101 yıllık Danimarkalı Teknaroma’yı satın aldı

KERİM ÜLKER
KERİM ÜLKER Perde Arkası

Avrupa’nın en önemli gıda bileşenleri şirketlerinden biri Danimarkalı Palsgaard... Türkiye’de uzun zamandır ürünleri satılan Palsgaard, Güney Avrupa’da büyüme hedefi doğrultusunda bölgede kendi yapılandırmasını kurma kararı aldı.

Palsgaard, bu hedef ile birlikte geçtiğimiz günlerde Türk iş ortağı Teknaroma’nın yüzde 90’lık hissesini bünyesine katmak için el sıkıştı. Geri kalan yüzde 10’luk hisse ise şirketin kurucuları tarafından kontrol edilecek. Teknaroma, bu satın alma ile birlikte artık Palsgaard şemsiyesi altında dağıtım hizmetlerine devam edecek. Palsgaard’ın İcra Kurulu Başkanı Jakob Thoise, Teknaroma’nın Türkiye’deki mevcut tesislerinin unlu mamuller ve süt ürünleri dahil, diğer kategorilerin yanı sıra çikolatayı da kapsayacağını belirtti.

Teknaroma’nın satın alımının sonuçlanmasından memnun olduklarını, İstanbul ofisindeki tecrübeli personelin tümünün hizmetlerinden yararlanacaklarını dile getiren Thoisen, Teknaroma’nın 20 yıldan fazla bir süre Türkiye pazarında Palsgaard’ı bölgede önemli bir oyuncu yapmak adına bu operasyonu gerçekleştirdiklerini ifade etti.

1919’da kuruldu

Palsgaard'ın kökleri, 1908'de girişimci Einar Viggo Schou'nun Danimarka’ya gelmesiyle başlıyor. “Yaşamak için güzel bir yer” bulmak adına İngiltere’den yola çıkan Einar Viggo Schou'nun Danimarka'ya gelmesiyle Palsgaard adlı bölgede fabrika kurmak için adım atıyor. 1919’da gıda üretimi için kurulan Palsgaard Hollanda, Meksika, Brezilya ve Malezya'da üretim gerçekleştiriyor. İran’dan ABD’ye, Gana’dan Çin’e uzanan çok geniş bir bölgede ofisleri bulunan Palsgaard'ın 600’e yakın çalışanı var.

Ünlü şirketlerle çalışıyor

2018’de yaklaşık 200 milyon euro ciro yapan Danimarkalı Palsgaard’ın satın aldığı Teknaroma ise 1986 yılında kuruldu. Dünyaca ünlü katkı maddeleri şirketleri CP Kelco, Overseal/Naturex, Griffith ve IFF gibi şirketlerin dağıtımını da yapan Teknaroma, doğal renklendirici, emülgatör ve stabilizör, doğal ekstrakt, et kaplama ve bağlayıcı karışımlar gibi alanlarda çalışıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar