100 milyon liralık merkez 1000 kadını eğitecek, Bayburt dünyaya marka çıkaracak

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

2014 yılı Haziran ayı idi. Dönemin Socar Grubu CEO’su Bayburtlu Kenan Yavuz’un davetiyle kente gittiğimizde Prof. Hüsamettin Koçan’ın doğum yeri Bayraktar Köyü’ne komşu, babasının yolunu gözlediği tepede kurduğu Baksı Müzesi’ne de uğramıştık.

Prof. Hüsamettin Koçan, müzeyi köyle, Bayburt’la kucaklaştırmak için kadın ve çocuklara yöneldiklerini belirtmişti:

- Kadınlar atölyelerimizde kilim, kumaş dokuyor. Ayrıca Bayburt’ta kadın istihdamı evi oluşturma planımız var. 200 dolayında kadının istihdamını hedefliyoruz.

Prof. Hüsamettin Koçan ve eşi Oya Koçan’ın öncülüğünde kurulan Baksı Kültür Sanat Vakfı, 2005 yılından itibaren Bayburt’ta kültür ve zanaat çalışmaları yürütürken, 2010 yılında sanatseverlerin desteğiyle Baksı Müzesi’ni hayata geçirdi.

O günlerden itibaren kadınların istihdama kazandırılmasına yönelik projelere kafa yoruldu, adını arsa bağışçısından alan “Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi” kurulması için görüşbirliğine varıldı. Prof. Koçan, Baksı Müzesi’ne kaynak bulunmasına da emek veren Rana Erkan Tabanca’nın başkanlığında kadınlardan oluşan Girişim Kurulu'nun önünü açtı.

Baksı Kültür Sanat Vakfı Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi Girişim Kurulu Üyesi Müge Sevil, davet etti:

- Mimari projesini Tabanlıoğlu’nun kurucu ortağı Melkan Gürsel’in yaptığı “Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi”nin temeli atılacak.

Önceki sabah Ajet’in 07.10 Erzurum uçağına bindiğimizde Rana Erkan Tabanca, merkezle ilgili bilgi dosyasını uzattı. İlk dikkatimi çeken maliyet bölümü oldu:

Projenin 100 milyon liralık yatırımla 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.

Melkan Gürsel ve Rana Erkan Tabanca’ya sordum:

- Bu parayı nereden bulacaksınız?

Soruyu sorduğum anda bilgi dosyasında ilgili sayfayı gördüm:

· Ana sponsorlarımız: Hamdi Akın, Arzuhan Doğan Yalçındağ

· Proje sponsorlarımız: Tabanlıoğlu Mimarlık, Anel Elektrik, VitrA

· Hamilerimiz: Ahmet Eren, Prof. Ahmet Sağlamer, Berrak ve Nezih Barut, Bülent Eczacıbaşı, ENKA Vakfı Rana Erkan Tabanca, destek toplamaya başladıklarını vurguladı, Melkan Gürsel bana döndü:

- Hadi birlikte kafa yoralım, destek verecekler listesi oluşturalım.

Yol boyunca projeye destek verebilecek iş insanlarının isimlerini sıralarken Prof. Koçan’la 2014 yılında müzenin toplam maliyetiyle ilgili sohbetimizi anımsadım. Prof. Koçan soruma şu yanıtı vermişti:

- 10 milyon dolar diye hesap yaptı arkadaşlar. Ancak, ben öyle bir para harcamış değilim. Çünkü, müze desteklerle bu hale geldi.

Sunuculuğunu Girişim Kurulu Üyesi Jülide Ateş’in yaptığı temel atma töreninde proje ile ilgili şu bilgi paylaşıldı:

· Daha önce Hüsame Köklü tarafından bağışlanan 800 metrekare arazi, Bayburt Belediyesi’nin katkılarıyla bugünkü yeri olan 8 bin metrekarelik alana taşındı.

· 2 bin 250 metrekarelik alana inşa edilecek merkezde, ilk etapta 100, devamında 1000 kadına eğitim verilerek istihdama katkı sunulması hedefleniyor.

· Merkezde 7 atölye, 1 çok amaçlı salon, satış merkezi, kütüphane, kreş, kafeterya ve misafirhane gibi alanlar bulunacak.

Prof. Hüsamettin Koçan, törende kürsüye eşi Oya Koçan’la birlikte çıktı:

- Baksı Kültür Sanat Vakfı’nı da, Kadın Eğitim Merkezi projesini de tümüyle kadınlara teslim ettik. Vakfımızın Başkanlığını Didem Duru yürütüyor. Kadın Eğitim Merkezi projesi de Rana Erkan Tabanca’nın başkanlığında kadınlardan oluşan Girişim Kurulu'na emanet.

