31. Kristal Elma “Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini” de ödüllendirdi
Reklamcılar Derneği tarafından 31. kez düzenlenen Kristal Elma Türkiye Reklam Ödülleri Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. 21 Aralık’ta, Hasköy Yün İplik Fabrikası’nda gerçekleşen organizasyonda 8 Büyük, 166 Kristal, 151 Gümüş, 138 Bronz ve 5 Özel olmak üzere toplam 468 ödül verildi.
Bu yıl ilk kez açılan “Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kategorisinde Kristal Elma’yı “Gmag Özel Günler İletişimi” projesiyle Havas aldı. Seçici Kurul Özel Ödülü ise “Kırmızı Kurdeleler” projesiyle Mullenlowe Istanbul’a gitti.
Toplam 486 ödül
“Sıradanlığa karşı, tekdüzeliğe karşı… Yaratıcılık tek, biz hepimiz” çağrısıyla düzenlenen 31. Kristal Elma’ya bini aşkın davetli katıldı. Reklamcılar Derneği Başkanı Volkan İkiler’in, sektöre emeği geçen herkese teşekkür ederek açtığı geceden, reklam sektörü 2020 için moral toplayarak ayrıldı.
Kristal Elma’da 8 Büyük, 166 Kristal, 151 Gümüş, 138 Bronz ve 5 Özel olmak üzere toplam 468 ödül dağıtıldı.
SAP Türkiye’nin yakın coğrafyadaki teknoloji ve inovasyon üssü
Kurumsal uygulama ve yazılım pazarında dünya lideri olan SAP 99 bine yakın çalışanıyla dev bir küresel organizasyon. Şirketin 65. ülke ofisi olarak 2001 yılında kurulan SAP Türkiye, IDC araştırmasına göre, ülkemizin kurumsal uygulama yazılımları pazarında yüzde 44,5 pazar payı ile lider konumda yer alıyor.
SAP Türkiye, 1300’den fazla kurum ve kuruluşun dijitalleşme yolculuğunda rol alıyor. 250 çalışanı ve 60’ın üzerinde iş ortağıyla birlikte yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağlıyor.
SAP Türkiye, Teknopark İstanbul’da yer alan (SAP Development Center Türkiye) Geliştirme Merkezi ile de dikkat çekiyor. SAP Geliştirme Merkezi’nde Türk mühendisleri tarafından geliştirilen çözümler SAP’nin global ürün portföyüne ekleniyor ve tüm dünyaya Türkiye’den ihraç ediliyor. Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğim merkezde, çalışmaları yerinde görme imkanı buldum. SAP Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Ekin Erim; SAP Güney Avrupa ve Kuzey Afrika Pazarlama Direktörü Özlem Kestioğlu; SAP Geliştirme Merkezi Yazılım Geliştirme Grup Yöneticisi İbrahim Halatçı ve SAP Türkiye Çözüm Yöneticisi Melih Çamlıoğlu’ndan çalışmalar hakkında bilgi aldım.
Türkiye ilk yirmide yer alıyor
Teknopark İstanbul’da bulunan SAP Geliştirme Merkezi, SAP’nin 27 bini aşkın yazılım geliştiricinin yer aldığı Ar-Ge ağının bir parçası.
SAP’nin 180’den fazla ülkede faaliyeti mevcut, ancak sadece 20 ülkede geliştirme merkezi bulunuyor. Bu merkezlerden biri de Türkiye’de.
2013 yılında açılan SAP Geliştirme Merkezi, küresel SAP sisteminin Ürün ve İnovasyon üst biriminin altında konumlanıyor. Türkiye’yi yakın coğrafyada teknoloji ve inovasyon üssü olarak gören SAP, merkeze büyük önem veriyor.
SAP Geliştirme Merkezi, özellikle “büyük veri” alanında Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Türkiye’deki mühendisler tarafından geliştirilen inovatif ürünler tüm dünyaya gönderilebiliyor.
SAP Deneyim Merkezi (SAP Experience Zone)
SAP Geliştirme Merkezi içerisinde açılan SAP Deneyim Merkezi’nde, 8 “Demo ve Canlı Senaryo”, bir adet “İş Ortakları Deneyim Alanı” ve bir “Design Thinking” (tasarım odaklı düşünme) odası bulunuyor.
Bu alanda yer alan canlı senaryolar ve demolar aracılığıyla ziyaretçilerin “Model bir İşletme” üzerinden ileri teknolojileri kendi iş süreçlerine nasıl uyarlayabileceklerini somut olarak görmeleri sağlanıyor.
Hangi teknolojiler yer alıyor?
SAP Deneyim Merkezi’nde; Blockchain for Supply Chain (Tedarik Zinciri için Blokzincir), Cozmo the Robot (Depo Yönetimi Robotu), Future of Work - HR Digital Experience (Geleceğin İş Gücü – İK Dijital Deneyimi), Charly Chatbot (Charly Rehber Sohbet), Intelligent Enterprise (Akıllı İşletmeler), Intelligent Entertainment Park (Akıllı Eğlence Parkı), Smart Kicker (Futbolun Analitiği), Enterprise with İOS (İOS ile İşletmeler) ve SAP Partner Zone (SAP İş Ortakları Deneyim Alanı) yer alıyor.
Öncü bir adım: yeni yılda anne-baba olanlara 4 ay ücretli izin
Vodafone Grubu, 4 yıl önce tüm dünyada kadın çalışanlara yönelik sunduğu 16 haftalık doğum izni uygulamasını her iki eşi de kapsayacak şekilde genişletti. Vodafone’nin yeni küresel politikasıyla, eşi doğum yapan veya evlat edinerek ebeveyn olan tüm çalışanlar, 16 hafta tam ücretli ebeveyn iznine sahip olacak. Çalışanlar ayrıca, işe döndükleri tarihten sonraki ilk 6 ayda haftada 4 gün çalışıp tam ücretini alabilecek.
Türkiye öncü ülke
Nisan 2020 itibarıyla devreye alınacak yeni ebeveyn izni uygulaması, Mart 2021 sonu itibarıyla da Afrika, Orta Doğu, Avrupa ve ABD’yi kapsayan 24 Vodafone ülkesinde devreye girecek. Yeni uygulama, ilk kez Vodafone Türkiye tarafından hayata geçirilecek. Vodafone Türkiye, ebeveyn izni uygulamasını 1 Ocak 2020 itibarıyla başlatacak.
Proje için uzun süredir çalışan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram ebeveyn izni uygulaması hakkında şunları söylüyor: “Ebeveyn olan her çalışanımıza, alacağı iznin mali durumu ya da kariyeri üzerindeki etkisini düşünmeden çocuğuyla daha çok vakit geçirme imkânı sağlayacağız. Bu uygulama, özellikle her iki eşe de eşit destek sunulması yönünde yasal bir yükümlülüğün olmadığı ya da çok kısıtlı olduğu ülkelerde binlerce Vodafone çalışanının hayatında önemli bir değişiklik yaratacak. Çalışan bağlılığını ve verimliliğini artıran bu tür uygulamaların dünyada ve Türkiye’de daha da yaygınlaşacağına inanıyoruz.”