Bir devrimin eşiğinde
Bir gün Scarlett Johansson’la, hayatın derinliklerine dair felsefi sohbetler edebileceğimi kim bilebilirdi? Belki de bir sonraki adım, onun artırılmış gerçeklik görüntüsüyle piknik yapmak olacak.
Erdal Kaplanseren
Yaşamı, yetenekleri, bilgisi ve sesiyle hayran olduğumuz bir ünlüyle istediğimiz zaman ve sınırsız bir biçimde sohbet etmek aklımıza bile gelmeyecek bir hayalken, şu anda bu devrimin eşiğindeyiz.
Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi online yaşantımızın önemli parçalarına sahip olan Meta, kullanıcılarını elinde tutmak ve yenilerini eklemek için sınırları zorlayan yeni bir inovasyonu hayata geçirdi. Meta’nın Meta Connect 2023 konferansında yaptığı son duyuru dijital dünyayı kasıp kavurdu. Şirket bir dizi ünlü ve influencer ile ortaklık kurarak onları Instagram ve Facebook gibi platformlarda profilleri olan yapay zeka destekli sohbet robotlarına dönüştürdü.
Sohbet robotları şimdilik metin olarak yanıt verirken, önümüzdeki yılın başlarında kullanıma sunulması beklenen sesli yanıtlar da ufukta görünüyor. Bu 'Yapay Zeka Asistanları’ sadece dijital kopyalar değil; farklı kişilikler, görüşler ve ilgi alanlarıyla donatılmış olarak geliyorlar.
Paris Hilton’la bir maceraya var mısınız?
Snoop Dogg, Paris Hilton, MrBeast (Jimmy Donaldson), Kendall Jenner, Tom Brady ve daha pek çok ismin yer aldığı bu sohbet robotları, yalnızca kullanıcı sorgularını yanıtlamakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcıları eğlendirmeyi ve başkalarıyla bağlantı kurmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Örneğin, Snoop Dogg'un yapay zeka kişiliği bir “Gardiyan” olarak, kullanıcılara “kendi maceranı kendin seç” hikayelerinde rehberlik ederken, Tom Brady'nin “Bru” adlı sohbet robotu esprili bir spor tartışmacısı.
Bu sohbet robotları çeşitli amaçlara hizmet ediyor. Bazıları kullanıcılara uçak bileti rezervasyonu yapmak ya da restoran önermek gibi pratik görevlerde yardımcı oluyor. Kendall Jenner’dan esinlenen “Billie” karakteri “Güzin Abla” rolüyle sırdaşlık ederken, MrBeast’ten esinlenilerek tasarlanan “Zach”, tamamen şakalara ve eğlenceye odaklanıyor ve Paris Hilton’un @amberthedetective olarak bilinen yapay zeka muadili, “suç çözen bir dedektif” olarak gizemleri araştırıyor.
Sizi tanıyan ve hatırlayan robotlar
Yapay zeka sohbet robotlarının popülerliği arttıkça, bu teknolojinin daha kişiselleştirilmiş ve özelleştirilmiş deneyimler sunması bekleniyor. Gelecekte, bu robotların bireylerin günlük yaşamlarında daha aktif bir rol oynaması, hatta belki de kişisel asistanlar gibi bireysel ihtiyaçlara ve tercihlere göre özelleştirilmesi öngörülüyor. Ayrıca, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileriyle entegrasyon sayesinde, bu sohbet robotlarının daha gerçekçi ve etkileşimli deneyimler sunması da muhtemel.
Black Mirror distopyası gerçek mi oluyor?
Meta’nın CEO'su Mark Zuckerberg’in “Amacımız yalnızca soruları yanıtlamak değil. Eğlencenin bağlantıyla buluştuğu bir platform öngörüyoruz. Bu sohbet robotları hem ilgi çekici hem de tanıdık olacak şekilde tasarlandı.” sözleri, niyetini açık bir şekilde belli ediyor.
Fakat bu yenilik, gizlilik ve kimlik haklarıyla ilgili önemli soruları gündeme getiriyor. Kullanıcılar bu yapay zekalı sohbet robotlarını benimsedikçe, istemeden de olsa yüz ve ses kimlikleri üzerindeki haklarından vazgeçiyor olabilirler. Bu korkutucu soruyu sormamız gerekiyor: “Black Mirror” gibi dizilerdeki senaryoları anımsatan, kişisel kimliğin alınıp satılabilir bir meta haline geldiği bir geleceğin eşiğinde miyiz?
Gizlilik tartışmaları da gündeme geldi
Bu tür yapay zekalı ünlülere benzer sohbet robotlarının yarattığı potansiyel tehlikelere ilişkin endişeler de dile getiriliyor. Gerçeklik ve sanal gerçeklik arasındaki çizgi giderek bulanıklaşıyor ve bu da yanlış bilgilendirme, kimlik hırsızlığı ve daha pek çok potansiyel soruna yol açabilir.
Dahası, yapay zekanın WhatsApp ve Instagram gibi platformlar için görüntü oluşturma ve hatta çıkartmaları özelleştirme kabiliyeti ile insan tarafından oluşturulan ve yapay zeka tarafından oluşturulan içerik arasındaki ayrım tehlikede. Bu soruna karşı tedbir olması için Meta, bu görsellerin yapay zeka araçlarıyla oluşturulduğunu belirtecek.
Botların arkasındaki teknoloji
WhatsApp, Messenger ve Instagram gibi platformlarda bulunan gelişmiş konuşma asistanına ek olarak geliştirilen bu sohbet robotları, Meta'nın geniş dil modeli veritabanı Llama 2 tarafından destekleniyor. Microsoft Bing ile yapılan bir ortaklık sayesinde gerçek zamanlı bilgi sağlayabilmesi ve hatta kullanıcı istemlerine göre fotogerçekçi görüntüler oluşturabilmesi de kullanılan teknolojinin boyutunu gözler önüne seriyor.
Pratik görevlere yardımcı oluyor
Sohbet robotları çeşitli amaçlara hizmet ediyor. Bazıları kullanıcılara uçak bileti rezervasyonu yapmak ya da restoran önermek gibi pratik görevlerde yardımcı oluyor. Kendall Jenner’dan esinlenen ‘Billie’ karakteri ‘Güzin Abla’ rolüyle sırdaşlık ederken, MrBeast’ten esinlenilerek tasarlanan ‘Zach’, tamamen şakalara ve eğlenceye odaklanıyor ve Paris Hilton’un @amberthedetective olarak bilinen yapay zeka muadili, ‘suç çözen bir dedektif’ olarak gizemleri araştırıyor.