Prof. Koçan, merkezin Çoruh Nehri kıyısında, Bayburt Kalesi’ni gören noktada inşasına dikkat çekti:

- Kadınların mücadelesinin ve umut ışığının yükselişine tanıklık ediyoruz. İnanıyoruz ki bu proje Anadolu’nun diğer bölgelerinde de benzerlerinin hayata geçirilmesine ilham verecek.

Kadınların kültürün taşıyıcısı ve sahip çıkanı olduğunu kaydetti:

- Anadolu kadınını güçlendirmeyi amaçlayan bu girişimle devletten STK’lara, özel sektörden bireysel destekçilere herkesi dayanışmaya çağırıyoruz.

Baksı Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Didem Duru, projenin amacının kadını kendi birikimiyle üretime katmak olduğunun altını çizdi:

- Burada kadınlara bilgisayar, aile ekonomisi, e-ticaret, tasarım eğitimi de verilecek. Kooperatifleşmeyi öğrenecekler. Merkezde geleneksel dokuma ehram, kilim, halı ve el sanatları ürünleri üretilecek. Bayburt’tan dünyaya bir marka çıkacağını umuyoruz.

Prof. Hüsamettin Koçan, eşi Oya Koçan’la birlikte 2005 yılında yola çıktı, 2010 yılında desteklerle Baksı Müzesi’ni hayata geçirdi. Bayburt’un adını dünyaya duyurdu...

Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi de aynı başarı yolculuğunu izleyecek, Bayburt’tan dünyaya marka çıkacak...

Kadınlar yepyeni umutlara doğru kanatlanacak

BAKSI Kültür Sanat Vakfı Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi Girişim Kurulu Başkanı Rana Erkan Tabanca, Bayburt Milletvekili Orhan Ateş ve Bayburt Valisi Mustafa Eldivan’ın katıldığı törende kürsüye kızı Selina ile birlikte çıktı. Merkezin mimari projesini bir kadının (Melkan Gürsel) çizdiğine işaret etti:

- Her biri muazzam kadınlardan oluşan Girişim Kurulumuz tarafından hayata geçirilmekte olan bu örnek proje ile binlerce kadın taçlanacak ve yepyeni ufuklara doğru kanatlanacak.

O muazzam kadınlardan birinin de kızı Selina olduğunu vurguladı:

- Biz Baksı’da anne kız olarak görev alıyoruz. Bugün ben, yarın Selina bu iyilik bayrağını taşımaya devam edeceğiz. Burada aynı zamanda onların geleceğine bir tohum atıyoruz. Bu proje yarının güçlü kadınlarını doğuracak.

Rana Erkan Tabanca, Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi için Avrupa Birliği fonu olan “Sivil Düşün” programından da destek alındığını bildirdi.

Geleneğe bağlı ama çağın ruhuyla donatıldı

TABANLIOĞLU Mimarlık kurucu ortağı Melkan Gürsel, Baksı Hüsame Köklü Kadın İstihdam Merkezi’nin mimari tasarımını şöyle tanımladı:

- Geleneğe bağlı ancak çağın ruhuyla donatılmış bir proje...

Yerel mimari değerlere saygı çerçevesinde, iklim ve coğrafi koşulları gözeterek tasarladıkları projenin Fransa’nın Cannes kentinde gerçekleşen MIPIM’de “Futura Awards” “Sivil ve Kamu Binası” kategorisinde ödül aldığını kaydetti:

- Kadınların bir arada üretecekleri ve bilgiyi bir sonraki nesle aktarmanın teşvik edildiği bu organizasyon, yerel kültürün ve özgün değerlerin yaşamasına ve çağdaş imkanlarla gelişmesine vesile olacağı umudunu taşıyor. Projede yer almaktan gurur duyuyorum.

Hüsamettin Hoca Bayburt'un şansı

Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Prof. Hüsamettin Koçan’ın Bayburt’un şansı olduğunu belirtti:

- Hüsamettin Hocamız, Bayburt’a destek kapısını Baksı Müzesi ile açmış. Bayburt aslında kültür turizmi açısından gizli kalmış bir hazine gibi.

Bayburt’un Karadeniz’deki turizm hareketinden pay alamamasının üzücü olduğunu vurguladı:

- Biz Bayburt’un turizmdeki gücünü ortaya koymak istiyoruz. Baksı Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi, yeni bir kapının açılmasına vesile olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar