15'inci yılda 150 ülkeden temsilci Boğaziçi’nde buluşacak

KERİM ÜLKER
KERİM ÜLKER Perde Arkası

Marka şehirleri yaratma konusunda en fazla görev düzenlenen etkinlikler ve konferanslara düşüyor. Dünyanın hemen hemen her önemli şehri hatta kasabası uluslararası düzeye çıkardıkları zirve ve toplantılarla birlikte anılıyor. İsviçre’nin Davos kasabasıyla başlayan bu yolculuk şimdilerde İskandinav ülkelerinin başkentleri Helsinki, Stockholm ve Oslo’da düzenlenen Nordic Business Forum, New York’taki World Business Forum gibi organizasyonlar benzeri merkezlere yayılmış durumda. Bu yıl özellikle ABD ve AB ülkelerinde hızlı seyreden pandemi nedeniyle çoğu iptal edilen forumlar arasında Nordic Business Forum, yakın zamanda Barack Obama, Arnold Schwarzanegger, Ben Bernanke, Steve Wozniak gibi iş, sanat ve siyaset dünyasının ünlü isimleri katılıyordu. Ancak bu yıl etkinlikler iptal edildi. Yine iptal edilen bu etkinlikler arasında ABD’deki Executive Leadership Development, World Business Forum ilk akla gelenler. Dünyaca ünlü isimleri buluşturan bu etkinlikleri yönetenler, 2021 için takvim ayarlamaya çalışırken, Türkiye’de durum ise aslında tam tersi.

Bu alanda Türkiye’nin bilinen en köklü etkinliği olan Boğaziçi Zirvesi’ni düzenleyen Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, bu yıl aralık ayında etkinliği yapmak istediklerini ifade ediyor.

"Devletten maddi destek almadan başardık"

Özgencil, “Bu yıl Boğaziçi Zirvesi’nin 11’inci toplantısını planlıyoruz. 2018’de 80, 2019’da 90 ülkeden binlerce siyaset, iş ve bilim insanını Boğaziçi’nde buluşturduk, hedeflerimizi, projelerimizi masaya yatırdık. Anlaşmalar ortaya çıkardık, imzalanmasını sağladık. Bu yıl da bunu yapma hedefindeyiz. Hedefimiz 15’inci yılımız olan 2025’te 150 ülkeden temsilci ağırlamak" diyor. .

2.7 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı

Özgencil’in verdiği bilgilere göre geçen yıl Almanya, İspanya, Nepal gibi ülkelerin eski cumhurbaşkanları ve başbakanları bu katılımcılar arasında yer aldı. Etkinliklerin yarattığı iş imkanı da oldukça yüksek. “Dünyanın en büyük enerji şirketleri Saudi Aramco, Qatargas gibi devler Türk şirketleri ile imzalar attılar. Oluşturduğumuz iş görüşmeleri sonunda 2.7 milyar dolarlık bir anlaşma ve görüşme ortamı yarattık” diyor. Bu yıl Boğaziçi Zirvesi’nin Aralık ayının ilk haftası düzenlemeyi hedeflediklerini dile getiren Özgencil, “Şu anda görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer uluslararası alanda bir pandemi reaksiyonu olmazsa Türkiye yine bu zirveye güçlü bir şekilde ev sahipliği yapacak. Birçok ülkeden davet için teyit aldık” diye konuşuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar