun verilerini de paylaştı:
-4 kıta/8 ülkede çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Ata Holding çatısı altındayız.
Dünya çapında 2 bin 500 restoran ve üretim tesislerimizde 55 bini aşkın kişi çalışıyor. Bünyemizde 4 global, 2 ulusal gıda markası var.
Güvenli paket, siparişi hazırlayan ve teslim eden görevlinin “anlık ateş bilgi fişi”nin müşteriye gösterilmesi, bu dönemde büyük önem taşıyor…