Veterinerler “uyutma yasasına” uymayacak: Meslek yeminimize bağlı kalacağız, yaşatacağız

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) yazılı bir açıklama yaparak, TBMM’ye sunulacağı belirtilen ve sahipsiz, sokakta yaşayan hayvanların uyutularak öldürülmesini öngören yasaya uymayacağını açıkladı. TVHB, "meslek yeminine" işaret ederek "yaşatacağız" dedi. Ayrıca uyutma işlemi için şu yorum yapıldı: "Ötanazi sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz".

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Veterinerler “uyutma yasasına” uymayacak: Meslek yeminimize bağlı kalacağız, yaşatacağız

Ekonomim - Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), TBMM’ye sunulacağı belirtilen ve sokakta yaşayan hayvanların 1 ay içerisinde sahiplenilmemesi halinde uyutulatak öldürülmesini öngören yasaya uymayacağını açıkladı.

Konuya ilişkin TVHB tarafından yapılan yazılı açıklamada ötenazi uygulamasına yönelik olarak, genel uygulamanın sağlıklı hayvana yapılmasının meslek etiğine aykırı olduğu, ancak tıbbi gerekçeye dayalı olarak yapılabileceği vurgulandı.

"Ötanazi sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemiz veteriner hekimleri veteriner fakültelerinden insanlara, hayvanlara ve içinde yaşadığı doğaya duyarlı, toplumsal refah için çaba harcayan, meslek ahlakına sahip kişiler olarak yemin ederek mezun olurlar. Tasarıda olduğu söylenen ötanazi işlemi, hayvanların tıbbi yöntemler yoluyla, hızlı, ağrısız ve acısız bir şekilde yaşamının sonlandırılması anlamına gelmektedir. Ötanazi, ölümle karşı karşıya kalınması halinde, acının ve ağrının kalıcı olduğu veya hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçeler ile uygulanan bir yöntemdir. Veteriner hekimler aldıkları eğitim ve ettikleri meslek yemini gereği tedavi ile ötanaziyi mümkün olduğu kadar geciktirmek, hayvan refahını sağlamak için çaba harcarlar. Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz.”

Açıklamada, 2004 yılında itlaftan vazgeçildiği hatırlatılarak, getirilecek düzenlemenin geriye gidiş olduğu söylendi. Ayrıca, kuduz ve hayvandan insana geçen hastalıklar konusunda da ileri sürülen savlara karşılık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kuduzla mücadelede sokak hayvanlarının itlafına karşı çıkıldığı vurgulandı.

Sorunun temeli ve çözüm önerileri

TVHB açıklamasında mevcut sorunun mevcut yasaların emrettiği koruma önlemlerinin uygulanmaması nedeniyle popülasyon artışından kaynaklandığı belirtilirken, çözüm önerileri şöyle sıralandı:

  • Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır.
  • Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlüklerinde nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır.
  • Geçici Bakımevi kapasitesini karşılar sayıda veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır. Bu konuda standartlar oluşturulmalıdır. Geçici hayvan bakımevinde çalışan yardımcı personeller hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması ve yakalanması konusunda eğitim almalıdır.
  • İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır.
  • Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmeli, üretim yapılacaksa ilgili bakanlığın denetimi ve mutlaka veteriner hekimlerin denetimi ve onayıyla yapılmalıdır.
  • Sahipsiz kedi ve köpeklerin sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli, sahiplenilmesi halinde kimliklendirilmesi ile ilgili zorluklar ortadan kaldırılmalı, her yaştaki hayvan kimliklendirilebilmelidir.
  • Çevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır
  • Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmelidir.
  • Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır
  • Önemli bir sokak hayvanı kaynağı olan kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalıdır
  • Ayrıca, sahiplendirmenin özendirilmesi, devletin bu konuda destek vermesi, bireysel sahiplenmenin yanı sıra, ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi sağlanmalıdır
  • Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllülerden yardım alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmelidir.
Gündem